Telefoanele cu Android vor putea detecta accidente de circulaţie şi apela automat numere de urgenţă

02.10.2019
Telefoanele cu Android vor putea detecta accidente de circulaţie şi apela automat numere de urgenţă

Deja echipate cu receptor GPS şi senzori care pot detecta şocul unui impact sau frânare violentă, telefoanele echipate cu versiunea Android 10 vor avea o nouă funcţie numită Personal Safety, oferind asistenţă în momentele când siguranţa utilizatorului ar putea fi în pericol.

Apelurile la numere de urgenţă pot face diferenţa între viaţă şi moarte, dar numai dacă victima/apelantul poate comunica informaţii clare salvatorilor, stabilind natura pericolului şi locaţia exactă unde trebuie intervenit. La ambele întrebări, un smartphone obişnuit poate da un răspuns aproape instantaneu, conţinând  coordonatele exacte şi indicii esenţiale cum ar fi viteza de deplasare şi semnalmentele unui impact violent. Pe baza acestor date, echipele de urgenţă pot scurta timpul de intervenţie şi chiar determina tipul de răspuns care se impune (ambulanţă standard, echipă descarcerare, pompieri).

În primă fază, telefonul va vibra şi emite un ton de alarmă, pe ecran apărând un dialog prin care utilizatorul are posibilitatea să dezactiveze alarma de accident, sau să solicite apelarea numărului de urgenţă. În funcţie de cum este setată, aplicaţia va putea folosi şi o listă de contacte ale persoanelor apropiate, trimiţând mesaje automate de alarmare şi coordonatele de localizare.

Dacă la dialogul iniţial nu este primit un răspuns în intervalul de timp prestabilit, sistemul de alertare a autorităţilor şi persoanele selectate din lista de contacte va fi declanşat automat.

Activarea listei de acces la serviciile de urgenţă se va putea face şi în modul silenţios, printr-o comandă rapidă uşor de iniţiat. La selectarea uneia dintre opţiunile disponibile, telefonul va comunica operatorului serviciilor de urgenţă numele şi locaţia apelantului, clarificând imposibilitatea acestuia de a vorbi personal. Proprietarul telefonului poate alege să vorbească direct cu operatorul serviciului de urgenţă, însă posibilitatea iniţierii unei misiuni de salvare nu mai este condiţionată de acest efort, datele esenţiale pentru localizarea sa fiind comunicate chiar şi fără disponibilitatea unei conexiuni la internet.

Din păcate, funcţionalitatea extinsă pentru alertarea serviciilor de urgenţă este introdusă mai întâi în Statele Unite şi doar pentru posesorii de telefoane din seria Google Pixel, putând dura ceva timp până ce suportul va fi adăugat la scară largă tuturor dispozitivelor cu sistem Android.

Aplicaţia Personal Safety va fi cel mai probabil dezvăluită în data de 15 octombrie, odată cu seria de telefoane Pixel 4, posesorii de telefoane Pixel din generaţiile anterioare având posibilitatea să o instaleze în magazinul Play Store.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult