Ceasurile inteligente au ajuns pe piaţă de câţiva ani deja, însă publicul larg nu a fost convins încă să cumpere astfel de dispoztiive. Unul dintre principalele motive pentru care acestea nu au succes este durata de utilizare scurtă la o singură încărcare, lucru pe care Elephone W2 doreşte să îl corecteze. Ce-i drept, acest model de ceas nu este obligatoriu la fel de capabil precum un smartwatch cu Android Wear, însă te poţi baza pe el să îţi indice ora exactă timp de câţiva ani, fără să fie încărcat.
Înainte de a trece la aspectul exterior, ar trebui să vorbim puţin despre Elephone W2, întrucât trebuie explicat ce tip de dispozitiv este. Deşi Elephone îl prezintă ca un smartwatch, adevărul este că vorbim despre un ceas de mână cu quartz, care are integrat în carcasă hardware care se găseşte în mod obişnuit într-un smartband de fiitness. Practic, este un dispozitiv 2 in 1 şi nu un ceas inteligent în adevăratul sens al cuvântului.
Quartz-ul din Elephone W2 este unul de calitate înaltă, realizat de către compania elveţiană Ronda, garantat să funcţioneze cu o singură baterie timp de zece ani. Elephone spune însă să ne aşteptăm mai degrabă la o performanţă de 2-3 ani pentru indicarea orei, însă avantajul este că bateria poate fi schimbată asemeni unui ceas obişnuit. Componenta „smart”, care înregistrează mişcările utilizatorului este însă alimentată de o altă baterie standard, model CR2032, care asigură trei luni de autonomie. Având în vedere că ceasul funcţionează independent de componenta smart, chiar dacă ceasul îşi pierde proprietăţile de monitorizare fitness, acesta va putea în continuare să indice ora.
În termeni de design, avem de a face cu un ceas clasic, cu formă rotundă. Cadranul are diametrul de 41 mm şi este protejat de safir, însă ceasul este destul de gros în comparaţie cu unul fără funcţii smart(10,3 mm). Pe partea laterală avem o coroană clasică, folosită pentru potrivirea orei, cât şi două butoane digitale, folosite pentru controlul funcţiilor „smart”. Carcasa este realizată din oţel inoxidabil, iar capacul de pe spate este fixat în patru şuruburi şi protejat cu o garnitură de cauciuc pentru a asigura rezistenţă la apă de până la 30 de metri.
Butonul de sus este folosit pentru pornire şi oprire la apăsare lungă şi pentru conectare la aplicaţia pentru smartphone printr-o apăsare scurtă. Butonul de jos aprinde LED-urile albastre de pe ceas, indicând procentul de efort din „target”-ul ales şi face de asemenea trecerea de la modul de mers la modul de somn.
Ceasul se livrează cu o curea din piele, cu sistem clasic, bazat pe conectori telescopici, însă poate fi folosită orice curea obişnuită. Elephone W2 nu este nici prea greu, nici prea mare, fiind potrivit pentru a fi purtat de bărbaţi. Se pare însă că modelul testat nu este adresat persoanelor de gen feminin. Elephone vinde modelul W2 cu capabilităţi identice, dar cu un design mai rotunjit şi vopsit în culoare aurie dedicat femeilor, acesta fiind listat la un preţ similar.
Deşi hardware-ul Elephone W2 este neaşteptat de bun, fiind rezistent în timp, însă din păcate a fost lansat cu suport software precar. Elephone susţine că oferă suport atât pentru iOS, cât şi pentru Android, însă momentan doar aplicaţia pentru sistemul de operare Google este lansată. Aceasta este folosită pentru configurarea ceasului, dar şi pentru monitorizarea activităţii acestuia, înregistrând în grafice toate informaţiile furnizate.
Aplicaţia nu se descarcă din Google Play Store, ci este descărcată manual în format .apk, iar nu toate butoanele şi meniurile sunt în limba engleză. Anumite butoane au rămas scrise în chineză, însă în general te poţi descurca fără a înţelege limba. Pagina principală este un rezumat al zilei în curs, afişând numărul de paşi, distanţa parcusă şi o estimare a caloriilor arse. Pagina a doua a aplicaţiei Elephone W2 include grafice cu statistici zilnice, săptămânale sau lunare, în timp ce pagina a treia serveşte drept meniu de configurare. Aici pot fi setate alertele prin vibraţii la apeluri sau atunci când există o alarmă de deşteptare, cât şi pentru a proteja utilizatorul de sedentarism.
Fiecare dintre acestea pot fi configurate să facă ceasul să vibreze după ce sunt îndeplinite anumite condiţii. Aplicaţia este folosită pentru a actualiza software-ul ceasului, iar ceasul poate fi folosit pentru a găsi telefonul prin casă. Nu în ultimul rând, ceasul poate fi folosit pentru a realiza fotografii de la distanţă, apăsând pe oricare dintre butoane atunci când componenta de cameră este pornită din aplicaţia Elephone.
Ultima pagină a aplicaţiei este dedicată utilizatorului, unde poate fi setată o imagine de profil şi numele, alături de informaţii precum înăţlimea, greutatea şi ţintele pentru paşi parcurşi şi ore de somn zilnice.
În ciuda problemelor cu interfaţa, aplicaţia Elephone funcţionează destul de bine, iar sincronizarea cu ceasul este destul de rapidă. Câteva puncte în care ar putea fi îmbunătăţită ar fi butoanele care sunt încă scrise în chineză, posibilitatea de autentificare cu Facebook şi lansarea ei în Google Play Store şi AppStore pentru actualizări automate.
Elephone W2 este la sfârşitul zilei un ceas. Acesta nu necesită încărcare după o zi, două, trei, sau chiar o săptămână. Te poţi baza pe faptul că va indica ora timp de ani de zile, funcţiile „smart” fiind singurele care necesită schimbarea bateriei la câteva luni. Elephone W2 vine livrat cu trei baterii de schimb pentru componenta de fitness, deci măcar un an nu este necesară cumpărarea de baterii noi. Ceasul este construit din materiale de calitate şi pare să fie rezistent în timp, safirul şi oţelul fiind încă fără semne de utilizare, chiar şi după câteva săptămâni de purtat.
Singurul defect notabil al lui Elephone W2 este faptul că nu are şi o lumină de fundal, în întuneric fiind greu de citit ora exactă. Cele două limbi de ceas sunt tratate cu un material fosforescent, însă dacă ceasul este acoperit de o mânecă pe parcursul zilei, acestea nu sunt vizibile în lumină slabă. Elephone W2 poate fi comandat pentru numai 26 dolari şi din alte magazine din China, preţul său fiind destul de scăzut pentru ceea ce oferă.
Design plăcut
Autonomie de câteva luni
Materiale de calitate
Preţ scăzut
Suport software limitat
Puţine funcţii „smart”