Sony Cyber-shot HX9V se doreşte a fi compacta de top a producătorului japonez. Ea oferă un senzor Exmor de ultimă generaţie, un zoom optic destul de mare pentru grosimea aparatului şi o serie de dotări care fac de ruşine chiar şi unele DSLR-uri. Dacă vreţi să aflaţi care este singurul motiv pentru care Sony HX9V nu a primit distincţia Recomandat de Go4it.ro, lecturaţi articolul de faţă.
Construcţie solidă
În comparaţie cu multe aparate foto compacte de pe piaţă, Sony HX9V are un grip acceptabil. Producătorul putea chiar să-l facă mai gros cu 1-2 mm pentru a ajunge la nivelul obiectivului închis. Cauciucul care acoperă grip-ul şi o mică zonă din spate oferă o aderenţă excelentă în mână. Pot să spun că nu ai nevoie de o dexteritate ieşită din comun pentru a putea accesa şi utiliza toate funcţiile aparatului cu o singură mână.
Poate singurul aspect care nu potriveşte foarte bine cu aspectul uşor profi al aparatului este banda lucioasă de pe două laturi. Ea este excelentă pentru a vedea în detaliu o amprentă. Pe spatele lui Sony HX9V găsim ecranul de 3″, o rotiţă direcţională cu buton central şi alte patru butoane. Cardul SD şi bateria împart acelaşi compartiment pe latura de jos, iar lângă acesta găsim un conector cu mufă specială. Acesta permite conectarea la calculator şi încărcarea acumulatorului, cablul compatibil având o mufă USB la celălalt capăt. Trebuie menţionat că acumulatorul nu se va încărca de la calculator sau de la un încărcător obişnuit cu mufă USB.
În locul unui blitz vizibil, care ar fi afectat puţin aspectul frontal al aparatului, Sony a preferat unul ascuns. El este extins doar atunci când este activat din meniu în modurile manuale sau la nevoie în modurile automate. În mod normal, ar trebui să te aştepţi să se deschidă, însă nu o dată am fost surprins cu degetul în acea zonă şi blitzul a rămas închis.
Sony primeşte o bilă albă pentru că oferă un buton personalizabil. Cei care folosesc modurile manuale de fotografiere ştiu cât de util poate fi acesta. Va trebui să ne limităm însă la trei funcţii pe care le putem atribui butonului Custom: valoare ISO, compensarea expunerii şi balansul de alb. Alături de el, butonul dedicat filmării este la fel de binevenit pentru Sony HX9V. În ultimul rând, la capitolul construcţie mai putem menţiona conectorul miniHDMI, amplasat pe una din laturi sub un capac de plastic.
Specificaţii
Dotări de top
Pentru cunoscători, un senzor de 1/2.3″ cu 16,2 MP nu sună bine pentru calitatea imaginii. Din fericire, acesta nu este un senzor obişnuit, ci unul de tip Exmor CMOS cu iluminare din spate (BSI). Tehnologia aceasta aduce un spor de calitate a imaginii la dimensiuni reduse ale senzorului. Pentru prelucrarea fotografiilor în aparat este folosit un procesor Bionz.
Obiectivul lui Sony HX9V promite mult. Dacă nu sunt familiari cu aparatele Sony, seria G de obiective este seria de top a producătorului şi este foarte apreciată de fotografii profesionişti. Am avut posibilitatea să testez câteva obiective G atunci când am făcut cunoştinţă cu Alpha A900 şi Alpha A55. Obiectivul lui HX9V nu se poate compara cu cele descrise mai sus, însă mi-a lăsat o impresie foarte bună.
Distanţa sa focală echivalentă pentru 35 mm este 24-384 mm, ceea ce înseamnă că este îndeajuns de deschis pentru peisaje şi aproprie destul de mult la nevoie. Cât despre sistemul de stabilizare a imaginii SteadyShot, nu am decât cuvinte de laudă. El a funcţionat foarte bine atât pentru imagini, cât şi pentru filmare. Mai jos găsiţi câteva clipuri realizate cu Sony HX9V în care eficienţa sa este pusă la încercare.
Calitatea imaginii
Senzorul lui Sony HX9V are o sarcină grea. În ciuda faptului că este de tip BSI (back-side illuminated) sau întors cu spatele către obiectiv, el este mic. Calitatea imaginii are, de obicei, mult de suferit din cauza dimensiunilor reduse ale senzorului. Procesorul de imagine ajută şi el, însă există o limită fizică a dimensiunilor pixelilor de la care nu se mai poate obţine o imagine excelentă.
Ca să înţelegeţi ce vreau să spun, deschideţi una din imaginile de mai jos, realizată la ISO 100, valoarea de bază a senzorului şi priviţi-o cu atenţie. La zoom 100% veţi putea observa o uşoară granulaţie peste tot. Aşa încearcă procesorul BIONZ să reducă un zgomot de imagine ce apărea cu câţiva ani în urmă doar de la valori ISO mai mari de 400.
Asta nu înseamnă că Sony HX9V nu face poze excelente. Din contră, văzute pe un ecran full HD, ele arată foarte bine. Culorile sunt bine redate în modul normal, iar pentru cei care doresc o saturaţie mai mare există modul Vivid. Imaginea este clară în colţurile fotografiei la ambele capete ale distanţei focale, ceea confirmă faptul că avem aici un obiectiv de calitate.
Test ISO
La ISO 100 şi 200, rezultatele sunt aproape identice. Nivelul de detaliu per pixel este scăzut, dar nu iese din media oferită de compacte la ora actuală. Puteţi face o comparaţie cu un senzor similar de 12.1 MP aflat acum pe piaţă. La ISO 400 încep să apară artefactele de procesare, dar imaginea rămâne în parametri acceptabili.
Aşa cum era de aşteptat, fotografiile încep să piardă din detalii la ISO 800. Procesorul BIONZ atacă puternic zgomotul cromatic şi la ISO 1600, însă imaginile pot fi considerate acceptabile dacă sunt redimensionate. ISO 3200 este o valoare pe care nu o recomand nici în condiţii de lumină foarte slabă.
Filmarea de calitate
Acesta este unul din capitolele la care Sony HX9V străluceşte. Nu sunt multe aparate foto compacte capabile să filmeze full HD cu 60 de cadre pe secundă şi bit rate de 28 Mbps. Celelalte trei niveluri de calitate corespund ratelor de compresie de 24 Mbps, 17 Mbps şi 9 Mbps. Calitatea imaginilor în lumină naturală este foarte bună, cu un nivel de detaliu excelent. În condiţii de lumină slabă, calitatea scade destul de mult. Mai jos găsiţi trei clipuri video realizate cu Sony HX9V.
Am spus la început că aparatul dispune de facilităţi cu care face de ruşine unele DSLR-uri. Voi încerca să explic această afirmaţie. Focalizarea a fost şi este o problemă pentru DSLR-uri care filmează. Multe nu sunt în stare să focalizeze continuu în timpul filmării şi foarte puţin pot urmări subiectul. Vreţi să filmaţi un subiect în mişcare cu Sony HX9V, cum ar fi un copilaş sau un animal de companie? Nimic mai simplu! Cu un click pe butonul din centrul rotiţei este activat modul Focus Tracking. Selectaţi subiectul şi aparatul ştie ce să facă în continuare.
Meniul
În modurile manuale, aparatul foto dispune de un meniu de tip listă derulantă pe latura din stânga a ecranului. El este accesibil cu ajutorul butonului Menu şi navigabil cu ajutorul rotiţei. Din păcate, toate setările care ţin de fotografie sunt acolo şi lista e lungă. Sony HX9V primeşte însă o bilă albă pentru cele trei combinaţii de setări manuale ce pot fi memorate.
Un aparat lent
Îmi pare rău să o spun, dar Sony HX9V este un aparat foto lent. Apeşi pe butonul de pornire, aştepţi o secundă şi de-abia apoi încep să se mişte lucrurile. La oprire, acţiunea durează parcă puţin mai mult. Accesarea imaginilor de pe card este relativ lentă, însă aceasta ar putea avea legătură şi cu performanţele cardului. Sony HX9V dispune de un efect foarte frumos la zoom-ul pe imagine. Din păcate, trece puţin timp între comandă şi activarea efectului.
Nu pot să spun că cele de mai sus m-au deranjat foarte tare. În timp, am ajuns să mă obişnuiesc cu ele şi aparatul mi-a lăsat o impresie foarte bună în final. Diferenţa am simţit-o atunci când am folosit ulterior un aparat foto similar.
Alte aspecte
Imaginile 3D şi cele panoramice, realizate de o compactă, nu mai sunt o noutate. Sony HX9V este familiară cu cele două moduri de captură, însă pentru vizualizarea pozelor 3D aveţi nevoie de un televizor Sony Bravia compatibil.
Concluzie
Sony Cyber-shot HX9V este un aparat foto compact foarte capabil. Atuurile sale reuşesc în final să acopere funcţionarea uşor mai lentă şi lipsa unor moduri manuale. Calitatea imaginii în modul foto poate fi considerată bună pentru standardele actuale, însă aparatul străluceşte în modul de înregistrare video. Sony HX9V poate fi cumpărat din magazinele de profil la un preţ de aproximativ 1.500 lei.
Plusuri şi minusuri:
[+] calitate bună a imaginii
[+] construcţie excelentă
[+] ecran superb, cu rezoluţie mare
[+] calitate bună a filmării
[+] obiectiv bun, cu stabilizare eficientă
[+] un preţ bun în raport cu dotările
[-] un aparat foto lent
[-] lipsesc două moduri manuale