Mai mult decât partea de hardware, îmbunătăţirea performanţelor foto pentru telefoane mobile depinde tot mai mult de tehnologiile software bazate pe algoritmi de inteligenţă artificială.
Odată ce goana după megapixeli a luat sfârşit, producătorii de telefoane mobile s-au văzut nevoiţi să recurgă la alte mijloace pentru atragerea de cumpărători, introducerea de efecte pentru imagine bazate pe tehnologii AI oferind soluţia rapidă de care cei mai mulţi aveau nevoie.
Chinezii de la Huawei au dat primii tonul, restul producătorilor smartphone trebuind să ţină pasul cu noile tendinţe. În foarte scurt timp, modele smartphone lipsite de capabilităţi hardware deosebite au primit mod de captură pe timp de noapte şi îmbunătăţiri substanţiale pentru calitatea imaginii, toate fiind aplicate cu ajutorul tehnologiilor AI.
Ultima inovaţie făcută publică de cercetătorii institutului MIT ar putea avea aplicare universală, făcând posibilă obţinerea de poze în modul wide-angle chiar şi folosind camere foto echipate cu lentile compacte, cum sunt cele incluse pe majoritatea produselor smartphone.
Dotare tot mai populară pe telefoane inteligente, camera foto cu lentile wide angle ar putea fi ideală pentru obţinerea pozelor de aproape. Problema este că lentilele de mici dimensiuni au nevoie de corectarea prin software a perspectivei de vizionare, ajustată în funcţie de distanţa de la care sunt surprinse obiectele fotografiate. Aplicată imprecis, corecţia imaginii lasă în urmă defecte uşor sesizabile, mai ales în pozele tip portret.
Noul algoritm dezvoltat de cercetătorii MIT corectează pozele analizând direct geometria feţelor din imagine, acesta fiind defectul cel mai uşor sesizabil în pozele obţinute de aproape. În loc să ţină cont de specificul camerei foto, noua tehnologie încearcă să ajusteze forma feţelor din imagine conform unor proiecţii stereotipice ale fizionomiei corpului uman. Deşi rezultatul final ar putea să nu reflecte întrutotul realitatea, fectul obţinut este mult mai credibil decât la aplicarea unui algoritm predefinit pentru corecţia imaginii. Principalul avantaj este că noul filtru de corecţie a imaginii este complet interactiv, utilizatorii putând interveni după bunul plac asupra pozelor abia obţinute.
Este de aşteptat ca funcţia de corecţie automată a perspectivei în pozele wide-angle să intre în dotarea aplicaţiilor de captură pentru camere foto în viitorul apropiat.