Dimineaţă devreme. Un metrou plin ochi. O mulţime de oameni merg spre serviciu, fiecare cu gândurile lui şi perechea de căşti în ureche. Ascultă muzică. Timpul trece mult mai repede astfel. Te-ai intrebat vreodată ce gadget folosesc pentru a reda piesele preferate?
La noi nu prinde iPod-ul – e prea scump – nici alt player MP3, pentru că suntem obişnuiţi să ascultăm muzică de pe telefon. Dar ştiţi care sunt mobilele ce îşi fac cel mai bine meseria de player audio? O să vă spun preferatele mele, aranjate într-un micuţ top 5…
Locul 5 – Nokia 5610 Xpress Music (~300 euro)
Urmaşul unui model de succes, Nokia 5700, şi continuatorul seriei Xpress Music a finlandezilor de la Nokia, modelul 5610 este un slider ce se axează pe redarea pieselor muzicale. Rotiţa externă folosită la navigarea prin playlist-uri o dovedeşte. Din punct de vedere al soft-ului utilizat, Nokia promite funcţii nemai-întâlnite până acum pe un telefon mobil, şi acesta este şi motivul pentru care am inclus 5610 Xpress Music în top. În plus, modelul pe albastru arată incredibil, iar din punct de vedere al calităţii acustice, telefonul ar trebui să se claseze undeva spre limita superioară.
Concluzie: Nokia 5610 Xpress Music va fi combinaţia de telefon mobil şi player MP3 ideală, cu o aromă de alte funcţii multimedia de top. Sunt curios ce vor reuşi să scoată cei de la Nokia şi sper ca promisiunile lor să nu fie doar o altă strategie de marketing fără urmare practică.
Locul 4 – Sony Ericsson W880i (~1000 RON)
E mic, minuscul chiar cu ale sale 70 de grame şi grosimea de doar 9,5 mm, dar este un exponent al seriei Walkman, şi asta spune multe. Pentru că într-adevăr ca player multimedia, se descurcă excelent. L-am ascultat cu ale sale căşti din pachet şi tot mi-a plăcut, deşi cu o pereche de Sennheiser CX 300 lucrurile ar fi stat sigur altfel (Da, are jack de 3,5 mm). Interfaţa playerului este simplă şi vine cu un pachet de skinuri chiar interesante. Opţiunile de playback sunt nenumărate, iar egalizatorul audio are desigur şi opţiunea MegaBass. Se va simţi doar cu nişte căşti pe măsură. Impresionant pentru un telefon atât de mic este că nu se blochează nici atunci când asculţi muzică şi navighezi prin meniuri.
Concluzie: Ca player MP3, Sony Ericsson W880i este ideal. Mic, uşor, cu autonomie mare, nici nu ai vrea mai mult, dar… Personal, consider că suferă la capitolul ergonomie, tastele sale fiind imposibil de utilizat de un om cu degete medii, ca să nu zic groase. Şi fiind un gadget Sony, va trebui să investeşti ceva în achiziţionarea unui card măricel, care nu e deloc ieftin. Dar dacă poţi trece peste aceste neajunsuri e perfect.
Locul 3 – Nokia N76 (~1400 RON)
Nokia N76 este un telefon multimedia complex, cu mai mult decât funcţie de player MP3. L-am inclus însă în top pentru al său design aparte, butucănos dar totuşi foarte interesant. Şi desigur, nu în ultimă instanţă, din cauză că poate înlocui cu brio chiar şi cel mai bun player MP3. Are jack de 3.5 mm, un criteriu foarte important, pentru a-ţi putea folosi propriile căşti. Are şi taste externe special proiectate pentru a naviga prin interfaţa playerului audio, putând chiar şi sorta playlist-urile fără prea mult efort. Astfel, nu va trebui să deschideţi telefonul, care este un clam shell, decât pentru a accesa funcţiile mai avansate ale egalizatorului. Sistemul de operare, deşi vine de la Nokia, face faţă cu brio unei utilizări intense, dar nu exageraţi totuşi, dacă nu vreţi să vi se întrerupă audiţia…
Concluzie: Design-ul şi funcţionalitatea fac din Nokia N76 un telefonul muzical de căutat. Tastele externe sunt extrem de utile iar calitatea audiţiei de top. În plus, N76 poate fi folosit şi în alte scopuri, fiind un smartphone în toată puterea cuvântului, lucru ce se poate remarca şi din preţul destul de piperat.
Locul 2 – Samsung F300 Ultra Music (~1000 RON)
Idea de a avea un telefon cu două feţe şi funcţii de player MP3 de vârf ar fi propulsat micul Samsung F300 direct în vârful acestui top dacă nu era… Eh, vedeţi voi acuşi… Da, aţi citit bine, Samsung F300 are două feţe, una pentru funcţiile de telefon şi alta pentru cele de MP3 player, ambele dotate cu ecrane LCD. Totul într-o jucărie de doar 9,5 mm grosime. Cele două feţe ale telefonului nu funcţionează concomitent, deşi vei putea desigur primi un telefon atunci când asculţi muzică.
În modul muzical, toate opţiunile sunt accesibile prin intermediul butonului central sensibil la atingere, iar schimbările vor fi afişate pe display. Nu ştiu cum se aude Samsung-ul F300 pentru că nu am avut ocazia să ma joc cu el, dar review-urile de pe site-urile de specialitate îi laudă pentru calitatea audiţiei.
Concluzie: E mic, e uşor, e Samsung şi e foarte ciudat. Da, F300 Ultra Music pare a fi o jucărie ideală, în ciuda utilizării destul de dificile în modul telefon şi a bateriei slăbuţe, specifice gadgeturilor producătorului corean.
Locul 1 – Apple iPhone (~prea mult la noi)
Şi am ajuns şi la câştigător… Da, e Apple iPhone. Probabil vă aşteptaţi la asta, dar vorbim de un telefon ce aduce conceptul de iPod în lumea telefoanelor mobile. Aşadar nu are cum să nu exceleze la capitolul audiţie muzicală, nu? Deşi prin afară s-a ieftinit din curând, versiunile ajunse în România sunt încă extraordinar de scumpe, pe la 2000 de RON, aşa că nu am reuşit să intru în posesia unuia. Dar cu siguranţă îl aştept cu nerăbdare.
Concluzie: Spre deosebire de americani, nu m-aş călca în picioare pentru un Apple iPhone. Dar cu siguranţă îl doresc ca următorul meu telefon mobil, un gadget cu pronunţate accente de player MP3, un iPod cu funcţii GSM cum îl numesc mulţi…
Sunt sigur că mulţi dintre voi nu veţi fi de acord cu mine, aşa că astept topurile şi opiniile voastre în comentarii. Până atunci, vă urez audiţie plăcută, oriunde v-aţi afla, în maşină, autobuz, metrou sau tren…