Dacă până nu demult oricine dorea să cumpere o tabletă de calitate se gândea aproape în mod automat la una din versiunile Apple iPad, iată că oferta anului 2011 în materie de tablete PC este mai dinamică decât oricând şi cuprinde modele pentru toate gusturile şi buzunarele.
Deşi prin numărul uriaş de unităţi vândute şi calitatea în ansamblu a serviciilor oferite, Apple rămâne un lider de necontestat pe piaţa tabletelor, competitori precum Samsung şi Asus vin din urmă cu o ofertă convingătoare de produse, prin care reuşesc să atragă de partea lor tot mai mulţi fani. Nici producători orientaţi către segmentul tabletelor de buget nu o duc prea rău, aceştia obţinând venturi importante de pe urma unor modele de tablete ieftine, care devin tot mai bune de la o generaţie la alta.
Iată câteva dintre cele mai populare tablete ale anului 2011:
15. Allview AllDro 2
Adresată celor aflaţi în căutarea unei tablete ieftine, Allview AllDro 2 este o tabletă livrată iniţial cu sistemul de operare Android 2.2, dar care între timp a primit acces la pachetul de actualizare pentru Android 2.3 Gingerbread.
Allview AllDro 2 are dotări acceptabile pentru categoria entry-level din care face parte: procesor single core la 1 GHz, ecran rezistiv de 8 inch cu rezoluţie 800 x 600 pixeli, 4 GB memorie internă, slot microSD, cameră frontală de 2 MP, conectivitate Wi-Fi 802.11g, USB 2.0 şi HDMI, respectiv accelerometru pentru funcţia de auto-rotire a ecranului.
Din păcate pentru preţul de 699 Lei nu putem avea prea mari pretenţii asupra dotărilor hardware şi software. Din punct de vedere constructiv, AllDro 2 este o tabletă cam lipsită de strălucire şi echipată cu un ecran rezistiv cel mult mediocru. Colecţia de aplicaţii instalate este săracă, iar în lipsa accesului la Android Market rămânem doar cu oferta de aplicaţii furnizată pe website-ul Allview.
Allview AllDro 2 rămâne astfel o tabletă potrivită pentru web browsing ocazional, lectura cărţilor în format electronic, folosirea ca player MP3 şi jocuri Android mai puţin pretenţioase.
Archos 101 G9 şi versiunea cu ecran de 8 inch, Archos 80 G9, sunt două tablete ieftine cu Android Honeycomb.
Cele două modele se prezintă drept o alegere excelentă pentru cei aflaţi în căutarea unei tablete PC cu dotări şi performanţe competitive, dar nu dispun de un buget foarte ridicat.
Archos 101 G9 dispune de un ecran capacitiv cu diagonală 10.1 inch şi rezoluţie 1280 x 800 pixeli, iar modelul 80 G9 diferă prin diagonala ecranului redusă la 8 inch şi rezoluţia de 1024 x 768 pixeli.
Tableta Archos 80 G9 poate fi achiziţionată pentru aproximativ 1200 Lei, în timp ce versiunea cu ecran de 10.1 inch costă doar puţin peste 1400 Lei.
13. Evolio Neura
Evolio Neura, produsul companiei româneşti Televoice, a incercat fără prea mult succes să concureze gama de tablete iPad de la Apple.
Din păcate tableta cu ecran de 9.7 inch şi-a făcut intrarea pe piaţă cum nu se poate mai rău – livrată cu sistemul Andorid 2.2 Froyo şi încadrată la un preţ doar cu puţin sub nivelul ofertei de tablete cu Android Honeycomb.
Chiar dacă la prima vedere Evolio Neura ne aminteşte de gama tabletelor Apple, asemănările se opresc mai mult la aspectul exterior, experienţa oferită de sistemul Android 2.2 având prea puţine lucruri în comun cu produsele Apple.
Între timp tableta Evolio Neura s-a mai ieftinit, versiunea cu suport Wi-Fi ajungând să coste numai 1199 Lei. Deşi încă nu a reuşit să ofere pachetul de upgrade la Android Honeycomb, compania producătoare ne promite că va actualiza tableta Neura la Android 4.0 Ice Cream Sandwich, în cele din urmă.
Una din primele tablete livrate cu Android 3.0 Honeycomb, Acer Iconia Tab A500, ne-a încântat printr-o construcţie de bună calitate, un ecran performant şi dotări tehnice competitive.
Cu excelente abilităţi pentru multimedia şi web browsing, tableta a fost depunctată doar de greutatea cam mare (730 grame) şi micile probleme de ordin software, corectate între timp prin actualizarea la Android 3.2. Experienţa în ansamblu cu Acer Iconia Tab A500 este sub nivelul alternativei iPad 2 sau seria Galaxy Tab de la Samsung, însă preţul de 1650 Lei pentru versiunea cu suport Wi-Fi şi 16 GB memorie internă este destul de atrăgător.
11. Motorola Xoom
Cu un preţ situat doar cu puţin sub pragul de 2200 Lei în versiunea fără suport 3G, Motorola Xoom este o tabletă cu design sobru şi o configuraţie destul de comună, bazată pe chipsetul Tegra 2.
Motorola Xoom a fost unul din primii competitori pentru gama tabletelor Apple iPad. Principalele sale atuuri sunt ecranul capacitiv de 10.1 inch cu o bună calitate a imaginii, camera foto de 5 MP cu filmare HD şi sistemul de operare Android Honeycomb.
Din păcate preţul de lansare foarte piperat şi design-ul mai puţin reuşit din punct de vedere estetic au transformat prima versiune a tabletei Motorola Xoom într-un eşec pentru compania producătoare, aducând vânzări mult sub estimările iniţiale.
10. Motorola Xoom 2
Între timp Motorola a lansat tableta Motorola Xoom 2, în versiuni cu ecran de 10.1 şi 8.2 inch. Tableta aşteptată în preajma sărbătorilor de iarnă se face remarcată printr-o carcasă reproiectată şi hardware mai performant, cu procesor dual-core la 1.2 GHz.
Sistemul de operare a fost şi el actualizat la versiunea Android 3.2, mult mai matură decât versiunea de debut pentru Android Honeycomb.
9. HTC Flyer
HTC Flyer este o superbă tabletă cu ecran de 7 inch, disponibilă şi în ţara noastră pentru aproximativ 1900 Lei.
Tableta rulează Android Honeycomb şi vine echipată cu un ecran capacitiv de 7 inch, ce suportă rezoluţia 1024 x 600 pixeli. Procesorul single-core la 1.5 GHz este suficient de rapid pentru rularea în condiţii optime a aplicaţiilor uzuale, iar camera foto de 5 MP oferă performanţe suficient de bune pentru fotografii de ocazie.
HTC Flyer cântăreşte aproximativ 420 grame şi este disponibilă în versiuni cu suport WiFi N şi 3G. Lista dotărilor mai cuprinde un modul GPS, conectivitate Bluetooth 3.0, cameră frontală pentru apeluri video şi slot microSDHC pentru extinderea capacităţii de stocare.
Având de partea sa o construcţie compactă şi greutate redusă, HTC Flyer este o excelentă alegere pentru cei care doresc o tabletă uşor de transportat şi manevrat, ce nu face prea multe compromisuri la capitolul calitate.
BlackBerry Playbook este o tabletă gândită pentru portabilitate şi uşurinţă în utilizare.
Produsul excelează prin performanţele oferite, calitatea construcţiei şi autonomia foarte bună, de până 10 ore timp de mobilitate.
Din păcate sistemul BlackBerry Tablet OS nu se bucură de o popularitate prea mare în rândul dezvoltatorilor şi prin urmare, suportul pentru aplicaţii este unul modest.
Toshiba Thrive (AT100) este o tabletă cu ecran de 10.1 inch, bazată pe platforma NvidiaTegra 2 şi livrată împreună cu sistemul de operare Android 3.1 Honeycomb.
Versiunea cea mai puţin costisitoare poate fi achiziţionată pentru 1950 Lei şi oferă 16 GB memorie internă. Alternativ, mai putem alege între versiuni cu 8 GB sau 32 GB memorie internă.
Tableta Toshiba Thrive oferă conectori HDMI şi USB 2.0 de mărime normală, slot pentru card SDHC, receptor A-GPS, conectivitate Wi-Fi N şi două camere foto, cu rezoluţie de 2 MP şi 5 MP.
Ecranul TFT capacitiv suportă rezoluţia 1280 x 800 pixeli şi beneficiază de tehnologie Toshiba TruBrite, promiţând luminozitate ridicată şi un consum de energie redus, graţie folosirii unei surse de lumină cu tehnologie LED.
În ciuda autonomiei foarte bune, de peste 10 ore, tableta Toshiba Thrive este dezavantajată de greutatea prea mare (770 grame) şi construcţia nu tocmai suplă – carcasa măsoară 1.5 cm grosime.
LG Optimus Pad V900 este o tabletă cu design atrăgător, care se laudă a fi prima tabletă din lume capabilă să filmeze şi fotografieze în format 3D stereoscopic.
Tableta rulează sistemul Android 3.0 şi dispune de procesor Tegra 2 la 1GHz, 1GB memorie RAM, 32GB spaţiu de stocare, ecran capacitiv de 8.9-inch cu rezoluţie 1024×768, două camere foto de 5 MP, cameră frontală de 2 MP şi modul 3G pentru acces la internet.
Deşi dispune de două camere foto pentru captură video şi imagini 3D, tableta nu oferă şi un ecran 3D pe măsură, astfel că suntem nevoiţi să apelăm la un banal set de ochelari cu lentile colorate (incluşi în pachet) pentru vizionarea înregistrărilor. Prin urmare, experienţa oferită la vizionarea de conţinut 3D este nesatisfăcătoare şi face ca această dotare să pară mai degrabă un artificiu de marketing, fără o utilitate reală pentru utilizatori.
Greutatea de 630g este puţin cam mare pentru o tabletă de 8.9 inch, însă acest neajuns păleşte în comparaţie cu preţul de achiziţie, situat între 2700 şi 3400 Lei, în funcţie de magazinul la care apelăm.
5. Samsung Galaxy Tab 10.1 şi Samsung Galaxy Tab 8.9
Samsung Galaxy Tab 10.1 este fără îndoială un superstar al tabletelor cu Android Honeycomb. Tableta cu grosime de numai 8,6 mm şi greutate de 570 grame este o apariţie încântătoare pentru privire, iar aşteptările nu ne sunt înşelate nici când vine vorba de dotările tehnice.
Ecranul capacitiv cu tehnologie PLS TFT este un model de calitate premium, fabricat chiar de Samsung. De asemenea, Galaxy Tab 10.1 beneficiază de tehnologia Gorilla Glass pentru protecţia ecranului, iar sistemul de operare este personalizat cu interfaţa Touchwiz.
Configuraţia bazată pe Tegra 2 include 16, 32 sau 64 GB memorie internă, 1 GB memorie RAM şi procesor dual-core la 1 GHz. Accesul la internet este asigurat prin conexiune Wi-Fi 802.11 a/b/g/n sau 3G HSDPA (în funcţie de versiune). Pe partea de multimedia avem o cameră foto de 3.15 MP, cu autofocus şi blitz LED, difuzoare stereo integrate şi cameră frontală de 2 MP.
Samsung Galaxy Tab 8.9 suportă aceiaşi rezoluţie de 1280 x 800 pixeli ca şi versiunea cu ecran de 10.1 inch, iar configuraţia hardware este aproape identică.
În loc de acumulatorul Li-Polymer de 7000 mAh, Galaxy Tab 8.9 foloseşte un model de 6000 mAh şi reduce greutatea finală la 453 grame.
Preţul ambelor versiuni, în configuraţie cu 16 GB memorie internă şi modul Wi-Fi, oscilează în jurul sumei de 2300 Lei, asfel că alegerea ţine mai degrabă de afinitatea utilizatorilor pentru o construcţie compactă, sau avantajele unui ecran spaţios.
Asus Eee Pad Slider SL101 nu este nici cea mai suplă, nici cea mai uşoară tabletă PC de pe piaţă, însă se face remarcată printr-un design ingenios şi foarte practic.
Tableta dispune de tastatură încorporată, accesibilă de sub ecranul cu diagonală 10.1 inch prin intermediul unui mecanism cu balama. Practic, tableta poate fi convertită într-un mini-laptop ori de câte ori avem nevoie de o modalitate eficientă pentru introducerea de text, iar asta fără a pierde avantajele unui ecran touch performant.
Eee Pad Slider rulează Android 3.1 Honeycomb, a cărui interfaţă este redată pe un ecran IPS cu rezoluţie 1280 x 800 pixeli. Procesorul dual-core la 1 GHz este ajutat de 1 GB memorie RAM, iar pentru spaţiu de stocare avem de ales înte 16 GB şi 32 GB memorie internă, aleasă în funcţie de bugetul disponibil. Tableta oferă conectori USB 2.0, miniHDMI, şi audio 3,5 mm, două camere foto cu rezoluţie 5 MP şi 1.3 MP, respectiv slot microSD pentru extinderea memoriei interne.
În versiunea cu 32 GB memorie internă, tableta Asus Eee Pad Slider poate achiziţionată pentru aproximativ 2100 Lei.
3. Asus Eee Pad Transformer TF101
Asus Transformer este o tabletă foarte apreciată, atât pentru calitatea construcţie şi ecranul performant, dar mai ales pentru modul ingenios în care poate fi convertită într-un mini-laptop, prin ataşarea la o staţie de andocare prevăzută cu tastatură, touchpad şi acumulator auxiliar.
Tableta Asus Transformer poate fi conectată la un LCD TV sau monitor prin intermediul mufei miniHDMI 1.3a, pentru a reda conţinut video la rezoluţie înaltă.
Autonomia variază între 6 şi 7 ore cu acumulatorul Li-ion din dotare şi poate urca până la 11.5 ore în compania acumulatorului auxiliar.
Din păcate tableta Asus Transformer este depunctată de camera foto cu performanţe sub aşteptări, care în ciuda rezoluţiei de 5 MP nu reuşeşte să se ridice la nivelul competiţiei.
Preţul tabletei Asus Eee Pad Transformer TF101 este de aproximativ 1800 Lei, iar pentru tastatura opţională avem nevoie de încă 470 Lei.
2. Apple iPad 2
iPad 2 este acel gen de gadget pe care dacă iniţial nu-l doreşti, după câteva zile de utilizare vei ajunge să râvneşti la el.
Apple a depus eforturi considerabile pentru optimizarea şi perfecţionarea fiecărei funcţii, încât pe iPad 2 totul să funcţioneze perfect stabil şi fără încetiniri. Clipurile rulează impecabil, aplicaţiile din AppStore sunt numeroase şi interesante, încât aproape uiţi de preţurile piperate şi limitările platformei iOS, impuse mai mult sau mai puţin artificial.
Tableta cu procesor dual-core Apple A5 la 1 GHz cântăreşte doar 601 grame şi măsoară 8.8 mm grosime. Autonomia atinge cu uşurinţă pragul de 10 ore, iar asta fără a renunţa la accesul la internet prin conexiune Wi-Fi.
Deşi beneficiază de un hardware puternic, sistem de operare stabil şi excelent optimizat, tableta iPad 2 are şi unele scăpări, cum ar fi camera foto proiectată „să filmeze HD” dar nu îndeajuns de performantă încât să ofere şi poze de calitate.
Preţul tabletei Apple iPad 2 începe de la 1900 Lei pentru versiunea cu 16 GB memorie internă şi urcă la 2450 lei dacă preferăm versiunea cu 64 GB memorie. Este de preferat să alegem cu înţelepciune cantitatea de memorie de care avem nevoie, deoarece tableta iPad 2 nu oferă slot pentru card de memorie.
1. Asus Eee Pad Transformer Prime
Asus Transformer Prime este fără îndoială cea mai aşteptată tabletă a sfârşitului de an 2011.
Prima tabletă cu procesor quad-core, bazată pe chipset-ul Nvidia Tegra 3, oferă performanţe impresionante şi dotări de invidiat.
Tableta cu greutate de 586 grame şi grosime 8.3 mm este mai subţire şi mai uşoară decât iPad 2, iar în loculul finisajelor din plastic afişează o carcasă confecţionată integral din aluminiu şi finisată cu un model texturat de formă circulară.
Ecranul de 10.1 inch este bazat pe o matrice Super IPS+ cu rezoluţie 1280 x 800 pixeli, capabilă să ofere unghiuri de vizibilitate de 178°.
La fel ca şi originalul Asus Transformer, noua versiune este acompaniată de o tastatură opţională prevăzută cu port de andocare, asamblată de această dată într-o carcasă confecţionată integral din aluminiu.
Transformer Prime promite o autonomie de până la 12 ore cu bateria integrată, ce poate urca până la 18 ore după conectarea tastaturii opţionale.
Lista dotărilor oferite de tableta Transformer Prime cuprinde o cameră foto de 8 MP cu apertură F2.4, la care putem apela pentru poze şi sesiuni de captură video la rezoluţie 1080p.
Tableta Asus Eee Pad Transformer Prime poate fi achiziţionată pentru aproximativ 2799 lei (inclusiv TVA), preţ în care intră şi staţia de andocare, prevăzută cu acumulator auxiliar, tastatură şi trackpad.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai reprezentative modele de tablete ale anului 2011, disponibile şi în magazinele de profil din ţara noastră.