Un grup de cercetători care probabil au vizionat de prea multe ori seria de filme Matrix, au pus la cale un mod de a extrage energie electrică din organisme vii, melci în cazul de faţă.
Principiul de funcţionare al bateriei cu melci presupune implantarea unei celule de biocombustibil în cochilia animalului viu, aceasta urmând să genereze energie electrică exploatând procesele metabolice naturale ale organismului. Mai exact, celula foloseşte drept biocombustibil glucoza din sânge – principala sursă de energie a celulelor organismului.
Bateria astfel creată poate funcţiona timp de mai multe luni, generând o cantitate de energie cuprinsă între 7.45 şi 0.16 microwaţi. Spre comparaţie, o baterie de ceas obişnuită poate genera aproximativ 1 microwatt de energie.
În ultimele luni, oamenii de ştiinţă de la Clarkson University şi Ben-Gurion University au implantat cu succes celule de biocombustibil în insecte. Problema este că durata de viaţă redusă a acestor creaturi limitează autonomia bateriei create la doar câteva săptămâni. Din fericire melcii s-au dovedit a fi o sursă mult mai stabilă de energie, reuşind să ofere un curent susţinut timp de 45 minute, după care aproximativ 20 % din curentul iniţial timp mai multe luni.
Lăsând melcii să-şi vadă de treaba lor, celulele de biocombustibil create de cercetători şi-ar putea găsi o aplicaţie mult mai practică în medicină, alimentând diverse dispozitive implantate în corpurile pacienţilor. O altă posibilă utilitate este şi alimentarea implanturilor folosite pentru monitorizarea animalelor sălbatice, asigurând astfel o autonomie sporită fără nevoia de utilizare a unor baterii voluminoase.