Fără capacitatea de adaptare la neprevăzut a unui şofer cu experienţă, vehiculele autonome controlate de calculator pot fi un adevărat pericol pe drumurile publice prost întreţinute.
Potrivit descoperirilor făcute de cercetători ai Universităţii din Washington, vandalizarea semnelor de circulaţie prin simpla aplicare a unor stickere poate schimba semnificaţia acestora, aşa cum este interpretată de computerul unui vehicul autonom. Astfel, semnul STOP ajunge să fie recunoscut drept o limită de viteză, autoturismul pătrunzând în intersecţie fără acordarea priorităţii. Similar, modificarea unei limite de viteză pe autostradă pentru a semăna cu semnul STOP poate cauza frânarea vehiculului pe banda de viteză.
În cel mai fericit caz, traficul este încurcat, mergând până la închiderea temporară a circulaţiei până ce administratorii drumului readuc semnele de circulaţie la starea iniţială. Însă acţiunile unor persoane rău intenţionate pot cauza la fel de uşor şi accidente cu victime, folosind nimic altceva decât un arsenal de autocolante scoase la imprimantă.
Din fericire, cercetătorii au şi câteva idei pentru evitarea acestor situaţii. O primă măsură ar fi actualizarea computerelor de bord pentru valida acurateţea semnelor de circulaţie pe baza informaţiilor contextuale (ex. aflate în imediata apropiere a unei intersecţii). O măsură suplimentară ar putea fi şi instalarea unor semne de circulaţie acoperite cu materiale anti-aderente, care să uşureze remedierea modificărilor aduse ulterior.
Cert este că încrederea pasagerilor în siguranţa vehiculelor autonome este pusă la încercare, fiind necesare îmbunătăţiri care să rezolve problema semnelor de circulaţie necorespunzătoare, înainte de apariţia unor accidente.