Multimedia la extrem?
Ce ne aşteptăm de la un laptop declarat multimedia? Să ruleze filme, să putem naviga pe Internet, să ne putem juca din când în când sau să putem intra la un chat cu prietenii. Ei bine, Sony Vaio FZ21M le face pe toate cu brio, cu o oarecare mică excepţie. Mai precis, jocurile. Dacă te aştepţi să poţi rula ultimele apariţii, te înşeli. Placa grafică este cel mult decentă (2300 puncte in 3DMark 2006). Poate vei putea juca un Fifa 2008 sau Need For Speed Pro Street cu detaliile spre minim, dar nu şi mai mult. Însă, hai să fim serioşi, cine se joacă pe laptop?
Cât despre vizionarea filmelor, aici Vaio-ul recuperează terenul pierdut. Cititorul de discuri Blu-ray şi ieşirea HDMI îţi vor permite să redai semnal full HD (1080p) pe un ecran extern. Aşadar, dacă ai acasă un LCD sau o plasmă capabilă de full HD, Sony Vaio-ul FZ21M este playerul ideal. Ca să nu mai vorbim că modelul superior, FZ21Z dispune de inscriptor Blu-ray în loc de cititor.
Pentru generaţia Yahoo Messenger, Vaio-ul aduce o componentă ce pare a nu lipsi de pe orice laptop actual: webcam integrat în rama monitorului, cu rezoluţie de 1.3 Mp. Imaginea filmată este OK, dar nimic mai mult.
Estetică desăvârşită
Da, e un Vaio. Şi da, arată bestial. De la exteriorul argintiu pe care tronează sigla Vaio şi până la designul aparte al interiorului, nimeni nu poate zice lucruri rele despre aspectul Vaio-ului. Rama ecranului este subţire, carcasa este mai compactă decât la alte laptop-uri de 15,4" iar tastele au un design ciudat. Inspirate din pietrele aflate în grădinile japoneze, ale căror vârfuri perfect plate ies puţin din apă, tastele sunt chiar ergonomice. Sunt grozave la tastat, singurul neajuns fiind tasta shift din partea stangă, mai mică decât cea folosită pe un layout normal. Îţi va lua ceva timp să te obişnuieşti cu ea, dar când ai reuşit, nu vei mai dori o altă tastatură.
Rotiţa ce controlează funcţiile multimedia arată şi ea impecabil. În afară de reglatul volumului nu am folosit-o însă, prefer controlul mai precis din taste şi touchpad. Touch Pad care, apropo, este foarte precis şi plăcut la atingere, chiar dacă pare să se integreze în carcasa laptop-ului.
E ciudat că mecanismul de închidere al ecranului nu are încuietoare. Când l-am văzut, primul gând a fost: "oare nu se va balansa ecranul la transport?" Şi concluzia a fost simplă: NU. Pentru că sistemul este atât de rigid încât să poată menţine ecranul fix atunci când e închis, dar şi uşor de deschis în acelaşi timp. Încă un 10 pentru idee către Vaio.
Ar mai fi şi alte mici detalii, precum LED-urile ce indică activitatea procesorului şi a diverselor opţiuni de conectivitate, dar vă las pe voi să le descoperiţi.
Cuvânt de final
Seria Sony Vaio FZ se bucură de cel mai mare succes dintre toate laptop-urile comercializate de japonezi în România. De ce? Pentru că îmbină performanţele, dotările, aspectul, numele Vaio şi un preţ bunicel, totul într-un coctail atractiv. E drept, pentru 4300 RON cât costă modelul FZ21M poate ai găsi un laptop mai performant, dar cu siguranţă nu va arăta la fel de bine, pentru că nu va fi un Vaio.
Ce mi-a plăcut:
Ce nu mi-a plăcut:
Sloganul noii serii Sony Vaio FZ este unul simplu: multimedia cu stil. Stil are, din plin chiar, pentru că este un Vaio, un laptop recunoscut pentru aspectul său estetic impresionant. Cât despre partea de multimedia, nici aici nu o duce prea rău, deşi parcă i-ar mai lipsi câte ceva…
Prima Impresie
Întotdeauna mi-au plăcut Vaio-urile. Sunt un fel de MacBook-uri pentru fanii Windows-ului. Primul contact cu noua linie Sony Vaio FZ l-am avut la evenimentul organizat de Sony acum câteva săptămâni. Rula un film de pe Blu-ray, care se vedea extraordinar, mai bine decât pe multe alte laptop-uri pe care le văzusem până atunci. O să aflaţi şi de ce în curând. În rest, era un laptop normal cu ecran de 15,4", la fel de greu ca şi celelalte concurente ale sale. Dar beneficia de o carcasă pe care trona sigla Vaio, argintie, fascinantă. Iar în interior, îţi sărea în ochi tastatura cu butoane ciudate şi rotiţa pentru controlul funcţiilor multimedia. Pentru că Vaio FZ este un laptop multimedia, nu uitaţi.
Performanţe şi dotări
Modelul testat este fratele vitregit al seriei FZ, VGN-FZ21M. Chiar şi aşa, cartea sa tehnică are cu ce se mândri:
Toate acestea asigură că sistemul de operare Windows Vista, ce echipează laptopul standard, se va mişca bine, chiar dacă în unele aplicaţii complexe laptop-ul va ieşi automat din modul Aero. De, placa grafică, deşi una de ultimă generaţie, este un entry level.
Vaio-ul dispune de conectivitate 802.11 n, aflată încă în stadiu experimental, ce va permite viteză mult mai mare de transfer al datelor decât mai vechiul standard 802.11 g.
Ziceam la începutul articolului că m-a impresionat modul în care se vedea filmul pe ecranul acestui Sony. De fapt mă impresionase luminozitatea acestui display, mult peste concurenţă. Nu intrăm în detalii, dar Sony afirmă că ecranele lor sunt mai luminoase cu peste 25% decât cele ale competitorilor. Şi dacă ţinem cont că modelul superior al clasei FZ dispune de un ecran şi mai performant, cu iluminare cu dublă lampă, nu pot avea decât cuvinte de laudă pentru ecranul Sony-ului Vaio FZ din acest punct de vedere. Desigur, un display LED ar fi fost mai performant, dar nu putem compara capra cu varza. Din păcate calitatea ecranului a fost stricată de rezoluţia standard, 1280 x 800 px, prea mică din punctul meu de vedere pentru un laptop actual. Mai ales când vorbim de un portabil multimedia…
Vaio-ul FZ nu impresionează nici la capitolul autonomie, bateria facând faţă unei utilizări medii (modul office, ascultat muzică, cu Wi-fi pornit) cel mult 2 ore. Dacă doriţi portabilitate cu adevărat, va trebui să vă îndreptaţi către modelele SZ sau chiar TZ ale seriei Vaio.