Printre cunoscători, seria G de la Canon este văzută ca o linie premium ce cuprinde aparate compacte cu funcţii avansate de fotografiere, dublate de specificaţii tehnice pe măsură. Lansat chiar la începutul acestui an, cel mai nou membru al seriei, Canon G1 X, promite poze şi capturi video excelente chiar şi în condiţii de iluminare nefavorabile: are un senzor mare (18,7 x 15 mm – dimensiune comparabilă cu APS-C-urile de pe DSLR-uri), procesor de ultimă generaţie (Digic 5) şi lentile cu apertură F2.8 – F5.8.
Lentilele au o plajă focală de 28 – 112 mm (4x zoom), iar fotografiile o rezoluţie maximă de 14.3 megapixeli. Obiectivul nu este interschimbabil, aşa încât trebuie să ne mulţumim cu acest sistem standard zoom.
La capitolul design, Canon a forţat puţin lucrurile. Corpul metalic, deşi solid şi cu un finisaj impecabil, are dezavantajul de a fi greu (534 de grame cu tot cu baterie). Grip-ul destul de slab definit nu te ajută nici el prea mult, aşa încât dacă te aştepţi ca aparatul să fie comod în utilizare vei fi dezamăgit.
Un alt aspect care m-a surpins într-un mod nu tocmai plăcut a fost ocularul optic. La prima vedere, am zis că e de apreciat prezenţa unui astfel de viewfinder, într-o perioadă în care vizorul electronic a ajuns preferat de producători (dar nu şi de utilizatori în aceeaşi măsură). În utilizare însă, are două mari probleme: este foarte mic şi, mai mult decât atât, este obturat în partea inferioară de obiectiv. Altfel spus, când priveşti prin ocularul optic şi încerci să compui imaginea, vei fi încurcat de obiectiv.
Vestea bună e că te poţi debarasa uşor de viewfinder-ul optic, orientându-te către ecranul rabatabil care îţi oferă toate gradele de libertate de care ai nevoie, inclusiv pentru realizarea unui autoportet. Ecranul măsoară 3 inch pe diagonală şi afişează 920.000 de pixeli. Utilitatea lui este de necontestat când fotografiem, dar şi când filmăm, totul mulţumită flexibilităţii sale pe verticală la 180 de grade (şi pe orizontală la 90 de grade).
Pentru ajustarea parametrilor de fotografiere ai la dispoziţie o mulţime de butoane şi rotiţe dedicate, inclusiv pentru ajustarea treptelor de expunere.
Bliţul este poziţionat deasupra şi se deschide printr-un mecanism „pop-up” care nu poate fi însă orientat în sus . Opţional, aparatul dispune de o patină dedicată utilizării unui bliţ extern.
Calitatea imaginilor are o pondere foarte importantă în alegerea unui camere (de orice fel, până la urmă), iar aici Canon G1 X excelează. Dacă prin prisma monturii nu-l putem compara cu DSLR-urile şi camerele mirrorless, din punct de vedere a calităţii oferite o aliniere pe lângă astfel de exemplare îşi găseşte rostul cu siguranţă.
În testele fotografice, Canon G1 X a demonstrat cât de important este un senzor generos atunci când realizăm fotografii la valori ISO ridicate. La ISO 1600 şi chiar ISO 3200 (valori unde majoritatea compactelor clachează, iar aparatele mirrorless cu senzor four-thirds abia reuşesc să ofere un nivel acceptabil de detaliu), Canon G1 X reuşeşte să ofere detalii impresionante şi să ţină zgomotul de imagine sub control.
Chiar şi la ISO 6400 şi ISO 12800 pozele sunt utilizabile, motiv pentru care Canon G1 X devine o opţiune serioasă în domeniul profesional, ca soluţie de back-up.
Stabilizatorul optic se achită bine de sarcini la timpi de expunere mari, aşa încât puteţi folosi aparatul cu încredere în orice condiţii.
Video sample Full HD filmat cu Canon G1 X
Controlul asupra parametrilor de fotografiere este total, aşa cum era de aşteptat de la o cameră de top. Pe lângă clasicele operaţii de ajustare a diafragmei, a timpului de expunere, a punctelor de focalizare sau a modului de focalizare, Canon G1 X oferă şi câteva facilităţi extra care vor fi fără îndoială „gustate” de profesionişti şi de utilizatorii care au o experienţă mai vastă în domeniu. Spre exemplu, ajustarea manuală a balansului de alb utilizând o imagine de referinţă. Acest mod este mult mai facil decât ajustarea „la ochi”, folosind o hârtie albă pe care să o plasăm în faţa obiectivului în timp ce ne jucăm cu temperatura de culoare.
În concluzie, Canon G1 X nu este un aparat perfect, are câteva probleme de design, dar punctează excelent exact acolo unde trebuie: la calitatea imaginii. Din acest motiv, primeşte recomandarea noastră fără niciun fel de reţineri. Să recapitulăm:
Plusuri şi minusuri
[+] Poze excelente chiar şi la valori ISO mari;
[+] Ecran rabatabil cu o flexibilitate sporită;
[+] Înregistrare video Full HD;
[+] Control total asupra parametrilor de fotografiere şi funcţii extra specifice aparatelor profesionale;
[+] Materiale premium folosite la realizarea carcasei şi finisaj impecabil;
[-] Vizorul optic este mic şi amplasat neinspirat (o parte din cadru este acoperit de obiectiv);
[-] Greutatea mare (comparabilă cu cea a unui DSLR), cuplată cu gripul mic, face ca aparatul să fie destul de incomod în utilizare.
Canon G1 X va ajunge în magazinele de profil din România de la sfârşitul săptămânii viitoare, preţul nu a fost comunicat oficial, dar ne aşteptăm la o sumă de aproximativ 800 de Euro .