Dacă în urmă cu ceva timp aflam despre o companie numită Senseg şi ecranul cu tehnologie electrostatică ce permite simularea la atingere a diverse texturi şi suprafeţe, acum avem şi o alternativă mai ieftină pentru acesta.
NEC şi Institutul de Tehnologie din Tokio au găsit o alternativă mai simplă la soluţia propusă de Senseg: folosirea unui ecran mobil, ancorat de cele patru laturi folosind un sistem de fire.
Principiul de funcţionare este cât se poate de simplu. Practic, ori de câte ori interacţionăm cu un element care ar trebui să exercite o anumită forţă, ecranul, sau mai degrabă suprafaţa acestuia este mişcată în direcţia potrivită.
Luaţi spre exemplu jocul Angry Birds. Cu un astfel de ecran, atunci când întindem cu degetul praştia din care lansăm pasărea-proiectil, suprafaţa touch se va mişca puţin către stânga, efortul depus pentru deplasarea acesteia crescând pe măsură ce întindem praştia virtuală. Odată eliberat, ecranul va reveni în poziţia iniţială, iar impactul proiectilului cu fortăreaţa va fi tradus prin scuturarea rapidă a suprafeţei acestuia, simulând şocul impactului.