La doar câteva săptămâni după ce Statele Unite ale Americii au impus un embargo pe tehnologia americană pentru compania chineză ZTE, aceasta din urmă anunţă oprirea operaţiunilor „majore”. Nu este clar ce înseamnă acest lucru momentan, însă este destul de clar că producătorul de smartphone-uri trece printr-o criză majoră, întrucât nu poate folosi componente produse de companii americane, iar companiile altor ţări au oprit colaborarea cu ZTE pentru a realiza investigaţii proprii.
Întrucât nu există mulţi producători de procesoare în lume, compania ZTE este nevoită să îşi oprească activitatea, cel puţin temporar, până când se clarifică situaţia companiilor din Taiwan. Era clar că nu va mai putea continua parteneriatele cu Intel şi Qualcomm, întrucât acestea sunt companii americane, însă guvernul Taiwanez a decis să ordoneze o încetare temporară a colaborării între companiile taiwaneze şi ZTE pentru a se asigura că ZTE operează în termeni legali.
Astfel, nici măcar MediaTek, sursa secundară de chipset-uri pentru ZTE, nu poate acum să mai livreze componente către producătorul de smartphone-uri în viitorul apropiat.
Problemele ZTE au apărut atunci când Statele Unite au descoperit că aceasta vindea echipamente care includeau tehnologii de telecomunicaţii americane către Coreea de Nord şi Iran, ţări aflate sub embargou. SUA a decis să interzică companiei ZTE utilizarea tehnologiilor produse de companii americane timp de şapte ani, lucru care ar putea să ducă la dispariţia companiei.
Oprirea operaţiunilor ZTE anunţată astăzi poate fi temporară sau permanentă, în funcţie de viteza cu care poate găsi noi parteneri care să furnizeze componente pentru dezvoltarea de smartphone-uri. Având în vedere însă că ZTE începea să cocheteze cu ideea de a lansa produse high-end, precum smartphone-uri de top şi dispozitive mobile de gaming, probabil că planurile sale de până acum vor fi anulate, iar strategia regândită, întrucât nu sunt mulţi alţi producători în afară de Qualcomm care să ofere cipuri foarte performante pentru dispozitive mobile.