După ce a ratat startul în cursa telefoanelor inteligente, Intel a cheltuit 10 miliarde de dolari în ultimii trei ani pentru a câştiga cotă de piaţă pe segmentul de procesoare pentru smartphone-uri şi tablete. Acum, după ce a făcut puţine progrese, compania renunţă. Intel a confirmat săptămâna trecută că nu va mai produce mai multe modele de procesoare, inclusiv toate procesoarele pentru smartphone-uri pe care le avea în plan.
„Au pierdut probabil peste 10 miliarde de dolari pariind pe cipuri mobile care nu i-au dus nicăieri”, a declarat analistul Jan Dawson de la Jackdaw Research.
Procesoarele produse de Intel nu au ieşit cu nimic în evidenţă şi de aceea nu au fost nici bine primite de piaţă. Potrivit unor analişti, ar fi fost mai bine dacă gigantul american nu ar fi intrat niciodată pe această piaţă, dominată de Qualcomm, Samsung şi Apple. Ca urmare a pierderilor masive înregistrate pe acest segment, Intel a anunţat că va concedia 12.000 de angajaţi. Cel mai mare producător global de procesoare pentru PC-uri este cea mai recentă victimă a unei pieţe extrem de competitive, cea a chipset-urilor mobile, de pe care s-au retras înainte şi alte nume mari, precum Nvidia sau Texas Instruments.
Intel a reuşit să atingă un singur obiectiv pe segmentul dispozitivelor mobile: 40 milioane de tablete cu procesoare Intel livrate în 2014. Însă, din nefericire pentru companie, piaţa tabletelor a intrat în declin, iar Intel nu a reuşit să câştige cotă de piaţă pe segmentul de smartphone-uri. ASUS a fost principalul partener al Intel, dar compania taiwaneză a început să-şi abandoneze aliatul, iar ultimele modele de telefoane ale asiaticilor folosesc procesoare produse de alte companii.
Totuşi, Intel nu a ieşit complet din industria dispozitivelor mobile. Compania investeşte în continuare în cipuri pentru diverse modem-uri pentru telefoane, tablete şi dispozitive Internet of Things, dar şi în tehnologia 5G. Mai mult, Intel va continua să producă procesoare pentru dispozitivele 2-în-1, care câştigă popularitate.