În cadrul unui eveniment desfăşurat ieri în California, preşedintele Apple, Steve Jobs, a prezentat cea de-a patra generaţie de computere iMAC. Aşa cum era de aşteptat, designul noilor sisteme a uimit pe toată lumea prin fineţe şi simplitate, doar vorbim de Apple.
Alături de iMAC-uri, Apple a mai lansat o nouă generaţie de tastaturi şi suitele de aplicaţii iWork ’08 şi iLife ’08. Totuşi, punctul de atracţie au fost sistemele iMAC, înnoite nu doar prin haine ci şi prin componente de ultimă generaţie.
iMAC
Când am văzut imagini cu noile sisteme m-am întrebat unde este unitatea centrală? Din câte se pare, toate componentele se află în interiorul monitorului, foarte subţire de altfel. Văzut din profil, noul iMAC arată ca nişte linii gri trasate pe o coală, unite între ele cu alte linii mai subţiri, nicidecum forme geometrice complicate şi voluminoase.
Exceptând tastatura şi mouse-ul, iMAC-ul este practic un monitor de 20” sau 24”. Suprafaţa acestua este lucioasă, glossy dacă ar fi să folosim termenul uzual, iar braţul de susţinere este din aluminiu, exact ca şi tastatura. Aici trebuie specificat faptul că întreaga carcasă din aluminiu a LCD-ului este fabricată dintr-o singură bucată, neavând astfel margini şi colţuri „urâte”. Cum zice chiar Apple, detaliile fac diferenţa, singurul şurub prezent pe iMAC fiind cel care prinde capacul sloturilor de memorie.
De pe marginea LCD-ului nu putea lipsi obişnuita cameră web, prezenţă pe care Apple o denumeşte iSight. Pe laterala dreaptă a monitorului se regăseşte fanta unităţii optice, iar pe spate sunt montaţi conectorii.
Simplitatea noii serii este dictată şi de tastatură. Cele două variante, cu sau fără fir, măsoară câţiva milimetri grosime. Tastele însă îmi inspiră un compromis: s-a mizat oare pe design în dauna performanţei? Din poze prea multe informaţii nu poţi afla, iar până nu o voi folosi rămân la impresia că tastarea rapidă este cam imposibilă.
Hardware
Platforma folosită de iMAC este aceeaşi agreată de Apple, Intel Core, pe care compania nu are de gând să o schimbe prea curând. iMAC foloseşte doar procesoare cu două nuclee: fie un Core 2 Duo tactat între 2.0 şi 2.4 GHz, fie Core 2 Extreme la 2.8 GHz. Memoriile utilizate sunt DDR2, a căror capacitate variază între cea standard, 1GB, şi 4 GB. În ceea ce priveşte capacitatea de stocare, aceasta variază între 250 GB şi 1 TB. Cum jocurile nu sunt un punct forte al sistemului de operare MAC OS X, Apple nu a mizat pe plăci grafice prea peformante: ATI Radeon HD 2400 XT sau 2600 PRO. Drive-ul optic, care surpriză, nu se numeşte iOptical ci SuperDrive, înregistrează şi citeşte tot ceea ce înseamnă CD şi DVD. Da, iMAC nu este pregătit pentru mediile optice HD, poate la un upgrade ulterior, însă care va fi ales: Blu-ray sau HD-DVD?
Monitorul de 20” oferă o rezoluţie de 1680×1050, iar cel de 24” ajunge la 1920×1200, suficient pentru a rula filme 1080p. Pe spatele lor stau ascunşi diverşi conectori: 3 USB, 2 Firewire, 2 audio, cel de reţea gigabit şi 2 mini DVI. Sunt prezente şi alte tehnologii de comunicaţie, dar invizibile: Bluetooth, WiFi 802.11n şi senzorul IR.
Preţ
Cel mai ieftin iMAC, cu 1 GB de memorie, 250 GB harddisk şi ecran de 20” este cel de 1.199$. Apple creşte preţul la peste 1.799$ dacă se optează pentru confirguraţii mai performante şi ecran de 24”.