Companiile americane sunt din ce în ce mai iritate de imixtiunea autorităţilor în treburile lor. Microsoft crede că drepturile constituţionale ale clienţilor săi sunt încălcate de guvernul SUA. Compania a dat în judecată Departamentul Justiţiei deoarece, din cauza ordinelor date de magistraţi, nu îşi poate informa clienţii şi utilizatorii despre cazurile în care datele lor sunt examinate de entităţile guvernamentale.
„Clienţii au dreptul să ştie când guvernul obţine un mandat pentru a le citi e-mailurile şi Microsoft are dreptul să-i informeze”, se arată în plângerea depusă de gigantul IT.
Electronic Communications Privacy Act (ECPA) le permite magistraţilor să le ordone companiilor să nu facă publice astfel de informaţii.
Microsoft susţine drepturile cetăţenilor incluse în al Patrulea Amendament sunt încălcate. Actul îi protejează pe cetăţenii americani de căutările efectuate în datele lor personale. „Oamenii trebuie să ştie când e-mailul le este accesat pentru a se putea apăra”, a declarat Brad Smith, şeful departamentului juridic din cadrul Microsoft.
Compania susţine că doar în ultimele 18 luni a primit 2.600 de ordine de a nu informa clienţii în legătură cu cazuri în care datele lor personale au fost accesate de guvern. Dintre acestea, 1.750 nu au o dată la care expiră, astfel compania nu poate comunica nimic în legătură cu ele pe termen nedeterminat.
De cealaltă parte, guvernul susţine că aceste ordine sunt necesare pentru a nu fi afectate anchetele aflate în curs de desfăşurare. „Analizăm plângerea”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului Justiţiei.
Departementul Justiţiei vs Microsoft, un alt caz delicat
Departamentului Justiţiei a dat la rândul său în judecată Microsoft în urmă cu câţiva ani. Compania a refuzat în decembrie 2013 să ofere autorităţilor acces la e-mailurile unui suspect de trafic de droguri. Reprezentanţii companiei au transmis că oficialii federali trebuie să obţină un ordin de la justiţia din Irlanda, deoarece în ţara respectivă se află serverul care găzduieşte e-mailurile suspectului.
Cazul Microsoft vs SUA este unul extrem de delicat. În cazul în care Departamentul Justiţiei câştigă procesul, acest lucru înseamnă că autorităţile din Rusia sau China vor putea obţine, la rândul lor, prin ordine judecătoreşti, acces la date stocate pe servere din SUA.
„Clar, dacă guvernul SUA câştigă, uşa este deschisă pentru alte guverne care doresc să aibă acces la centrele de date din SUA”, a declarat Brad Smith. „Compania nu furnizează vreunui stat un acces direct şi fără probleme la datele clienţilor noştri”, a continuat el.