Odată cu îmbunătăţirea camerelor de pe smartphone-uri, aplicaţiile dedicate funcţiilor foto au devenit printre cele mai populare din lume. Cele mai populare sunt cele care îmbunătăţesc şi mai mult performanţa camerei frontale, cu tot felul de filtre de „înfrumuseţare”, însă multe dintre acestea sunt simple clone ale unor aplicaţii mai populare, ale căror scop ascuns este afişarea de reclame sau colectarea de date personale. Cybernews a realizat o listă cu 30 de aplicaţii de Android de care ar trebui să vă feriţi sau pe care să le ştergeţi imediat din telefon dacă ţineţi la intimitatea datelor sau chiar şi la autonomia dispozitivelor, acestea rulând în fundal în scopuri maliţioase.
Lista conţine foarte multe aplicaţii cu titlul „Selfie Camera”, „Photo Editor”, „Beauty camera” sau alte titluri similare. Majoritatea chiar oferă o funcţionalitate de bază în acest sens, însă acestea afişează în fundal, fără ca utilizatorul să ştie, reclame. Astfel, dezvoltatorii fac bani pe baza utilizatorilor, fără ca aceştia să îşi dea acordul. De altfel, aceste reclame pot colecta date despre utilizator pe baza permisiunilor oferite aplicaţiilor. Unele dintre ele trimit către site-uri de phishing, care pot apoi folosi datele pentru a accesa conturile personale ale utilizatorilor.
Dacă aveţi instalate aplicaţii din această listă, este recomandat să le ştergeţi imediat şi să folosiţi doar aplicaţii din surse reputabile. Instagram, Facebook, Snapchat şi alte servicii de social media au deja mai multe filtre şi funcţii de editare similare, în timp ce aplicaţii gratuite precum Snapseed pot oferi posibilitatea de a edita fotografiile simplu şi gratuit.
Ssfaturi de bune practici în utilizarea aplicaţiilor de Android ar fi recomandarea ca întotdeauna să verificaţi review-urile de pe Google Play Store, pentru a vedea părerea altor utilizatori înainte de instalare. Multe dintre aceste aplicaţii au review-uri negative care vorbesc despre colectarea de date şi afişarea de reclame ascunse.