În urmă cu un an, Asus lansa primul monitor din seria ProArt. Modelul PA246Q era un instrument excelent pentru cei care doreau o calitate maximă a imaginii. Creat pentru editare grafică şi video, el venea cu toţi conectorii cunoscuţi şi cu o serie de facilităţi avansate pentru editori. A sosit momentul să vă facem cunoştinţă cu urmaşul lui, Asus PA248Q şi să vedem cu ce vrea producătorul taiwanez să ne impresioneze de această dată.
Construcţie
Profesioniştii au pretenţii ridicate atunci când vine vorba despre construcţia unui monitor. Libertatea de mişcare este conceptul cheie aici. La fel ca modelul anterior, Asus PA248 se remarcă printr-o carcasă foarte bine închegată, pentru care a fost folosit un plastic negru, de calitate. Piciorul permite reglajul pe înălţime cu 10 cm şi pivotarea cu 120 de grade. De asemenea, ecranul poate fi rotit cu 90 de grade, pentru acele momente în care vrei să vezi toată pagina web fără să faci scroll.
Butoanele pentru meniu ale lui Asus PA248 sunt amplasate pe latura dreaptă a ecranului. Faţă de modelul anterior, producătorul ne-a pregătit o surpriză foarte plăcută. Un joystick foarte mic permite acum o navigare prin meniuri mult mai comodă. Panoul conectorilor din spate include aproape toate mufele video cunoscute. În plus, avem şi o mufă USB 3.0 de tip B, pentru care este oferit un cablu în cutie. Ea permite conectarea la calculator a hub-ului USB 3.0 cu patru porturi de pe latura stângă.
Aici trebuie făcută o menţiune. Asus PA246 avea două porturi USB 2.0 şi un cititor de carduri SD/MS/xD. Am apreciat introducerea standardului USB 3.0 la PA248, dar nu şi eliminarea cititorului de carduri. Monitorul are ca public ţintă şi fotografii, care pot sa vizualizeze foarte fidel imaginile şi să le prelucreze. Majoritatea au tot timpul la îndemână un cititor de carduri mobil, dar nu era mai uşor să scoată cardul din aparat şi să-l introducă direct în monitor?
Asus nu face reduceri de costuri prin omiterea unor cabluri din pachet. PA248 vine cu un cablu VGA, un cablu DVI şi un cablu DisplayPort, alături de cel USB 3.0 menţionat. Monitorul cântăreşte cu 0,8 kg mai puţin decât modelul anterior şi vom vedea în continuare de ce.
Specificaţii
Un alt panou
La primul contact cu monitorul, mi-a fost greu să-mi dau seama de vreo diferenţă faţă de modelul testat anul trecut. Schimbam un monitor cu matrice TN cu unul cu matrice IPS şi diferenţa era din start imensă. Calitatea imaginii, percepută de un ochi antrenat, este foarte bună deoarece Asus nu scoate niciun model PA248Q din fabrică fără calibrare. Drept dovadă stă fişa de mai jos care ne spune că delta E, sau diferenţa între culoarea transmisă de placa video şi cea afişată este mai mică de cinci unităţi. Acesta este standardul acceptat de industrie pentru monitoare profesionale.
Din păcate pentru un utilizator care doreşte un upgrade pentru PA246Q, modelul de faţă nu este recomandat. Diferenţele subtile pe care le-am observat cu ochiul liber au fost confirmate de compararea fişelor tehnice ale lui Asus PA248 şi PA246. Modelul lansate anul trecut venea cu matrice P-IPS pe 10 biţi. Modelul de faţă are o matrice pe 8 biţi. Diferenţa se observă la numărul de culori afişate. În plus, luminozitatea a scăzut de la 400 cd/mp la 300 cd/mp. Contrastul măsurat este însă mai bun la noul model, ajungând la 745:1.
Fiind un monitor precalibrat, mi s-a părut puţin ciudat ca Asus PA248 să aibă o tentă rece de culoare. Iniţial am crezut că este din cauza iluminării cu LED-uri. Aceasta are avantajul că scade consumul şi reduce grosimea monitorului. În realitate, albastrul şi verdele necesită uşoare ajustări în modul sRGB. Meniul oferă posibilitatea ajustării culorilor pe şase canale (R, G, B, C, M, Y) Cei interesaţi de fidelitatea reproducerii culorilor trebuie să ştie că PA248 acoperă doar 72% din spectrul NTSC, faţă de 102% cu cât se lăuda PA246.
Timp de răspuns
Este clar că Asus PA248 nu este un monitor pentru jocuri, însă chiar şi un designer se poate bucura de un film sau un joc din când în când. Cele 6 ms specificate de producător nu se regăsesc în teste. Cu funcţia AMA activată şi ajustând puţin valorile funcţiei Trace Free se obţine o medie de 11 ms. Ea este decentă pentru un jucător de weekend sau pentru iubitor de filme de acţiune, ghosting-ul fiind destul de redus.
Unghiuri de vizibilitate
La un monitor cu panou P-IPS, cu a fost Asus PA246, degradarea culorilor şi a contrastului în unghiuri extreme era greu sesizabilă. În cazul de faţă, ea poate fi observată, însă nu se poate spune că este deranjantă. Cu un contrast mai bun decât modelul precedent, negrul este mai profund, iar iluminarea cu LED face ca bleeding-ul să fie greu de observat.
Quick Fit Grid
Acestă funcţie am apreciat-o la PA246Q şi o regăsim şi la Asus PA248Q. Pe ecran pot fi afişate, independent de sursa video, grile cu centimetri sau inci. Cei care doresc să încadreze o pagină A4 primesc un chenar cu dimensiunea reală. Aceleaşi încadrări sunt posibile şi pentru diferite formate de poze şi documente.
Preţ şi disponibilitate
Asus PA248Q va fi disponibil în curând în ţara noastră. Preţul său va fi de aproximativ 2.000 lei.
Concluzie
Dacă vă uitaţi ciudat la cifra de mai sus, atunci acest monitor nu este pentru dumneavoastră. Asus PA248Q este un monitor profesional, pentru utilizatori care au pretenţii foarte înalte la capitolele calitatea imaginii şi ergonomie. Un utilizator obişnuit cu greu va găsi o utilitate pentru acuperirea sRGB de 100% sau pentru rotirea cu 90 de grade a ecranului.
Faţă de modelul anterior, am apreciat faptul că PA248 este mai subţire şi mai uşor. Nu poate concura cu modelele consumer de la ora actuală, însă nici nu mai are o ramă groasă de 4 cm. Trecerea la USB 3.0 pentru hub a fost apreciată, însă cititorul de carduri nu trebuia eliminat.
Principala diferenţă între PA248 şi PA246 este dată din păcate de matrice. Cea din monitorul de faţă nu este de tip P-IPS. Ea ar putea să fie de tip E-IPS ori H-IPS. Calitatea imaginii rămâne la standarde înalte, în condiţiile în care monitorul este calibrat din fabrică, dar PA246 păstrează un uşor avantaj.
Plusuri şi minusuri:
[+] calitate foarte bună a imaginii
[+] picior cu multe funcţii
[+] gradaţii pe chenarul ecranului şi pe ecran
[+] ajustări avansate pentru segmental professional
[+] conectivitate video de top
[-] panou mai puţin performant decât la modelul anterior