Una din problemele de care se lovesc cel mai des posesorii de smartwatch-uri este lipsa de spaţiu pe ecranul constrâns să încapă în formatul unui ceas de mână. Oricât de bine ar optimiza producătorii interfaţa şi aplicaţiile incluse, un smartwatch nu va putea oferi niciodată flexibilitatea unui telefon cu ecran mare, designul actual fiind prea restrictiv.
O posibilă alternativă ar fi introducerea ecranelor flexibile, modelate după forma brăţării. Între timp, soluţia găsită de un participant la expoziţia CHI (Computer-Human Interaction) presupune ataşarea de accesorii opţionale, în cazul de faţă un ecran separat care dublează spaţiul de lucru disponibil.
Trecând peste designul improvizat de carcasă, scuzabil pentru un prototip creat cu scop demonstrativ, este interesant de văzut cum cele două ecrane sincronizate prin conexiune wireless redau o interfaţă coerentă, adaptată în funcţie de locul unde ataşăm ecranul opţional.
Spre exemplu, atunci când este fixat pentru transport deasupra ecranului principal, ecranul secundar preia rolul acestuia afişând meniul principal. Ridicarea ecranului detaşabil activează lista cu notificări pe ecranul primar, iar rotirea sa corespunde unei comenzi pentru funcţia media player. Fixarea ecranului cu sistem de prindere magnetic în lateral rezultă în extinderea spaţiului de lucru pe ambele suprafeţe.
Momentan, nu sunt cunoscute planuri pentru transformarea acestui prototip într-un produs comercial. O posibilă alternativă mai puţin costisitoare ar fi realizarea unui swartwatch al cărui ecran secundar este fixat permanent cu un mecanism de tip balama, permiţând extinderea spaţiului de lucru în momentele când folosim efectiv dispozitivul.
Citeşte şi despre Smartwatch-ul Pebble Time Round, disponibil în oferta Orange