În ultimii zece ani, touchscreen-urile au devenit metoda standard prin care interacţionăm cu tehnologia. Este normal ca producătorii de hardware să încerce astfel să integreze metodele de control cu ajutorul gesturilor şi în alte situaţii, nu doar pe dispozitivele portabile, în special dacă acestea ar putea oferi funcţionalitate nouă. Acest lucru doreşte să realizeze Sony, cu ajutorul unui proiector care ar putea să schimbe felul în care privim birourile de lucru.
Proiectorul Sony „Interactive Tabletop”, prezentat în cadrul convenţiei SXSW (South by South-West), foloseteşte un senzor de adâncime şi un senzor de mişcare pentru a realiza elemente interactive în jurul obiectelor plasate pe birou. Acesta funcţionează asemeni demonstraţiilor primelor generaţii de mese Surface, avantajul fiind posibilitatea de a folosi orice suprafaţă, nu doar computere scumpe precum soluţia Microsoft de acum zece ani.
Interactive Tabletop poate detecta obiectele de pe masă individual, proiectând în jurul lor informaţii despre formă şi dimensiuni. De asemenea, fiecare obiect în parte primeşte un identificator unic, putând fi recunoscut imediat ce intră în raza senzorilor. Demonstraţia include şi o modul în care proiectorul poate îmbunătăţi experienţa de citit a unei cărţi, recunoscând automat paginile din Alice în Ţara Minunilor şi oferind posibilitatea de a interacţiona cu ilustraţiile pe suprafaţa mesei.
Probabil că va mai dura ceva timp până când această tehnologie va fi pregătită pentru a fi integrată în produse finale, însă demonstrează faptul că nu suntem foarte departe de pereţi, mese şi geamuri interactive. Asta în cazul în care Sony se hotărăşte să lanseze astfel de produse.