Noul HTC Radar, cu Windows Phone 7.5 Mango, promite să ne ofere o experienţă plăcută în utilizarea de zi cu zi, prin renunţarea la câteva limitări existente în Windows Phone 7 şi adăugarea de noi facilităţi. În acelaşi timp, oferă un raport echilibrat preţ / performanţe şi ţinteşte către utilizatorii mainstream, fiind astfel un exponent important al sistemului Microsoft pentru dispozitive mobile.
Design, construcţie
Calitatea constructivă lasă un pic de dorit, iar HTC nu este la prima abatere de acest gen (vezi construcţia lui HTC HD7). Capacul care acoperă slotul pentru SIM nu se închide etanş, lucru inestetic şi care sporeşte riscul defectării telefonului.
Un lucru interesant aici, dar care nu reprezintă o premieră, este închiderea automată a telefonului în momentul în care scoţi acest capac. El este prevăzut cu nişte contacte metalice care se ating de cele de pe corpul telefonului şi formează un circuit. Când este deschis, telefonul se închide.
Bateria nu poate fi scoasă decât în service autorizat. Alte intervenţii duc la pierderea garanţiei.
Aspectul per ansmablu este de telefon touch banal, care nu aduce nimic nou şi nici nu are elemente distinctive cu excepţia logo-ului Windows Phone.
Dotări
Absenţa slotului microSD aduce un mare dezavantaj, căci telefonul are doar 8 GB memorie internă, din care aproximativ 1.5 GB sunt rezervaţi sistemului. Pentru un telefon mainstream din 2011, 6.5 GB spaţiu disponibil fără posibilitatea de expandare este puţin.
În rest, dotările sunt suficiente şi mulţumitoare pentru majoritatea utilizatorilor:
Performanţe
Windows Phone este o platformă promiţătoare, iar ingredientele care o fac plăcută în utilizare nu sunt deloc puţine. Ultima versiune, WP 7.5 Mango, ne oferă un homescreen cu tile-uri rectangulare (Live Tiles), care se derulează pe verticală cu fineţe şi totodată cu rapiditate.
Hub-urile sunt însă cele care dau savoare sistemului dezvoltat de Microsoft. Organizarea excelentă a acestora face ca informaţia dorită să poate fi accesată extrem de uşor, chiar şi fără a avea cunoştinţe în prealabil.
Hub-ul „People” spre exemplu ne permite crearea unei agende complexe, unde fiecare contact are asociat profilul de Facebook, pe lângă datele obişnuite (numere de telefon, adrese, e-mail). Prin accesarea contactului respectiv, poţi accesa dintr-o atingere o mulţime de lucruri:
Un alt hub important este Music + Videos. Interfaţa fostului player multimedia Zune a fost preluată şi integrată în acest modul. Ea ne oferă un acces facil la conţinutul multimedia, redare video şi audio, precum şi link către magazinul de aplicaţii Windows Marketplace. Conţinutul este bine organizat, pe categorii şi playlist-uri.
Player-ul audio rulează în background şi poate fi accesat într-un mod cât se poate de practic, chiar şi când telefonul este blocat. Prin apăsarea butonului de Power / Stand-by, un miniplayer este afişat în partea superioară a ecranului şi poate fi controlat fără a debloca telefonul. De asemenea, tastele de volum sunt oricând accesibile, indiferent dacă ecranul este blocat sau nu. Calitatea sunetului este excelentă.
Dacă hub-urile People şi Music + Video se adresează mai mult celor care caută divertismentul, hub-ul Office vine în întâmpinarea celor care vor să fie şi productivi, nu doar să se distreze. Microsoft ne pune la dispoziţie o suită mobilă ce include consacratele aplicaţii Word, Excel şi Powerpoint, cu funcţii de editare şi template-uri preinstalate.
Nu în ultimul rând, merită menţionat şi browser-ul Internet Explorer 9, care nu beneficiază de suport Flash. Altfel, este un browser foarte bine pus la punct, rapid şi cu suport de navigare pe tab-uri.
Partea de navigaţie prin GPS este reprezentată de aplicaţia Locations ce integrează hărţile Bing Maps. Pentru indicaţii, apelează la modulul „Footprints” şi opţiunea „Itinerary”.
Am lăsat la urmă camera foto căci aceasta nu este parte integrată de Microsoft ci ţine de implementarea hardware a celor de la HTC. Pozele şi clipurile au o calitate satisfăcătoare, aş spune medie spre bună. Câteva exemple în imaginile de mai jos.
Interfaţa camerei de pe smartphone-ul HTC Radar permite focalizarea în orice punct prin atingerea zonei dorite cu degetul (Touch Focus), oferă mod panoramic (Sweep Panorama) şi fotografiere în rafală (Burst Mode), alături de binecunoscuta funcţie de recunoaştere a feţei subiectului (Face Recognition).
Cât despre sistem, Windows Phone Mango are încă multe inconveniente, iar asta o spunem referindu-ne la el cât se poate de obiectiv şi argumentând prin menţionarea următoarelor lipsuri / limitări:
Ca avantaje, menţionăm management-ul foarte bun al resurselor şi aplicaţiilor, dar fără posibilitatea de a interveni asupra lor. Cu toate că avem un soi de multitasking, acesta nu ne permite închiderea aplicaţiilor ci doar trecerea de la una la cealaltă.
Aplicaţiile care rulează în background sunt uşor de accesat, prin apăsarea prelungită a tastei de „back”.
Autonomia lui HTC Radar variază între 24 şi 48 de ore, nefolosit noaptea şi utilizat moderat în timpul zilei: până la o oră de browsing, o oră de convorbiri, muzică aproximativ două ore şi câteva poze şi înregistrări cu camera video.
Plusuri şi minusuri
[+] Interfaţă rapidă, structurare excelentă a meniului şi a aplicaţiilor;
[+] Office Mobile cu Word, Excel, Powerpoint şi Live Mail;
[+] Zune Player şi calitate ireproşabilă a sunetului;
[+] Cameră foto cu rezultate peste medie;
[-] 8 GB memorie internă, din care 6.5 GB disponibili pentru utilizator, fără posibilitatea expandării cu carduri externe;
[-] Windows Phone Mango are încă numeroase limitări (vezi lista de mai sus);
[-] Construcţia telefonului lasă de dorit.
Concluzie: HTC Radar este un telefon cu un sistem modern, promiţător, de care nu ai cum să te plictiseşti. Limitările e drept că sunt numeroase, dar în practică nu toate vor conta. Spre exemplu, mulţi utilizatori nu sunt interesaţi de apelurile video. Alţii nu trimit prin Bluetooth, iar File Manager-ul este irelevant câtă vreme conţinutul poate fi accesat din aplicaţiile asociate tipului de conţinut (MP3-urile şi clipurile din Zune Player, documentele din Office ş.a.m.d.). Singurele neajunsuri cu adevărat importante sunt spaţiul mic de stocare şi faptul că accesul la Marketplace este limitat în ţara noastră. Poţi descărca aplicaţii gratuite, dar de cumpărat nu poţi cumpăra decât dacă îţi faci cont cu date din Statele Unite.
HTC Radar se găseşte în magazinele din România la preţuri ce se învârt în jurul a 1500 – 1600 de lei (preţ fără conectare).