Cum trebuie sa arate ceasul unui gadgetar modern? A trecut de mult vremea orologiului care ştia să indice doar ora exactă şi data curentă? E ceasul clasic, simplu dar elegant, depăşit?
După ce am scris ieri despre ceasul Cect, exprimându-mi părerea subiectivă în ceea ce îl priveşte, cititorii nu au prea fost de acord cu mine. Ceasurile actuale sunt altfel, mai complexe şi cu cât mai multe funcţii. De aceea am hotărât să aflu ce ar putea purta la mână omul secolului 21, iubitor de gadgeturi şi tehnologie.
Ceasul maniacilor TV
Televizorul este elementul din viaţa ta de care nu te poţi despărţi nici când mergi la piaţă? Atunci ai nevoie de acest ceas, ce poate reda semnalul TV. Pe micul ecran de 1,5” vei putea urmări ştirile, meciul de fotbal sau poate telenovela preferată. Doar nu te întinde prea mult, pentru că bateria se va termina în mai puţin de 2 ore. Antena este integrată în căşti, astfel că nu va trebui să porţi prea multe fire după tine.
Ceasul multimedia
Un ceas multimedia care să aibă şi un design atrăgător întălnim mai rar, dar Metalic Video Watch se descurcă binişor în această postură. Cu un ecran OLED şi rezoluţie (cam mică) de 128 x 128 px, el poate reda videoclipuri sau piese audio cu mare uşurinţă. Player-ul MP3 integrat dispune şi de egalizator cu 5 moduri, iar informaţiile sunt stocate în memoria de 2 GB. Impresionant este că ceasul nu e deloc masiv, ci e perfect proporţionat şi nici nu îl vei simţi la mână pe parcusul zilei.
Ceasul prea greu de citit
Japonezii de la Tokyo Flash produc unele din cele mai ciudate şi dificil de citit ceasuri din lume, iar Scope este unul dintre ele.
Din forma sa foarte bizară îţi vei da seama ca nu vorbim de un ceas obişnuit. Iar pentru a afla ora exactă trebuie sa parcurgi un adevărat algoritm de decriptare. Apeşi butonul care trebuie să afişeze timpul. Pe ecranul în coordonate vor apărea două linii, intersecţia lor fiind aproape ceea ce vrei să afli. Pe axa x sunt reprezentate orele iar pe z minutele.
Dar nu ai terminat. Rezultatul nu e chiar precis. Trebuie să apeşi şi pe butonul roşu, pentru setări fine, şi abia apoi poţi spune că ştii în sfârşit cât e ceasul. Dar merită tot acest efort? Probabil ca da, dacă vrei sa fii cool şi sigur că nici unul din cunoscuţii tăi nu are un ceas mai şmecheros ca al tău…
Ceasul micului cameraman
Telson TWC 1150 este cel mai bizar ceas pe care l-am întâlnit până acum. El îmbină funcţiile unui ceas de mână cu cele de telefon, cronometru, cameră foto şi agendă electronică. Totul într-un dispozitiv cam butucănos şi deloc uşor, dar super tehnologizat. Şi deşi dispune de toate aceste funcţii şi de două ecrane color, ar fi cam dificil şi chiar inestetic de purtat aşa ceva la mână în viaţa de zi cu zi, nu credeţi?
Ceasul Inteligent pe care l-aş aprecia chiar şi eu
Deşi nu sunt un fan al acestor ceasuri inteligente şi gadgetizate, pot spune că aş putea aprecia conceptul celor de la Seiko. Proiectat ca un ceas destinat utilizatorilor de telefoane mobile, modelul Seiko este capabil să se conecteze la mobilul tău prin Bluetooth şi să afişeze pe ecran date importante, precum nivelul bateriei, numele celui ce te apelează, etc. În plus te poate atenţiona când ai primit un mesaj multimedia sau când ai rămas fără semnal.
Iar finisajul de excepţie îl face un accesoriu ideal pentru omul de afaceri, împreună cu un telefon fashion, cum ar fi un Nokia 8600 Luna.
Desigur, există multe alte modele interesante, dar cu toate acestea puţine reuşesc să îmbine utilul cu plăcutul. Deşi personal consider suficient un ceas de mână care să ştie să afişeze cu exactitate ora, nu înseamnă că viitorul nu va aduce dispozitive de excepţie, capabile să înlocuiască ceasurile actuale. Voi ce părere aveţi?