Pe o piaţă a sistemelor de operare unde competiţia este acerbă, Samsung s-a decis să intre cu o platformă proprie – BaDa OS. Telefoanele din seria Wave reprezintă această platformă de mai bine de un an, iar dispozitivul sosit la teste, Wave II (Samsung S8530 Wave II), este unul dintre ele. Ce impresie ne-a făcut, veţi afla imediat.
Design reuşit
Wave II, ca şi predecesorul său (Samsung S8500 Wave), are un corp metalic solid şi plăcut ca aspect. Partea frontală este dominată de un ecran tactil de 3.7 inch (480 x 800 pixeli) cu protecţie Gorilla Glass, sub care se află trei taste fizice de control.
Spatele acomodează obiectivul camerei foto, încadrat într-un romb cu margini metalice şi flancat de un LED Flash. Pe lateral dreapta avem tasta pentru blocare/deblocare ecran şi declanşatorul camerei, iar în partea superioară interfaţa microUSB, jack-ul de 3,5 mm şi difuzorul extern.
Tastele pentru ajustarea volumului sunt situate pe lateral stânga. Slotul pentru carduri microSD este amplasat sub capac şi nu poate fi accesat decât după ce scoţi bateria. La fel şi cartela SIM.
Interfaţa din BaDa OS
Odată pornit, telefonul ne întâmpină cu o interfaţă simplă şi intuitivă – este interfaţa de BaDa OS 1.2. Avem sus bara de stare (inspirată după cea de Android), ecranul principal cu trei desktop-uri virtuale (la fel de originale, dar ce mai contează?) şi cele trei butoane virtuale pentru acces rapid la formare număr, contacte şi mesaje. Prin apăsarea minibox-ului „Widget” din colţul stânga-sus al display-ului, tastele rapide sunt înlocuite de meniul cu Widget-uri pentru desktop.
Acestea au dimensiuni mari, aşa încât, pentru confort vizual, unul – maxim două sunt recomandate pe un desktop virtual. Oricum, iconiţele asociate aplicaţiilor nu pot fi plasate pe desktop, aşa încât cele trei ecrane virtuale sunt de ajuns.
Meniul cu aplicaţii se derulează orizontal, pe trei sau mai multe pagini virtuale – în funcţie de numărul de aplicaţii instalate. Acestea pot fi descărcate din magazinul Samsung Apps.
Aplicaţii
Samsung Apps ne oferă puţine soluţii reale de divertisment sau office, majoritatea aplicaţiilor fiind realizate parcă de amatori. Cele câteva lucruri utile (cum ar fi pachetele de hărţi) au preţuri exorbitante (peste 100 de lei).
Hărţile preinstalate sunt şi ele făcute la repezeală, prezentând o grafică rudimentară, o asociere nepotrivită a culorilor, şi o funcţionalitate deficitară. Modulul de căutare spre exemplu este la pământ. Am căutat puncte de interes existente pe hartă, menţionând termenii în toate combinaţiile posibile, şi totuşi fără niciun rezultat. Altfel, receptorul GPS funcţionează bine şi indică poziţia precis.
Browser-ul de Internet suportă Flash şi se mişcă decent, în schimb jocurile nu sunt deloc bine optimizate pentru sistemul BaDa şi se mişcă sacadat. Degeaba avem procesor la 1 GHz căci nu este pus în valoare aşa cum trebuie.
Stocarea internă este de 2 GB, expandabilă cu ajutorul cardurilor microSD. Accesul la magazinul de aplicaţii se poate face prin 3G/HSDPA sau Wi-Fi.
Multimedia încântător
Samsung Wave II are două puncte forte – camera şi player-ul audio.
Pozele au o claritate excelentă şi detalii mai rar întâlnite la o cameră de telefon. Clipurile video, de asemenea, se văd foarte foarte bine şi nu au drop frame-uri. Exemplele de mai jos sper să vă convingă. Evident, rezultatele sunt valabile în condiţii de iluminare optime, dar ţineţi seama că şi în lumină slabă camera de pe Wave II se achită mai mult decât onorabil de sarcini.
Video HD 720p filmat cu Samsung Wave II
Player-ul MP3 este şi el foarte bine pus la punct, iar dacă interfaţa structurată ireproşabil şi cu o mulţime de filtre şi opţiuni nu vă dă pe spate, cu siguranţă o va face calitatea sunetului. Nu este Hi-Fi, dar e comparabilă cu cea oferită de playere multimedia high-end. Merită să investiţi în nişte căşti superioare pentru a vă putea bucura pe deplin de sunet.
Autonomie
Autonomia lui Wave II e, cum s-ar spune, come-ci come-ca: două zile, poate chiar mai mult dacă nu vă năpustiţi asupra lui prea tare şi îl mai lăsaţi din când în când să „respire”.
Plusuri şi minusuri
[+] Cameră foto excelentă;
[+] Player audio de nota 10;
[+] Corp metalic, solid;
[+] Interfaţa de BaDa OS este foarte rapidă;
[-] BaDa OS duce lipsă de aplicaţii de calitate şi are câteva limitări la nivel de personalizare a desktop-ului.
Concluzie: Wave II este un terminal reuşit pe partea de hardware şi din punct de vedere al construcţiei, dar sistemul BaDa OS 1.2 îl trage în jos şi nu-l lasă să funcţioneze la capacitate maximă. Lipsa aplicaţiilor premium şi slaba optimizare a celor disponibile fac din toate telefoanele BaDa, nu doar din Wave II, nişte luptători fără armament. BaDa OS nu se poate compara în momentul de faţă cu niciun sistem important. Android, iOS, Symbian^3, Windows Phone 7 – toate sunt superioare platformei dezvoltate de Samsung.