Acum doi ani, compania Lytro a lansat o cameră foto extrem de interesantă care a folosit o tehnologie inedită de captură: light field. Fără a fi prima cameră foto de acest tip, Lytro a fost însă primul model destinat cumpărătorilor obişnuiţi şi, după doi ani, compania a anunţat versiunea net îmbunătăţită a acestui model: Illum.
Spre deosebire de camere foto obişnuite, care folosesc un senzor plan şi capturează doar informaţiile despre culoarea şi intensitatea razelor de lumină care ajung pe acesta, camerele foto plenoptice (light field) precum Lytro folosesc o soluţie ceva mai exotică. Bazându-se pe un model teoretic vechi de mai bine de 100 de ani, camerele foto de acest tip folosesc un ansamblu de micro-lentile amplasat în faţa senzorului. Acest ansamblu optic suplimentar le permite acestor camere să înregistreze informaţii suplimentate despre unghiul de incidenţă al razelor de lumină şi să proceseze componenta tridimensională a câmpul luminos înconjurător.
Aceste informaţii suplimentare fac posibilă imortalizarea unor imagini cărora li se poate altera focalizarea şi perspectiva sau pot fi transformate în imagini 3D, beneficiind totodată de o sensibilitate mai bună în lumina scăzută şi o viteză de captură ridicată datorită absenţei timpului necesar focalizării.
Dacă vechiul aparat foto Lytro a fost o cutie paralelipipedică neergonomică cu o rezoluţie neatrăgătoare, noul model Illum se apropie de binecunoscutele camere foto standard. Acesta oferă o carcasă plată cu un design interesant, un ecran tactil rabatabil de 4” cu rezoluţie WVGA şi un obiectiv zoom 8x cu distanţă focală 30 – 250mm (echivalent Full Frame), facilităţi macro şi diafragmă constantă F/2.0. La acestea se adaugă slot un slot SD, patină standard pentru bliţ şi suport pentru trepied.
Senzorul a fost şi el actualizat, acesta având acum o dimensiune fizică de 1” şi o rezoluţie de 40 Megarays, de patru ori mai mare decât cea a modelului original. Camera foto are dimensiuni de 86 x 145 x 166 mm şi o greutate de 940 de grame.
Camera foto foloseşte sistemul de operare Android şi este bazată pe o platformă hardware Snapdragon 800, care este capabilă să ofere puterea necesară procesării cantităţii mari de date. Lytro Illum oferă mai multe moduri de lucru, cum ar fi prioritate pentru ISO, prioritate timp de expunere, un mod de lucru programat şi unul integral manual. La acestea se adaugă un software pentru control care permite exploatarea tuturor opţiunilor oferite de fotografia plenoptică, compatibilitatea cu aplicaţiile de editare foto Adobe Lightroom, Adobe Photoshop şi Apple Apperture şi posibilitatea afişării imaginilor 3D pe ecranele externe compatibile.
Lytro Illum va ajunge pe piaţă în luna iunie la un preţ de 1599 de dolari, cumpărătorii primei versiuni beneficiind de o reducere de 200 de dolari.