Benq W1200 este un videoproiector Full HD pentru aplicaţii Home Theater, adecvat pentru utilizarea în încăperi nu foarte spaţioase, cum ar fi sufrageria unei locuinţe.
Descriere
Benq W1200 este asamblat într-o carcasă bine finisată, confecţionată din plastic alb şi gri. Modelul poate fi instalat în poziţie orizontală, pe suprafaţa unei mese de birou sau suport de susţinere.
Lampa de proiecţie oferă o putere maximă de 1800 lumeni, suficient pentru utilizarea în încăperi de dimensiuni medii şi pregătite în prealabil prin reducerea luminii ambiante. Chiar dacă puterea de proiecţie nu este foarte ridicată, avem în schimb avantajul unui nivel de zgomot foarte redus din partea sistemului de răcire, detaliu important pentru vizionarea filmelor în condiţii optime.
Durata de viaţă a lămpii de proiecţie este specificată la 2500 ore în regim de utilizare normal, sau 4000 ore în mod ECO, cu nivelul de luminozitate redus la aproximativ 1200 lumeni.
Sistemul de proiecţie este bazat pe o soluţie single-chip cu tehnologie DLP, caracterizată printr-un nivel bun de contrast şi reproduce excelentă a nuanţelor de culoare. Principalul dezavantaj este reproducerea mai modestă a nuanţelor de negru, ce pot căpăta un aspect de gri dacă folosim luminozitate maximă în combinaţie cu o distanţă de proiecţie prea mică. Din fericire în condiţiile unui regim de utilizare normal, acest neajuns poate fi trecut foarte uşor cu vederea.
Benq W1200 suportă tehnologie Picture-In-Picture, permitând afişarea simultană a două fluxuri video recepţionate din surse de semnal diferite.
Sistemul audio integrat foloseşte difuzoare stereo poziţionate în lateral, fiecare o putere de 10W. Chiar dacă nu pot concura un sistem audio dedicat, cele două difuzoare integrate sunt capabile să ofere o audiţie la calitate mulţumitoare. Rezultate superioare la vizionarea de filme ar putea fi obţinute prin adăugarea unui subwoofer extern, menit să preia sarcina redării efectelor speciale compuse îndeosebi din frecvenţe joase.
Conectivitate
Benq W1200 pune la dispoziţie doi conectori HDMI, intrare şi ieşire VGA, respectiv intrări Component şi Composite. În afara conexiunii HDMI, sunetul poate fi preluat folosind intrări Line-in cu mufă RCA şi jack 3.5 mm. Dacă avem la dispoziţie un sistem audio dedicat, sunetul poate fi trimis apelând iesirea Line-Out cu mufă jack 3.5 mm.
Setări şi reglaje
Funcţiile de bază ale proiectorului pot fi gestionate prin conexiune serială RS-232, conexiune USB, sau butoanele poziţionate în partea superioară a carcasei. Pentru mai mult control avem la dispoziţie o telecomandă infraroşu, inclusă în pachetul cu accesorii.
Focalizarea imaginii şi distanţa de proiecţie sunt ajustate manual, cu ajutorul celor două inele instalate în dreptul ansamblului optic.
Telecomanda infraroşu este prevăzută cu taste iluminate şi pune la dispoziţie butoane dedicate pentru majoritatea funcţiilor de bază. Putem selecta în mod direct sursa de semnal dorită, ajusta rata de aspect sau parametrii pentru imagine.
Alături de opţiuni detaliate pentru configurare, sistemul de meniuri oferă acces la funcţia overscan, zoom digital în imagine, reglaje pentru temperatura de culoare şi o funcţie numită Creative Frame Interpolation (CFI). Tehnologia CFI poate fi aplicată filmelor de cinema pentru obţinerea unei experienţe mai fluente în scenele dinamice.
Specificaţii
Performanţe şi calitatea imaginii
Chiar dacă nu promite foarte mult în privinţa puterii de proiecţie, Benq W1200 a dat rezultate bune atât la folosirea profilului Standard cât şi cel ECO pentru lampa de proiecţie, cerinţa de bază în ambele situaţii fiind păstrarea luminii ambiante la un nivel cât mai redus.
Pentru rezultate optime recomand limitarea diagonalei de proiecţie la aproximativ 3 metri în mod ECO, sau puţin peste 4 metri în mod Standard.
Calitatea imaginii este foarte bună, atât din punct de vedere al detaliilor percepute cât şi a fidelităţii culorilor redate. Scenele dinamice din filme nu au pus probleme acestui model, imaginile având un aspect curat şi lipsit de neplăcutul efect de ghosting.
Din păcate cei care vor încerca să se bucure de jocurile favorite folosind ecranul de proiecţie nu pot fi decât dezamăgiţi de latenţa foarte mare (aproximativ 500 ms), apărută la afişarea imaginilor primite de la sursa de semnal video. Rezultate similare au fost obţinute atât la folosirea conexiunii VGA, cât şi HDMI.
Sistemul de ventilaţie a lămpii de proiecţie rămâne silenţios chiar şi după un regim de utilizare prelungit, astfel încât audiţia nu va fi incomodată, indiferent dacă preferăm difuzoarele audio integrate sau un sistem audio extern.
Telecomanda cu butoane iluminate este perfect utilizabilă chiar şi în absenţa luminii ambiante, iar configuraţia cu doi senzori infraroşu (montaţi în faţa şi spatele proiectorului) asigură condiţii optime de utilizare indiferent de poziţia în care ne aflăm faţă de proiector.
Concluzie
Benq W1200 se prezintă drept o bună alegere pentru vizionarea de filme Full HD la un nivel de calitate apropiat unei săli de cinema moderne, din confortul propriei locuinţe.
Calitatea imaginii şi nivelul de contrast sunt la un nivel cel puţin mulţumitor, iar puterea lămpii de proiecţie nu va pune probleme dacă eliminăm din încăpere majoritatea surselor de lumină ambiantă.
Difuzoarele integrate oferă performanţe rezonabile, iar zgomotul produs de sistemul de răcire este aproape insesizabil.
La un preţ de achiziţie de aproximativ 5200 Lei, Benq W1200 este un videoproiector Full HD ceva mai accesibil decât unele modele din gama profesională, dar semnificativ mai scump decât multe soluţii din gama entry-level. Din fericire pentru preţul cerut suntem recompensaţi cu un nivel de performanţă pe măsura aşteptărilor, menit să facă investiţia ceva mai uşor de suportat.
[+] suport nativ pentru rezoluţia 1080p, cu format 16:9
[+] imagine de bună calitate
[+] luminozitate suficienta pentru uz casnic
[+] zgomot redus pentru sistemul de racire
[+] sistem audio integrat cu performante bune
[+] teleomandă cu butoane iluminate
[+] tehnologie Creative Frame Interpolation (CFI)
[+] opţiuni variate de conectivitate
[-] latenţă mare la afişarea imaginilor
[-] utilizabil doar în poziţie orizontală
[-] fără opţiuni avansate pentru ajustarea geometriei imaginii