De-a lungul timpului am întâlnit mulţi utilizatori obişnuiţi care se entuziasmau la culme doar când vedeau factorul de mărire al obiectivului camerei foto. A fost de-ajuns ca Olympus să dea tonul aparatelor cu obiective ultra-zoom şi ceilalţi producători n-au putut să stea deoparte când au văzut cum creşte numărul cumpărătorilor de camere cu zoom optic 10x şi mai mare. Nikon a lansat anul trecut P80, o „lunetă” cu zoom optic 18x, iar acum avem posibilitatea să testăm urmaşul său. Modelul P90 oferă un obiectiv cu factor de mărire 24x, iar senzorul are o rezoluţie de 12.1 MP, faţă de cei 10 MP ai predecesorului său.
Nikon P90 este considerat un aparat din gama DSLR-like. Deşi nu are obiectivul detaşabil, acesta este destul de voluminos în comparaţie cu corpul propriu-zis al camerei. Printre similarităţile cu camerele DSLR se numără şi ocularul, însă în cazul de faţă el este electronic şi recomandat doar pentru a stabiliza mai mult aparatul atunci când sunt făcute fotografii din mână. O altă facilitate demnă de menţionat şi care s-a dovedit utilă în timpul testului a fost rotiţa de ajustare a parametrilor, aflată pe spatele aparatului şi uşor de acţionat cu degetul mare. Cei care folosesc frecvent setările manuale ştiu cât rapid se poate modifica timpul de expunere sau apertura diafragmei.
Din punct de vedere al construcţiei, facilitatea cu care Nikon se laudă la P90 este ecranul rabatabil de 3”. Lui i se poate schimba înclinaţia doar pe verticală, însă şi aceasta este de-ajuns pentru a realiza fotografii de la nivelul solaului sau ţinând camera deasupra capului. Calitate ecranului este destul de bună, el fiind vizibil chiar şi în lumină naturală puternică. Rezoluţia este de 3 ori mai mică decât la D90, însă majoritatea utilizatorilor nu vor avea motive să se plângă. Blitz-ul este integrat în corpul aparatului şi este deschis de utilizator prin acţionarea unui buton lateral. În dreapta ecranului se găsesc trei butoane şi un pad direcţional, o configuraţie relativ clasică pentru o cameră compactă. Am simţit lipsa unui buton dedicat pentru valoarea ISO. El s-ar fi potrivit foarte bine cu rotiţa de care am vorbit mai sus.
O facilitate de care se vor bucura fotografii cu ceva mai multă experienţă este posibilitatea de-a salva două combinaţii de setări ale parametrilor camerei. Pe rotiţa de pe latura superioară a aparatului acestea sunt indicate prin U1 şi U2. Modul video nu impresionează, filmarea la rezoluţie HD fiind păstrată pentru un model viitor. P90 filmează la o rezoluţie maximă de 640×480 de pixeli cu 30 fps. Cei care doresc o viteză mare de fotografiere în rafală vor fi mulţumiţi de ceea ce oferă camera de la Nikon. La o rezoluţie de 1920×1080 de pixeli ea va putea salva 45 de cadre timp de 3 secunde.
Greutatea de 460 g a aparatului (fără baterie) se datorează în mare parte obiectivului. Acesta are o plajă focală echivalentă cu 26-624 mm în formatul de 35 mm. Sistemul de stabilizare a imaginii, absolut necesar pentru un zoom optic atât de mare, se realizează prin deplasarea senzorului. În practică, el este destul de eficient chiar şi atunci când lumina nu este foarte puternică. Vor exista însă situaţii când va trepiedul va fi necesar. Pentru cunoscători, cei 624 mm ai obiectivului înseamnă foarte mult. Pentru utilizatorul obişnuit, imaginile de mai jos ar trebui să fie grăitoare. Mai putem puncta pozitiv pentru P90 includerea unui funcţii de atenuare a distorsiunilor de imagine ce apar în mod implicit la un obiectiv cu o plajă focală mare.