IdeaPad Yoga este unul dintre primele laptopuri proiectate cu gândul la Windows 8 – următorul sistem de operare Microsoft pentru tablete şi sisteme PC.
Urmând îndeaproape trăsăturile noului sistem de operare, IdeaPad Yoga suportă două moduri de utilizare: unul convenţional, în care tastatura şi touchpad-ul sunt mijloacele principale pentru interacţiunea cu aplicaţiile şi un mod de lucru alternativ, ce promite o experienţă asemănătoare unei tablete. Pentru a reuşi asta, IdeaPad Yoga este echipat cu un ecran touch capacitiv, ce poate fi deschis la un unghi de 360°, fiind în cele din urmă pliat de spatele carcasei.
În modul tabletă, tastatura şi touchpad-ul sunt dezactivate, iar corpul laptopului poate lua rolul unui suport de susţinere pentru ecran, eliberând mâinile pentru alte activităţi.
Lenovo IdeaPad Yoga este echipat cu un ecran de 13.3 inch, ce ruportă rezoluţia 1600×900 pixeli şi este iluminat cu tehnologie LED. La fel ce şi în cazul unei tablete veritabile, ecranul este protejat de un scut din sticlă minerală, pe a cărui suprafaţă putem aplica gesturi multi-touch cu până la 10 degete simultan.
Lenovo oferă pentru IdeaPad Yoga două nivele de echipare. Ambele folosesc o platformă intel, dar sunt diferenţiate prin tipul de procesor folosit.
Versiunea cu procesor Intel Core i7 va putea fi găsită în Marea Britanie la un preţ recomandat de 1500 lire sterline, sau aproximativ 1815 euro. Echipat cu un procesor Intel Core i5 mai puţin costisitor, IdeaPad Yoga ajunge să coste numai 1199 lire sterline, sau 1450 euro. Noile preţuri sunt considerabil mai mari decât cele promise în urmă cu ceva timp la CES, unde versiunea entry-level era recomandată cu un preţ nu mai mare de 1100 euro.
Lenovo nu a dezvăluit data exactă de lansare, dar probabil aceasta va coincide cu evenimentul de lansare pentru Windows 8.
Lăsând la o parte preţurile exorbitante, Lenovo IdeaPad Yoga este un concept interesant pentru cum ar trebui să arate un laptop pregătit pentru Windows 8 şi interacţiunea cu interfaţa Metro, atât de lăudată de către Microsoft.
Cert este că Lenovo nu este singura companie care consideră o idee bună contopirea caracteristicilor unei tablete cu formatul clasic al unui laptop. Şi Intel face paşi în această direcţie, îndemnându-şi principalii parteneri hardware să ofere ecrane touch ca dotare standard pentru noile generaţii de sisteme ultrabook. Pentru a demonstra acest punct de vedere, Intel a realizat şi un ultrabook prototip, pe care l-a prezentat la CeBit.