Construcţie şi dotări
Nikon D90 este urmaşul lui D80 şi aceasta se vede foarte clar din construcţia sa. Dimensiunile sunt indentice, însă D90 are 703 g cu bateria inclusă, cu 35 g mai mult decât predecesorul său. Ecranul LCD de 2.5” cu rezoluţie mică a fost înlocuit cu unul superb de 3”, care poate fi găsit şi pe modelele D3 şi D300. Senzorul de focalizare a rămas acelaşi, însă D90 a primit un sistem automat de curăţare a senzorului foto. Dacă D80 se lăuda cu valori ISO între 100 şi 1600 şi putea atinge 3200 cu boost, senzorul din D90 lucrează cu valori între ISO 200 şi ISO 3200 şi poate fi forţat să ajungă la ISO 100 sau 6400.
Senzorul CMOS în format DX al lui Nikon D90 are o rezoluţie de 12.3 MP şi lucrează cu un procesor de imagine EXPEED pe 12 biţi. Viteza de fotografiere în rafală este de 4,5 cadre pe secundă, însă buffer-ul intern limitează numărul expunerilor la 23 pentru formatul JPEG Fine şi 6 pentru formatul RAW. Printre cele mai atractive facilităţi oferite de aparat este Active D-lighting, sistemul high dynamic range de la Nikon. Pentru cei care nu sunt familiari cu această tehnologie, ea permite supraexpunerea acelor zone ale fotografiei care sunt mai întunecate pentru a putea distinge detaliile. Rezultatele pot fi uneori spectaculoase, iar cele câteva camere compacte care dispun de această facilitate nu se apropie de ceea ce oferă D90.
Tot din sfera facilităţilor specifice DSLR-urilor putem menţiona sistemul de focalizare 3D pentru urmărirea subiectului. Cu ajutorul celor 11 puncte, aparatul va încerca să păstreze focalizarea pe subiect, chiar dacă acesta se apropie sau se depărtează de fotograf. În acest fel, un subiect în mişcare poate fi imortalizat clar în timp ce imaginea din fundal este în ceaţă. Oglinda din planul focal este controlată electronic, iar obturatorul permite obţinearea unor timpi de expunere ce variază între 30 s şi 1/4000 s. Conform producătorului, mecanismul a fost testat pentru 100.000 de expuneri. Pentru balansul de alb şi alte setări automate, aparatul dispune de un senzor separat cu 420 de pixeli. În meniuri pot fi găsite 12 presetări cu posibilitatea de reglaj fin şi cinci presetări manule personalizabile. Pentru medii cu temperatura de culoare controlabilă, D90 oferă o plajă de valori între 2500 şi 10000 K.
Grip-ul aparatului este destul de ergonomic şi adăposteşte bateria EN-EL3e, folosită şi de D80. Tot de la acesta din urmă poate fi preluat şi grip-ul vertical cu o baterie adiţională. Pe latura din dreapta a lui D90 se găsesc slotul pentru card-uri SD şi SDHC, precum şi un difuzor, util în cazul redării filmelor. Ca majoritatea DSLR-urilor, aparatul nu se opreşte atunci când cardul este scos, iar la introducerea sa este citită capacitatea şi se afişează numărul de cadre ce mai pot fi trase. Pe latura opusă se găsesc conectorii, acoperiţi de două capace de cauciuc. Nikon D90 dispune de un port miniUSB 2.0, un conector special pentru alimentare şi o ieşire A/V prin mufă jack de 3,5 mm. Surpriza plăcută o reprezintă mufa HDMI de dimensiuni reduse ce permite conectarea aparatului la un LCD TV prin intermediul unui cablu special ce se achiziţionează separat. Nu în ultimul rând conectorul pentru telecomandă poate acomoda şi modulul GPS Nikon GP-1, anunţat de producătorul nipon.