Seria G de la Canon nu a fost creată în mod special pentru utilizatorii de rând. Publicul ţintă este format din fotografi pretenţioşi care, în anumite situaţii, nu vor să care după ei mai multe kilograme de obiective. Însă producătorul nu a făcut aparatul dificil de folosit de către amatori. Dimpotrivă, l-a dotat cu toate facilităţile camerelor compacte obişnuite. Astfel, Canon G7 şi G9 au fost nişte aparate care s-au remarcat prin funcţiile foto avansate, precum modul de fotografiere RAW, dar şi prin construcţia solidă.
Urmaşul lui G9, Canon PowerShot G10 vine cu o serie de schimbări semnificative. Din punct de vedere al construcţiei, a apărut o zonă de susţinere mai groasă şi acoperită cu cauciuc. Diagonala ecranului LCD a suferit un upgrade de la 2.5” la 3”. De asemenea, numărul rotiţelor de pe latura superioară a crescut la 3, cea pentru valoarea ISO fiind concentrică cu cea pentru modul de fotografiere, iar cea de-a treia a fost rezervată compensării de expunere.
În privinţa senzorului, inginerii de la Canon se pare că au ascultat de departamentul de marketing. Dimensiunile au rămas aceleaşi ca şi în cazul lui G9, însă au fost înghesuiţi 14.7 MP în loc de 12 MP. Cunoscătorii sunt conştienţi că o astfel de decizie nu poate să aibă un impact pozitiv asupra calităţii imaginii, în condiţiile tehnologiei actuale. În ceea ce priveşte obiectivul, cel de la G9 cu zoom optic 6x a fost schimbat cu unul cu zoom optic 5x, însă cu un unghi de deschidere mai mare (28 mm faţă de 35 mm).
Din dotări nu putea să lipsească noul procesor de imagine DIGIC 4, care vine cu funcţia i-Contrast de compensare a contrastului pentru zonele întunecate ale imaginii, detecţia a 35 de feţe în fotografie şi funcţia iSAPS care optimizează inteligent setările camerei înainte de fiecare poză. Nu lipseşte nici sistemul de stabilizare optică a imaginii, precum şi focalizarea în modul macro la distanţa de 1 cm. Canon G10 va fi disponibilă în octombrie la un preţ estimativ de 500 $.