Dacă eşti un fotograf de ocazie, amator, care face poze de sărbători şi în concedii, numai când auzi termenul DSLR ai impresia că intri pe un tărâm interzis muritorilor de rând. Cândva chiar aşa era. Acum, din fericire, nu mai este cazul. Există DSLR-uri suficient de ieftine şi uşor de utilizat pentru a putea fi folosite cu uşurinţă şi de către fotografii amatori.
Nu sunt un fotograf profesionist aşa că nu voi da lecţii de fotografie şi nici nu voi intra în detalii fotografice care oricum mă depăşesc. Voi etala doar motivele pentru care Nikon D40 este un DSLR pe care aproape orice fotograf amator îl poate folosi fără dificultate.
Calitatea fotografiilor
Fotografiile realizate cu un DSLR sunt, de regulă, mult mai bune decât cele obţinute cu un aparat foto compact, fie el şi cu pretenţii. Nu trebuie să fii fotograf profesionist şi să ai ochiul format pentru a observa imediat diferenţele dintre fotografiile făcute cu un aparat compact şi un DSLR. Nikon D40 nu face excepţie de la regulă şi realizează fotografii cu mult mai bune decât aparatele foto compacte.
Preţul
Aparatele foto digitale compacte, au preţuri pornind de la 2-3 sute RON, cele mai scumpe ajungând la peste 2 mii RON. Acestea din urmă se presupune că ar fi şi ceva mai bune. Însă, în loc să dai 2.000 RON pe un compact cu pretenţii nu e oare mai indicat să-ţi iei un DSLR care costă 1.300 RON? Pentru că acesta e preţul la care se găseşte în magazinele online Nikon D40 (kit – cu un obiectiv decent inclus). Pentru mine unul, alegerea e simplă, la acest preţ şi ţinând cont de avantajele unui DSLR, acesta din urmă este alegerea cea mai bună.
Uşurinţa folosirii
Alături de calitatea fotografiilor (tipică pentru un DSLR) şi preţ, Nikon D40 are de partea sa şi avantajul uşurinţei în utilizare. Cum spuneam, aproape orice fotograf amator se va descurca. Poate puţin mai greu la început, dar din ce în ce mai bine pe măsură ce învaţă indicatoarele de pe ecranul LCD.
Nikon D40 îţi oferă două tipuri de elemente ajutătoare care te vor ghida să faci poze mai bune. În primul rând, este vorba de indicatorii grafici afişaţi pe LCD. De exemplu, când schimbi setările pentru shutter speed şi aperture, LCD-ul îţi arată efectiv ce se întâmplă în cameră, cât de mult sau de puţin se va deschide obturatorul în urma setărilor tale. Pe de altă parte, când, din cauza setărilor pe care le-ai făcut, fotografia va ieşi prea luminoasă sau prea întunecoasă, LCD-ul va afişa un mesaj de atenţionare şi-ţi va sugera soluţia.
În al doilea rând, de mare ajutor pentru fotografii amatori va fi butonul de Help. Acesta este plasat în stânga LCD-ului şi-ţi va sări în ajutor de fiecare dată când te vei afla în impas. Când ajungi în meniu, la o setare care nu ştii ce reprezintă, este suficient să apeşi butonul de Help şi va fi afişată o descriere a funcţiei respective. Descrierea cu pricina este scurtă dar concisă şi uşor de înţeles.
Cei care fac trecerea de la un aparat foto compact la Nikon D40 se vor simţi în largul lor când vor descoperii că DSLR-ul în cauză este dotat cu aşa-numitul Mode Dial (controller-ul rotund care se învârte pentru a selecta un anumit mod de fotografiere). Acesta, pe lângă programele standard (portret, peisaj etc.), dispune şi de modul manual pe care utilizatorul îl poate folosi cu încredere dacă nu vrea să se complice sau în cazul în care condiţiile într-o anumită situaţie sunt prea dificile pentru cunoştinţele sale fotografice. Şi nu ai de ce să te jenezi că foloseşti un DSLR pe mod automat. Sigur, "deştepţii" vor râde, însă important este să-ţi iasă bine pozele.
Aşadar, calitatea fotografiilor, preţul redus (pentru un DSLR) şi uşurinţa utilizării fac din D40 un aparat excelent pentru a trece de la un compact la un DSLR. Evident, nu este un aparat foarte nou, are deja mai bine de doi ani de când a fost lansat. Însă tocmai acest fapt contribuie la preţul scăzut.