A sosit momentul ca Nikon să lanseze răspunsul său la aparatele EVIL şi UCIL. Seriile Micro Four Thirds de la Panasonic şi Olympus, NEX de la Sony, NX de la Samsung şi X de la Fujifilm. Doar Canon se mai numără printre producătorii majori care nu au un astfel de model în ofertă. Denumirea Nikon 1 este dată seriei de aparate cu corp compact şi obiective interschimbabile, serie care va fi formată iniţial din două modele. Nikon 1 J1 se remarcă printr-un body foarte compact, iar Nikon 1 V1 oferă un ocular electronic.
Pentru această serie de aparate foto, Nikon a creat un senzor într-un format special, denumit CX. Din păcate acesta aduce şi primele controverse legate de noile aparate foto. El este de două ori mai mic decât cel din aparatele Micro Four Thirds şi de trei ori mai mic decât format DX (APS-C) din DSLR-urile Nikon. Pe de altă parte formatul CX este de patru ori mai mare decât al compactelor obişnuite şi de 2,5 ori mai mare decât al compactelor high end.
Este greu să justifici folosirea unui astfel de senzor în condiţiile în care, aşa cum vom vedea mai târziu, nici preţul nu este cu mult mai mic decât al competiţiei. Problema principală ar putea să fie performanţa în lumină slabă. Aşteptăm să vedem dacă noul procesor de imagine dual core Expeed 3 va reuşi să treacă peste limitările date de dimensiunea senzorului.
Nikon 1 V1 este modelul de top şi se remarcă printr-un ocular electronic cu 1,4 milioane de puncte. El ar trebui să ofere o experienţă cât mai apropiată de cea a unei pentaoglinzi de la un DSLR. Ecranul de 3″ are o rezoluţie medie. Spre surprinderea noastră, lipsesc modurile manuale de pe rotiţa de selectare din spate. Apreciem însă prezenţa unui buton dedicat pentru filmare şi a unui buton pentru setări rapide.
Diferenţele principale între Nikon V1 şi J1 apar doar pe latura superioară. La J1, ocularul este înlocuit de un blitz, iar V1 dispune de o patină specială. Dimensiunile nu sunt nici ele de ignorat. J1 este cu aproape 50% mai subţire decât V1.
Să vorbim puţin despre viteză. Este greu să treci cu vederea fotografierea în rafală cu 10 fps la rezoluţie maximă, în condiţiile în care focalizarea se face continuu. Într-un fel sau altul, cele două aparate de la Nikon pot focaliza atât prin diferenţă de contrast (ca la compacte), dar şi prin diferenţă de fază (ca la DSLR-uri). Mai mult, cu focalizare fixă este posibilă fotografierea în rafală cu 60 de cadre pe secundă, tot la rezoluţia maximă de 10 MP.
Seria Nikon 1 este lansată cu patru obiective interschimbabile. Obiectivul pancake are 10 mm şi F2.8 şi transformă Nikon J1 într-un aparat foto foarte compact. Obiectivul din kit este de 10-30 mm, urmează un tele 30-110 mm, iar cei interesaţi de un obiectiv universal pot alege un 10-110 mm. Aceste trei obiective dispun de un sistem integrat de stabilizare a imaginii (VR).
Cele două aparate din gama Nikon 1 vor fi disponibile la sfârşitul lunii octombrie. Nikon J1 împreună cu obiectivul 10-30 mm va avea peste ocean un preţ de 650 $. Modelul de top, Nikon V1 împreună cu acelaşi obiectiv va costa 900 $.