Serviciile de sharing şi stocare “in cloud” sunt fără îndoială de viitor şi se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare. Posibilitatea de a plasa conţinut de ordinul zecilor de GB pe un server online, de a-l accesa, organiza şi împărtăşi în scopuri personale sau de serviciu, este un avantaj la care puţini visau în epoca Internetului prin modem.
La început, termenul de “cloud” (sau “cloud computing”) era folosit doar de specialiştii din IT, iar facilităţile pe care le presupunea de asemenea. Pe măsură ce Internetul a devenit rapid şi accesibil publicului larg, serviciile “cloud” s-au răspândit, pentru ca astăzi să devină cunoscute unui număr semnificativ de utilizatori de computere desktop, dar şi de dispozitive mobile.
La ora actuală, există foarte mulţi furnizori de astfel de servicii, iar Microsoft, cu al lor SkyDrive, este unul dintre ei. Fără să exceleze într-un mod cu totul deosebit, SkyDrive-ul oferă câteva avantaje importante celor care încearcă pentru prima oară un serviciu de tip “cloud”. Până să vă spunem motivele, iată ce trebuie să faceţi pentru a accesa SkyDrive.
Cum accesezi SkyDrive
SkyDrive face parte din suita de servicii “Live” online a Microsoft, alături de Hotmail. Există şi partea Live software, care include binecunoscutele aplicaţii Live Messenger, Movie Maker, Writer şi Photo Gallery (acestea sunt cele mai importante).
În cazul de faţă, pentru a folosi serviciile online (SkyDrive şi / sau Hotmail) este necesar un cont Live. Utilizatorii Hotmail pot accesa SkyDrive-ul cu acelaşi ID cu care intră pe mail. Restul, îşi pot crea un Live ID de la această adresă. Sau tastaţi în browser adresa https://skydrive.live.com şi selectaţi „Sign up” de acolo. Platforma oferă acces direct şi alte servicii (Hotmail şi Messenger), prin urmare, după autentificare, le puteţi utiliza şi pe acestea, făcând click pe tab-urile asociate.
Să vedem însă ce facilităţi ne oferă SkyDrive şi de ce merită să utilizăm acest serviciu furnizat de Microsoft.
Motive să foloseşti SkyDrive
1. Interfaţă familiară – seamănă izbitor cu Windows Explorer-ul
Fără îndoială, familiaritatea interfeţei este importantă pentru începători. Iar faptul că Microsoft a structurat SkyDrive-ul similar cu Explorer-ul din Windows 7 face mai uşoară desluşirea misterelor şi utilizarea acestui serviciu.
Concret, SkyDrive arată ca un Explorer simplificat. Avem o structură ce pleacă de la rădăcină şi se ramifică pe măsură ce creăm foldere, sub-foldere şi adăugăm conţinut.
Pentru a uşura localizarea conţinutului, SkyDrive ne oferă cinci tab-uri sugestive: fişiere, documente, fotografii, documentre recente şi partajate. Documentele partajate sunt cele pe care am ales să le împărtăşim cu cel puţin o persoană.
2. File Management bine pus la punct
Dacă aspectul vă este familiar, cu siguranţă şi operaţiile asupra fişierelor şi directoarelor vă vor fi cunoscute. Sunt mici diferenţe, însă ideea de bază e aceeaşi. Click stânga pentru a deschide sau downloada un documente, click dreapta pentru meniul contextual.
Selecţia multiplă este posibilă prin bifarea căsuţei de lângă folder-ul sau fişierul asupra căruia doriţi să acţionaţi. Meniul contextual oferă binecunoscutele funcţii cut, copy, paste, delete, dar şi Share (partajare). Prin selectarea opţiunii Share aveţi posibilitatea să trimiteţi documentul către un contact din lista de mail sau contactelor de pe platformele sociale Facebook şi LinkedIN. De asemenea, puteţi obţine un link public pe care să-l trimiteţi oricui doriţi.
Fişierele şi foldere-ele partajate sunt uşor de recunoscut, fie prin vizualizarea proprietăţilor de pe coloana “partajare cu”, fie prin accesarea tab-ului “Shared” (Partajate).
3. 25 GB spaţiu de stocare
Deşi pentru unii poate părea puţin, 25 GB de stocare in cloud reprezintă o capacitate mai mult decât suficientă pentru documente, fotografii şi muzică.
Am scris un articol despre “unde îţi păstrezi în siguranţă fotografiile personale”, iar recomandarea mea a fost şi rămâne pe un server “in cloud”.
Chiar dacă ai poze de dimensiuni mari, le poţi selecta fără teama de a rămâne fără spaţiu. SkyDrive îţi pune la dispoziţie o opţiune de redimensionare la care poţi apela oricând doreşti.
4. Suport pentru platforme mobile şi sincronizare în timp real
Cum Internetul pe mobil face parte din viaţa multora, împărtăşirea conţinutul de oriunde te-ai afla este de dorit. SkyDrive este integrat nativ pe dispozitivele Windows Phone, în vreme ce pe iOS necesită instalare din App Store. Pe restul platformelor accesul este posibil momentan doar din browser.
Conţinutul uploadat în SkyDrive este imediat disponibil de pe orice alt dispozitiv care include acest serviciu.
5. Este gratuit
Utilizarea serviciului SkyDrive nu presupune costuri. Odată ce ţi-ai făcut cont, ai câştigat 25 de GB pe care îi poţi folosi oricum doreşti.
Ce îi lipseşte actualmente SkyDrive-ului?
Cloud Computing-ul mai trebuie să se dezvolte, să crească, pentru a ajunge la fel de popular precum utilizarea mail-ului spre exemplu.
În momentul de faţă, vorbim de două limitări importante:
Microsoft a anunţat că anul acesta are în plan includerea unui suport pentru redarea din SkyDrive a anumitor tipuri de fişiere multimedia.
Alte soluţii de stocare “in cloud”: