Tango este o aplicaţie de free voice and video chat (apeluri de voce şi video gratuite) care se bucură de o popularitate imensă în rândul utilizatorilor de Android şi iOS, având la activ peste 50 de milioane de download-uri. De curând, dezvoltatorii au lansat şi o versiune pentru posesorii de telefoane cu Windows Phone Mango, lucru demn de apreciat căci Microsoft Marketplace nu găzduia până acum un soft serios de acest gen, în ciuda faptului că multe dintre dispozitivele WP7 sunt înzestrate cu o cameră frontală pentru apeluri video.
Mai mult decât atât, Tango nu se limitează doar la platformele mobile, ci ea permite comunicarea între telefoane şi PC sau între PC şi PC. Singura condiţie este evident ca utilizatorii să aibă aplicaţia instalată pe respectivele sisteme.
În articolul de faţă, am testat Tango între două dispozitive mobile inteligente, unul cu Android, celălalt cu Windows Phone 7.5 Mango. Interfaţa aplicaţiei Tango se „mulează” pe cea a sistemului şi preia o parte din funcţiile acestuia.
Înainte de toate, utilizatorii trebuie să-şi creeze un cont în care să introducă datele personale: numărul cu prefix, numele şi adresa de e-mail.
Aplicaţia este foarte uşor de folosit şi nu necesită documentare suplimentară. Aveţi la dispoziţie lista de contacte împărţită în două categorii (utilizatorii Tango şi restul contactelor din agendă), lista cu istoricul apelărilor, opţiunea de „Invite” (poţi trimite SMS sau e-mail către contactele din agendă pentru a le recomanda programul) şi meniul cu setări. Din acest meniu îţi poţi modifica datele personale, dacă intervin modificări.
Apelurile pot fi iniţiate doar către persoanele care folosesc Tango. După realizarea conexiunii, ai la dispoziţie mai multe opţiuni: alegerea camerei pentru video chat, închiderea camerelor şi continuarea apelului vocal, activarea difuzorului extern etc.
Un aspect important care trebuie adus în vedere şi este valabil general, pentru toate aplicaţiile de acest gen, este calitatea recepţiei audio şi video. Calitatea depinde foarte mult de semnal şi de lăţimea de bandă în cazul în care folosiţi o conexiune 3G / HSDPA sau de recepţia Wi-Fi în cazul în care sunteţi conectat la un hotspot wireless.
Din cele observate pe parcursul testelor, convorbirile prin Wi-Fi oferă o calitate superioară a imaginii şi a sunetului – lucru absolut normal până la urmă. Oricât de bună ar fi recepţia, tot există un mic decalaj (de aproximativ o secundă) din momentul în care rosteşti ceva şi până ajunge la interlocutor mesajul. Per ansamblu însă, Tango oferă un nivel decent de funcţionalitate şi se dovedeşte un program de nădejde dacă te gândeşti să faci economii la factură.
Ţineţi cont că prioritatea canalului de comunicare este prin Wi-Fi. Aşadar, dacă eşti conectat la un spot wireless, apelurile din Tango se vor efectua automat prin această modalitate. Dacă nu este disponibilă o astfel de conexiune, Tango va încerca să realizeze apelul prin conexiunea 3G/HSDPA. În acest caz, este recomandată o opţiune de date cu trafic inclus.
Chiar şi aşa, să nu uităm că nu suntem constrânşi de teritoriu când folosim o astfel de aplicaţie. Cu Tango, putem efectua apeluri oriunde în lume, nu se pune problema aplicării planurilor tarifare valabile pentru convorbirile internaţionale.