Banca de investiţii JP Morgan a transmis zilele trecute că, în cel mai rău scenariu, compania Apple ar putea fi obligată de Comisia Europeană (CE) să plătească taxe suplimentare în valoare de 19 miliarde de dolari în dosarul legat de o posibilă înţelegere făcută de companie cu autorităţile din Irlanda.
Ancheta a fost lansată în iunie 2014 pentru a se vedea dacă înţelegerea dintre Apple şi Irlanda încalcă sau nu legislaţia europeană. CE crede că gigantul american a obţinut beneficii fiscale speciale pentru a-şi stabili sediul în Irlanda. Atât Apple, cât şi Departamentul de Finanţe din Irlanda au negat existenţa unei asemenea înţelegeri.
Apple are de partea sa Departamentul Trezoreriei din SUA, care a avertizat că aplicarea unei amenzi ar transforma Bruxelles-ul întro „autoritate fiscală supra-naţională”, care rescrie codurile fiscale din statele membre.
Totuşi, Apple are motive serioase să se teamă de o decizie nefavorabilă, deoarece există precedente. Înţelegeri similare făcute de alte companii în Belgia, Luxemburg şi Olanda, în care erau implicate Starbucks şi Fiat, au fost deja declarate ilegale de către autorităţile europene. Mai mult, Apple a plătit taxe suplimentare în valoare de 318 milioane de euro în Italia fără a protesta, atunci când autorităţile fiscale din această ţară au acuzat compania de evaziune.
Apple deţine în acest moment, în subsidiarele din afara SUA, numerar în valoare de aproape 215 miliarde de dolari. În cazul în care compania ar dori să mute aceşti bani în Statele Unite, mai mult de 80 de miliarde ar merge automat la IRS, fiscul american.
You will find more statistics at Statista