Epson L800 face parte din categoria imprimantelor cu sistem CISS (Continuous Ink Supply System), referit în cazul de faţă sub denumirea FIT (Fast Ink Top-up). Cu un volum de imprimare lunar recomandat de 1800 pagini color, sau până la 9900 pagini alb-negru, Epson L800 se prezintă drept o soluţie cu preţ convenabil şi costuri reduse de exploatare, potrivită pentru uz personal şi birouri de mici dimensiuni.
Ce este o imprimantă CISS şi care sunt avantajele
Pe româneşte, un sistem CISS presupune mutarea sursei de cerneală în afara cartuşelor imprimantei, în rezervoare externe de capacitate mărită, ce pot fi reumplute fără intervenţii complicate asupra imprimantei sau recalibrarea capetelor de scriere. Rezervoarele sunt conectate la capetele de imprimare prin intermediul unor furtunuri subţiri, ce asigură un flux constant de cerneală pe toată durata procesului de printare.
Avantajele unei imprimante CISS sunt numeroase:
De regulă, capacitatea unui rezervor de cerneală extern este mai mare decât cea a unui cartuş de cerneală în format clasic, de unde rezultă şi un număr mai mare de pagini imprimate cu o singură încărcare.
Dacă până acum instalarea unui sistem CISS era asigurată de obicei de firme specializate, şi implica intervenţii complicate ce alterau modul de funcţionare al echipamentului, cu preţul pierderii garanţiei asigurate de producător, acum avem la dispoziţie o întreagă linie de imprimante cu sistem extern de încărcare cu cerneală, destinate mediului SOHO.
Imprimanta Epson L800
Gama de imprimante Epson cu sistem FIT cuprinde pentru început modelele L800, L200 şi L100. Modelul testat astăzi, Epson L800, este o imprimantă cu şase cartuşe, fiecare având o capacitate de 70 ml de cerneală. Rezervele, de forma unor recipiente cu pipetă, conţin tot câte 70 ml de cerneală şi au un preţ recomandat de 49 Lei. Conform specificaţiilor oficiale, cu un cartuş negru se pot imprima până la 4.000 de pagini, autonomia unui cartuş color fiind de până la 6.500 pagini. Evident, aceste performanţe sunt obţinute doar în anumite condiţii, ce presupun acoperirea parţială a pagilor cu cerneală. La capitolul performanţe foto, imprimanta Epson L800 se laudă că poate tipării 1800 de fotografii cu format 10×15 cm, la un preţ per fotografie de aproximativ 0.4 leu. Imprimanta este livrată cu 700 de coli foto 10×15. Vitezele de imprimare specificate sunt de 37 ppm alb-negru şi 38 ppm color. O fotografie 10×15 este imprimată în aproximativ 12 s. Rezoluţia maximă suportată pentru poze este 5760×1440 dpi.
Alături de obişnuitele poze şi coli de hârtie, imprimanta Epson L800 permite şi inscripţionarea de coperţi color pe partea printabilă a mediilor CD/DVD/ Blu-ray. Pentru utilizarea acestei facilităţi, este necesară ataşarea unui suport adaptor special, inclus în pachetul cu accesorii.
Din punct de vedere constructiv, Epson L800 se prezintă cu un design compact, uşor de acomodat în birouri înghesuite. Partea superioară a carcasei este acoperită integral de un capac cu balama, ce permite inspectarea componentelor interne şi remedierea rapidă a blocajelor cu hârtie.
Rezervoarele de cerneală sunt ataşate în partea dreaptă, de exteriorul corpului principal al imprimantei. Blocul de rezervoare este transparent pe una din laturi, permiţând inspectarea vizuală a nivelurilor de cerneală. Pentru reumplere, blocul de rezervoare este detaşat de corpul imprimantei şi întors în poziţie orizontală, după care putem desface dopurile ce sigilează gurile de umplere. Operaţiunea de reumplere este uşor de îndeplinit chiar şi pentru utilizatori mai puţin experimentaţi, picurând pur şi simplu cerneală din rezervele de cerneală achiziţionate în prealabil.
Performanţe şi impresii
Din punct de vedere estetic imprimanta Epson L800 nu este făcută să întoarcă priviri. Designul este unu sobru, cu un aspect banal. Zgomotul produs în timpul pornirii şi la iniţierea procesului de imprimare este însă suficient de puternic pentru a nu trece neobservat, putând fi descris chiar deranjant de către cei cu urechi mai fine. Din fericire imprimarea efectivă este aproape complet silenţioasă, astfel că disconfortul creat este doar de moment.
După calibrarea iniţială a capetelor de imprimare şi printarea câtorva poze de test, răgaz necesar pentru stabilizarea fluxului de cerneală şi atingerea performanţelor optime, putem trece la sarcini de lucru reale.
Imprimarea unei poze cu format A4, folosind hârtie Epson Glossy şi profil Best Photo pentru maximizarea calităţii imaginii, necesită 4 minute şi 50 secunde. În cazul pozelor cu format 10×15 cm lucrurile stau ceva mai bine, imprimarea unei poze durând 1 minut şi 55 secunde, folosind aceleaşi setări de calitate. Per total, calitatea imaginilor rezultate este bună, chiar dacă sunt unele aspecte care pot fi reproşate. Detaliile fine sunt bine redate, iar paleta de culori este bogată. Balansarea nuanţelor de culoare nu este însă perfectă, pozele având o uşoară tentă de verde, ce se abate de la paleta de culori redată în imaginile originale. Un al inconvenient este şi faptul că dacă imprimanta nu a fost folosită timp de o zi, sau mai mult, calitatea primei poze imprimate poate fi diminuată semnificativ. Din fericire problema se rezolvă de la sine, calitatea imaginii revenind la normal pentru pozele următoare.
Pentru utilizarea funcţiei de imprimare pe medii CD/DVD este necesară montarea unei casete speciale. Operaţiunea este relativ simplă şi nu necesită prea mult efort. Imprimarea unui disc durează puţin peste două minute, iar coperta rezultată arată aproximativ ca o fotografie, chiar dacă puţin mai ştearsă.
Concluzie
Cu un preţ de achiziţie iniţial de 1329 Lei, respectiv 49 lei pentru fiecare dintre cele şase rezerve necesare la o reumplere cu cerneală , Epson L800 pare o investiţie mare pentru o imprimantă. Sistemul FIT (Fast Ink Top-up) reprezintă un avantaj greu de ignorat în faţa imprimantelor clasice, ce simplifică mult realimentarea cu cerneală, reduce considerabil costurile de exploatare şi măreşte numărul de pagini care pot fi imprimate cu un singur cartuş fără a sacrifica avantajele unei construcţii compacte.
De departe cel mai mare dezavantaj este preţul unei rezerve de cerneală, ce aduce la aproape 300 de lei costul unei reumpleri complete. Nu trebuie să uităm însă că un cartuş obişnuit, ce are o capacitate mult mai mică de 70 ml, costă aproape dublu şi se consumă după câteva sute de pagini.
Calitatea pozelor printate este bună spre foarte bună, chiar dacă nu la nivelul unei soluţii profesionale pe care o întâlnim într-un studio foto. Per total, Epson L800 este o alegere bună pentru imprimarea comodă şi rapidă a pozelor de vacanţă, sau documente şi pliante color pentru mediul de afaceri. Costurile iniţiale de achiziţie sunt destul de mari, dar mulţumită sistemului facil de reumplere pot fi amortizate într-un timp relativ scurt, dacă volumul de documente imprimante este suficient de mare.