Produsul pe care-l vom prezenta în continuare este creaţia unui designer industrial român. El a dorit să vină pe piaţă cu o pereche de căşti din lemn, care să aibă atât un design atrăgător, cât şi o calitate audio excelentă. Vom încerca în continuare să vedem dacă Meze 88 Classics reuşesc să se ridice la aceste standarde.
Construcţie impecabilă
Meze 88 Classics sunt creaţia lui Antonio Meze, un designer industrial român ce se poate lăuda cu mai multe premii internaţionale. El a pus în 2011 bazele brandului Meze Headphones, care oferă audiofililor căşti din lemn, cu o calitate audio pe măsura segmentului vizat. Acestea fiind spus, construcţia căştilor de faţă vine cu elemente de design aparte.
Aşa cum se poate observa, suportul căştilor nu este ajunstabil cu mecanisme standard. Cele două elemente din interiorul cadrului se pliază foarte bine pe forma capului şi oferă un suport foarte bun. Presiunea pe urechi a cadrului variază de la un utilizator la altul, însă poate fi considerată medie. Bureţii de pe fiecare cască sunt destul de moi, acoperiţi cu o piele artificială fină şi vom vorbi mai jos în detaliu despre confortul oferit.
Carcasa din lemn este cea care scoate cel mai mult în evidenţă căştile Meze 88 Classics. Este imposibil să nu observi fibra lemnului de abanos folosit pentru construcţia incintelor. Şi cum aspectul unei bucăţi de lemn nu este foarte uniform, fiecare pereche de căşti Meze 88 are model unic al fibrei vizibile. Pe fiecare cască, în spatele unui strat de lac, a fost imprimat un logo auriu. Cadrul căştilor este construit în mare parte din policarbonat, cu o textură fină la atingere. Îmbinările sunt bine realizate şi este greu să găseşti vreun cusur la asamblare. Fiecare cască poate fi rotită cu 180 de grade, dar nu pot fi pliate pentru a ocupa mai puţin spaţiu la transport.
În pachet
Căştile Meze 88 Classics sunt livrate într-o cutie neagră din carton dur. Ea are un aspect excelent pentru acele cazuri în care căştile sunt oferite cadou. Cablul, fiind detaşabil, este depozitat separat în cutie. El are o lungime de 2 m şi este construit din cauciuc TPE (thermoplastic elatomer). Aşa cum se potriveşte unei perechi de căşti HiFi, cablul vine cu un adaptor de la jack de 3,5 mm la unul de 6,3 mm, ce se înşurubează. Mufele sunt aurite şi au o carcasă din lemn nelăcuit.
Calitatea audio
În anii de când lucrez ca redactor IT am avut posibilitatea să intru în contact cu echipamente audio HiFi şi profesionale. Am ascultat căşti pentru studio, căşti HiFi, monitoare de studio, sisteme audio high end şi alte echipamente cu o calitate audio cu mult peste medie. Poate că nu am experienţa unui audiofil cu vechime, însă ştiu după ce să mă uit atunci când teste o pereche de căşti. Fiind un produs final, nou, proaspăt scos din cutie, prima impresie lăsată de Meze 88 Classics a fost una bună. Însă pe parcursul celor două săptămâni în care am avut posibilitatea să le testez, căştile au început să-mi placă din ce în ce mai mult.
Cum şi cu ce am testat
Pentru a atinge potenţialul maxim al acestor căşti am fost nevoit să folosesc o sursă audio de calitate şi un material similar. Melodiile MP3, redate de o placă de sunet integrată sau de un telefon mobil nu au lipsit din test, însă accentul a fost pus pe altceva. Am ascultat CD-uri audio şi FLAC-uri cu ajutorul unei plăci de sunet Creative Sound Blaster şi al unui MP3 player Philips GoGear Muse. Materialul ascultat a variat de la concertele pentru vioară ale lui Mozart, la piese rock consacrate, piese house şi altele reprezentative pentru o serie de genuri muzicale.
Specificaţii
Fidelitate
Pentru a-mi proteja auzul, prefer căştile de tip închis, cu o izolare fonică pasivă cât mai bună, care-mi permit să scad mult volumul audiţiei fără a pierde din detalii. Meze 88 Classics sunt la rândul lor căşti de tip închis, cu o izolare fonică medie. Cu alte cuvinte, ele s-au potrivit perfect stilului meu de audiţie. Totuşi, m-am trezit de foarte multe ori crescând volumul audiţiei pentru a mă bucura cât mai mult de calitatea audiţiei. Nu încercam să acopăr zgomotul din metrou. Eram la birou, într-un mediu prea puţin zgomotos.
Motivul pentru care dădeam mai tare volum la căştile Meze 88 era că doream să aud mai bine detaliile pe care nu le distingeam bine cu căştile personale, folosite zi de zi. Sunetul oferit căştile de faţă este destul de balansat. Poate că înaltele ar putea fi accentuate foarte puţin cu ajutorul unui egalizator, însă vocea se aude aşa cum trebuie. Joasele sunt profunde şi poate puţin mai tare reproduse de difuzoarele de 50 mm cu magneţi neodim. Cu un egalizator de benzi, aceste mici inconveniente pot fi uşor ajustate. Pe de altă parte cei mai mulţi colegi care au ascultat căştile au fost mulţumiţi de sunetul nealterat.
În cazul pieselor rock este indicată o ajustare a joaselor pentru a putea fi sesizate cât mai bine detaliile din celelalte două game de frecvenţe. Aş putea spune că piesele simfonice şi cele vocale se aud cel mai bine cu căştile Meze 88, fără a apela la egalizatorul de benzi. Sunetul este cald şi sunt sigur că este influenţat în acest sens de materialul incintelor. Senzaţia de spaţialitate nu este exagerată, dar am avut de multe ori impresia că orchestra sau solistul vocal se află la mică distanţă în faţa mea.
Confort şi alte aspecte
Am spus la început că Meze 88 aplică pe urechi o presiune medie şi că bureţii pe de pe fiecare cască sunt destul de moi. Din păcate, testele de audiţie îndelungată vin cu alte rezultate decât cele scontate. La fiecare două ore am fost nevoit să fac o pauză deoarece urechile începeau să doară. Buretele este destul de lat şi apasă direct pe întreg pavilionul, în comparaţie cu alte căşti care înconjoară pavilionul cu buretele. Purtatul ochelarilor nu este recomandat deoarece disconfortul apare mai repede. Din fericire, după câteva minute de pauză am putut să mai ascult încă două ore cu Meze 88 Classics. Disconfortul creat de o audiţie prelungită a fost confirmat şi de alţi colegi care au folosit căştile.
Poate singura problemă pe care am remarcat-o la Meze 88 la capitolul redare este o frecvenţă la care difuzoarele intră în rezonanţă cu incinta. În felul acesta, audiţia este uşor afectată, acea frecvenţă acoperind mai mult sau mai puţin melodia. M-am jucat cu mai multe egalizatoare şi am reuşit să elimin parţial rezonanţa reducând frecvenţele din partea de sus a joaselor. De menţionat că acea frecvenţă nu este sesizabilă decât în anumite melodii şi nu mi-a influenţat în vreun fel părerea de ansamblu asupra căştilor.
Preţ şi disponibilitate
Preţul căştilor Meze 88 Classics este de 900 lei. Ele pot fi comandate în România de pe pagina de contact a producătorului.
Concluzie
Căştile Meze 88 vor atrage privirile celor din jur oriunde v-aţi afla. Cei mai mulţi vor fi uimiţi să afle că incintele chiar sunt construite din lemn. Cei câţiva care vor putea să le asculte pentru o pentru câteva momente vor fi impresionaţi de calitate. Audiofilii care vor folosi echipamente audio de top şi sunet necomprimat vor aprecia detaliile şi spaţialitatea căştilor Meze 88.
Construcţia de calitate şi designul care se potriveşte automat oricui au fost apreciate. Din păcate, după o perioadă de timp apare un disconfort pentru urechi. El ar putea fi ameliorat dacă se schimbă bureţii. Preţul căştilor Meze 88 Classics poate părea mare, însă în realitate este justificabil. Ele îmbină foarte bine stilul cu calitatea audio excelentă. Există mai multe modele de căşti pe piaţă, mai scumpe, care se aud mai slab. Din păcate, există şi căşti la jumătate de preţ care pot concura cu şi chiar depăşi Meze 88 la capitolul calitate audio.
Plusuri şi minusuri:
[+] calitate audio de top pentru segmentul de preţ
[+] fidelitatea sunetului
[+] incinte din lemn de abanos
[+] construcţie de calitate
[+] suport auto-ajustabil
[-] disconfort la audiţii prelungite
[-] necesită o mică ajustare de egalizator pentru un sunet optim