Zao: aplicaţia de mobil care te poate pune într-o scenă din Game of Thrones

03.09.2019
Zao: aplicaţia de mobil care te poate pune într-o scenă din Game of Thrones

Zao este o nouă aplicaţie pentru mobil care face ceva ce nu era posibil până de curând decât folosind computere puternice şi altgoritmi „deep fake” avansaţi, antrenaţi cu sute sau mii de fotografii: poate schimba feţele actorilor din filme cu faţa oricui îşi face un selfie şi îl urcă pe serverele producătorilor. Rezultatele sunt impresionante, însă şi riscurile sunt la fel de mari, întrucât compania care a dezvoltat Zao este din China, iar termenele şi condiţiile de utilizare sunt cel puţin îngrijorătoare.

Aplicaţia Zao a fost lansată de curând pe AppStore-ul iOS din China şi a devenit virală la scurt timp după debut. Aceasta permite oricui să îşi facă un selfie şi să folosească unul dintre clipurile predefinite din aplicaţie. Astfel, poţi să îţi pui propriul chip într-o secvenţă din Game of Thrones, sau poţi înlocui faţa lui Leonardo DiCaprio cu a ta în numai câteva secunde. Rezultatele sunt într-adevăr impresionante, mai ales că foloseşte o singură fotografie pentru a genera clipuri video credibile.

Cei care doresc să realizeze clipuri şi mai avansate pot să realizeze fotografii din mai multe unghiuri, cu gura închisă sau deschisă, pentru a putea antrena mai bine algoritmul „deep fake” care stă în spatele aplicaţiei, să creeze diverse expresii faciale realiste. Desigur, motivul pentru care rezultatele sunt atât de rapide este simplu: algoritmul a fost antrenat să înlocuiască feţele dintr-o selecţie limitată de clipuri video.

Aplicaţia este disponibilă momentan exclusiv în China şi doar pe iPhone, însă având în vedere succesul de care se bucură în ţara de origine, aceasta ar putea fi lansată în viitor şi în vest. Să nu uităm că TikTok, o aplicaţie video foarte populară în întreaga lume, este de asemenea originară din China.

 

 

Totuşi, la tranziţia spre vest, probabil că echipa Changsha Shenduronghe Network Technology va trebui să îşi modifice puţin termenele de utilizare ale aplicaţiei. Acestea menţionează că utilizatorii acordă dezvoltatorului licenţă „gratuită, irevocabilă, permanentă, transferabilă şi relicenţiabilă” pentru conţinutul generat în aplicaţie. Astfel, compania poate să vândă datele colectate, sau să le folosească în orice scopuri doreşte.

După ce utilizatorii s-au plâns de această politică, compania a spus că va folosi datele doar pentru îmbunătăţirea aplicaţiei şi că va şterge datele colectate la cererea utilizatorilor, proces posibil din aplicaţie. Dacă într-adevăr vor face asta, rămâne de văzut. Fără un regulament precum GDPR, este aproape imposibil de verificat acest lucru.

Momentan, aplicaţia a primit review-uri negative pe AppStore pentru aceste practici, fiind momentan listată la 2,8 stele din 5. Majoritatea utilizatorilor se plâng de problemele de intimitate. Ceilalţi se plâng de selecţia limitată de clipuri disponibile. Aplicaţia este momentan pe primul loc în clasamentele de pe iOS din China la categoria „Entertainment”.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult