Interfaţa aleasă de Microsoft pentru managerul de fişiere Windows Explorer, inclus în versiunea Developer Preview a sistemului de operare Windows 8, a stârnit o adevărată avalanşă de critici din partea utilizatorilor nemulţumiţi de includerea sistemului de ribbon-uri, preluat de la suita Microsoft Office 2010.
Drept răspuns, Microsoft a precizat ca va ţine cont de criticile primite dar cu toate astea nu va renunţa la sistemul de ribbon-uri, în speranţa că acesta va fi în cele din urmă acceptat de utilizatori.
Ilana Smith, manager la Microsoft Engineering System team, întăreşte din nou aceste afirmaţii şi explică în cadrul unui document publicat pe MSDN o parte din optimizările componentei Windows Explorer inclusă în prima versiune oficială Windows 8 beta, pusă la dispoziţia publicului în decursul lunii februarie. În document, Smith menţionează că în ciuda numărului mare de oponenţi interfaţa cu ribbon-uri va rămâne cu siguranţă prezentă şi în versiunea finală a sistemului de operare Windows 8, amintind celor nemulţumiţi de existenţa unor aplicaţii dezvoltate în afara Microsoft, capabile să ofere utilizatorilor experimentaţi o interfaţă mai pe gustul lor.
Între timp, cele peste 2000 de comentarii primite la adresa versiunii Windows Explorer inclusă în Windows 8 Developer Preview au determinat schimbări importante la nivelul interfeţei. Pentru început, s-a decis păstrarea minimizată a setului de ribbon-uri, astfel încât interfaţa să aibă un aspect cât mai curat. Utilizatorii neiniţiaţi şi cei care consideră sistemul de ribbon-uri prea incomod sau ineficient, au posibilitatea să înveţe combinaţiile de taste prin care pot activa direct comenzile dorite, citind instrucţiunile afişate în mod automat atunci când poziţionează cursorul deasupra elementelor din meniu.
Utilitarul „Sync your settings” integrează acum mai multe opţiuni din Windows Explorer, astfel că aplicarea setărilor preferate între PC-uri ar trebui să fie mult simplificată.
Modificări au fost aduse şi casetei de dialog prezentate pentru rezolvarea conflictelor apărute la copierea fişierelor. Începând cu noua versiune Windows 8 beta, atunci când avem nevoie să comparăm fişiere cu acelaşi nume putem lua în considerare şi detalii cum ar fi data la care au fost modificate şi dimensiunea, cu opţiunea de a exclude în mod automat fişierele care nu corespund criteriilor stabilite. O altă schimbare afectează modul în care operaţiunile de copiere sau mutare a fişierelor sunt reluate după ce PC-ul este repornit din stand-by sau shutdown.
Lista completă a modificărilor aduse managerului de fişiere din Windows 8 Beta este mult mai mare şi poate fi consultată în detaliu în articolul publicat pe MSDN.