Tesla lansează o provocare la adresa producătorilor auto consacraţi, oferind ca dotare standard două dintre funcţiile de securitate cele mai apreciate la sistemele de condus autonom.
Fapt binecunoscut fanilor Tesla, toate vehiculele livrate clienţilor vin pre-echipate cu un repertoriu complet de senzori LIDAR, camere video şi computerul necesar funcţiei de condus autonom. În funcţie de bugetul disponibil, cumpărătorii pot alege să activeze această funcţie atunci când cumpără modelul Tesla preferat, sau mai târziu.
Însă nu oricine îşi permite taxa de 5.000 de dolari cerută pentru activarea funcţiei autopilot, sau nu o consideră suficient de matură pentru a sta relaxaţi în spatele volanului în timp ce maşina negociază singură traficul urban. Indiferent de motivele pentru care utilizatorii Tesla nu au activat încă funcţia autopilot, producătorul auto a decis să ofere acestora acces gratuit la două dintre cele mai importante funcţii de siguranţă implementate cu ajutorul tehnologiilor de condus autonom.
Este vorba despre funcţia Lane Departure Avoidance, care în modul de condus autonom încadrează automat vehiculul pe banda de circulaţie. Dacă maşina părăseşte banda de circulaţie fără ca semnalul de schimbare a direcţiei de mers să fie activat, computerul de bord va verifica mai întâi dacă mâinile şoferului se află pe volan. În cazul în care nu poate fi confirmată o manevră intenţionată, vehiculul va încetini automat şi va aprinde luminile de avertizare, atenţionând ceilalţi participanţi la trafic.
Deosebit de util pentru evitarea coliziunilor în trafic, sistemul Emergency Lane Departure Avoidance se activează atunci când maşina părăseşte banda de circulaţie iar computerul sesizează o coliziune iminentă cu un obstacol de pe marginea drumului sau alt vehicul aflat pe direcţia de mers. În această situaţie, computerul preia controlul direcţiei de mers, readucând maşina pe banda de circulaţie.
Spre deosebire de sistemul Lane Departure Avoidance, oprit/pornit după bunul plac, funcţia Emergency Lane Departure Avoidance este activată automat la începutul fiecărei curse şi nu poate fi dezactivată decât temporar, până la finalul deplasării curente.
Posesorii de vehicule Tesla care au activat deja funcţia Autopilot sunt deja familiarizaţi cu aceste două sisteme de siguranţă. Pentru ei nu se schimbă nimic. Singura diferenţă este că Tesla oferă de acum aceste dotări în mod gratuit, maşinile Tesla devenind cu un simplu update software unele dintre cele mai sigure autoturisme pe piaţă.