În goana după smartphone-uri, lumea a început să uite că există telefoane precum Nokia Asha 302 sau Asha 201. Acestea oferă utilizatorului de rând o serie de facilităţi avansate, similare cu cele întâlnite la terminale ce rulează Android, însă preţul de achiziţie nu ustură buzunarul. Vom încerca să ne uităm puţin în continuare ce oferă terminalele din seria Asha prezente pe piaţa din România şi la ce preţuri pot fi găsite.
Nokia Asha 302
Acest telefon pare a fi un urmaş al lui Nokia E72. De fapt, vorbim aici de modelul care calcă pe urmele lui Nokia C3. Sub ecranul de 2.4” cu rezoluţie QVGA se găseşte o tastatură QWERTY, numai bună pentru scris SMS-uri. Sau emailuri. Sau update-uri pe Facebook. Sau conversaţii în WhatsApp. Interfaţa bazată pe platforma Asha S40 ar trebui să se mişte foarte bine, fiind motorizată de un procesor la 1 GHz. Navigarea pe Internet este posibilă cu ajutorul Nokia Browser, prin intermediul conexiunilor WiFi şi 3G.
Camera foto a lui Nokia Asha 302 are o rezoluţie modestă de 3,2 MP şi filmează VGA cu 15 fps. Construcţia este solidă, iar capacul bateriei este metalic. Producătorul a fost destul de drăguţ pentru a amplasa slot-ul pentru cardul microSD pe o latură a telefonului. În pachet este inclus un încărcător cu mufă de 2 mm, un headset stereo modest şi un card de 2 GB.
Preţurile pentru Nokia Asha 302
Nokia Asha 201
Acest terminal este o alternativă mai accesibilă pentru Nokia Asha 302. El vine cu acelaşi ecran de 2.4” şi o tastatură QWERTY puţin diferită. Formele sale sunt uşor rotunjite, iar carcasa este din plastic. Nokia Asha 201 vine cu o cameră foto de 2 MP şi nu dispune de conexiuni WiFi sau 3G. Asta nu a împiedicat însă producătorul finladez să ofere integrare pentru Facebook şi Twitter în interfaţa ecranului principal.
Bateria de 1.430 mAh ar trebui să ofere o autonomie mai mult decât decentă, iar muzica utilizatorului poate fi încărcată pe un card microSD. Nokia Asha 201 cântăreşte 105 g. Mai jos găsiţi o listă cu preţurile pentru Asha 201 în ţara noastră.
Preţurile pentru Nokia Asha 201
Nokia Asha 200
Aceasta este versiunea dual SIM a telefonului de mai sus. Toate facilităţile şi dotările sunt păstrate, însă există acum posibilitatea conectării unui al doilea SIM. Preţul mediu în magazine pentru Nokia Asha 200 este de 320 lei.
Nokia Asha 300
Vă era dor de un telefon Nokia cu aspect normal? Asha 300 s-ar putea să fie pe placul fanilor Nokia, însă tot vine cu ceva nou. Ecranul de 2.4” este sensibil la atingere, aşa cum am mai văzut la seria Touch and Type. Interfaţa S40 este rulată cu ajutorul aceluiaş procesor de la Asha 302. Dacă lipseşte conectivitatea WiFi, utilizatorii se vor putea bucura de acces la Internet prin intermediul conexiunii 3G HSDPA de 10,2 Mbps.
Nokia Asha 300 se laudă cu o cameră foto de 5 MP, însă nu poate înregistra clipuri cu rezoluţie HD. Memoria internă de 140 MB trebuie extinsă cu un card microSD. Alături de aplicaţii pentru Facebook şi Twitter, telefonul vine cu un browser decent pentru dimensiunile ecranului şi o versiune optimizată a jocului Angry Birds. Nokia Asha 300 este disponibil în oferta operatorului de telefonie mobilă Cosmote. Preţul mediu în magazinele de profil este de 400 lei.
Concluzie
Nokia Asha 302 şi Nokia Asha 201 reprezintă o soluţie atrăgătoare pentru cei care doresc un telefon obişnuit cu tastatură QWERTY. Pentru cei care au nevoie de un telefon dual SIM, Nokia Asha 200 este un terminal accesibil. Cei care vor să încerce un telefon obişnuit, dar cu un ecran sensibil la atingere, Nokia se prezintă cu modelul Asha 300. Toate aceste telefoane au un preţ accesibil în comparaţie cu cele mai ieftine smartphone-uri de pe piaţă. În plus, ele vin cu o autonomie net superioară. Nokia Asha 302, Asha 201, Asha 300 şi Asha 200 se găsesc în magazinele de profil din ţara noastră şi în oferta unor operatori de telefonie mobilă.