Lytro – un nou tip de aparat foto, comercial în curând

21.10.2011
Lytro - un nou tip de aparat foto, comercial în curând

Lytro este o companie nouă care vine să ne prezinte primul produs comercial al unei tehnologii speciale. În 2005, cercetători de la Universitatea Standford creau primul aparat foto bazat pe efectul câmpului de lumină. Acesta urma să ofere imagini în care toate obiectele sunt clare, fie că sunt la 1 m de aparat sau departe în fundal. Pentru a obţine acest efect, între senzor şi obiectiv se găsea un strat de micro-lentile. Acestea separă razele de lumină înainte de-a ajunge la senzor. O aplicaţie este folosită ulterior pentru de stabili unde ar ajunge aceste raze dacă aparatul ar fi focalizat în puncte diferite din cadru.

Lytro - un nou tip de aparat foto

Compania Lytro a prezentat acum două zile primul aparat ce produce astfel de imagini. El este foarte compact şi simplificat la maxim. Utilizatorul are la dispoziţie două butoane: cel de pornire şi cel pentru declanşator. O zonă sensibilă la atingere din jumătatea cauciucată a aparatului permite zoom-ul optic de până la 8x. Obiectul luminos are f/2.0, iar senzorul din spatele său are o rezoluţie de 11 mega-raze. Nu mai vorbim aici de imagini cu megapixeli, ci de câte raze de lumină poate procesa senzorul de imagine.

Nu trebuie să fii expert în design ca să recunoşti că aparatul foto Lytro arată foarte bine. Compact şi foarte bine construit, el dispune de un ecran pătrat cu diagonala de 1.46″, sensibil al atingere. Puţin cam mic pentru vizualizarea imaginilor, el ar trebui înlocuit într-o versiune ulterioară. Camera Lytro salvează imaginile într-un format RAW şi apoi sunt procesate de aplicaţia specială ce se instalează pe PC. Memoria aparatului nu este expandabilă. Producătorul oferă două modele în trei culori diferite, unul cu 8 GB şi altul cu 16 GB. Cel cu 8 GB permite stocarea a 350 de poze, iar cel cu memorie dublă ar putea stoca 750 de cadre.

Lytro - ecranul este puţin cam mic

Procesarea imaginilor realizate de camera Lytro este absolut necesară. Nu le vei putea vizualiza ca pe JPEG-uri obişnuite. Posibilitatea de-a focaliza oriunde pe imagine necesită prezenţa tehnologiilor Flash sau HTML5. Partea bună este că imaginile stocate pe un server Lytro pot fi embed-uite pe orice site. Partea mai puţin bună este că au o rezoluţie mică şi nu poţi să le vezi pe PC fără o aplicaţie specială. Găsiţi mai jos câteva exemple, însă ne întrebăm dacă focalizarea la cerere justifică preţul aparatului.

Camere Lytro pot fi precomandate acum pe site-ul oficial, livrările urmând să înceapă în primele luni ale lui 2012. Modelul roşu, dotat cu 16 GB de memorie costă 500 $, iar cel de 8 GB, pe negru sau albastru, costă 400 $. Verdictul nostru? O tehnologie interesantă, însă cu o utilizare limitată. Când vom vedea imagini cel puţin cu rezoluţie full HD, rulate pe aproape orice dispozitiv ca un JPEG, atunci poate că vom mai trece în revistă oferta Lytro.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News