Când vei găsi un Sony Alpha A3000 pe raftul unui magazin de profil, te vei întreba de ce este atât de ieftin un aparat foto ce arată ca un DSLR. A3000 nu este însă un DSLR. El nu este nici măcar un aparat de tip SLT, la fel ca alte modele din seria Alpha de la Sony. Producătorul a combinat un body destul de generos cu montura specifică seriei de aparate mirrorless. Făcând multe compromisuri la capitolul dotări, aparatul rezultat vine la un preţ foarte redus. Vom vedea în continuare dacă Sony Alpha A3000 reuşeşte să-i convingă pe cei cu bugete reduse, care sunt în căutarea unui aparat cu aspect profesional.
Aşa cum am spus, acest aparat poate fi considerat un DSLR de către un necunoscător. Va sta pe rafturi alături de DSLR-uri accesibile de la Canon şi Nikon şi s-ar putea să păcălească mulţi clienţi prin aspectul său. Alpha A3000 este de fapt un mirrorless cu un body foarte amplu. Nu este un DSLR deoarece nu are un ocular optic şi o oglindă, cu ajutorul cărora te poţi uita direct prin obiectiv. Nu are nici o oglindă fixă, semi-transparentă, aşa cum am văzut la modelele de tip SLT ale aceluiaş producător. Montura E este preluată de la seria NEX şi Alpha A3000 este compatibil cu toate obiectivele lansate până acum de Sony pentru aparatele sale mirrorless. Compatibilitatea cu obiectivele cu montură A este asigurată de un adaptor opţional.
Dacă detaşezi obiectivul, body-ul lui Sony Alpha A3000 este extrem de uşor. Ai impresia că în carcasă este spaţiu gol, deşi bateria şi cardul sunt conectate. Fără obiectivul din kit, aparatul cântăreşte 411 g. Explicaţia pentru greutatea redusă este destul de simplă. Alpha A3000 este de fapt un mirrorless într-un body mult mai generos. Până şi modelul NEX-3N, cel mai compact şi mai accesibil din oferta Sony are dotări mai bune decât aparatul de aici.
Grip-ul va fi unul din cele mai apreciate elemente la nivel de construcţie. El este amplu şi acoperit cu un material cauciucat. Degetul mic nu îţi mai scapă sub aparat, aşa cum se întâmpla la mirrorless-uri, iar manevrarea cu o singură mână ajutată de greutatea redusă a aparatului. După ce ai trecut de prima impresie şi începi să analizezi mai bine aparatul, începi să observi compromisurile făcute de producător pentru a reduce costurile.
În primul rând, numărul de butoane este limitat. Controlul aparatului este preluat de la modelele NEX. Cei care sunt obişnuiţi cu ele se vor adapta uşor, însă alţii ar putea să resimtă lipsa unei rotiţe adiţionale sau a unui buton personalizabil. Lângă ecran se găsesc doar două butoane pentru meniuri contextuale şi rotiţa cu cinci butoane integrate. Lângă ocularul electronic se află butonul dedicat pentru filmare, iar cel pentru redare se află pe panoul superior.
Şi dacă tot am menţionat ocularul electronic, să vorbim puţin despre el. Senzorul de prezenţă a fost eliminat de la început, deoarece aducea un cost în plus. Trecerea de la ecran la ocular se face cu ajutorul unui buton, însă acesta este prost amplasat pe faţa suprerioară, aproape de blitz. El nu poate fi apăsat uşor nici cu mâna dreaptă, nici cu cea stângă. Sunt sigur că va fi mutat la următoarea generaţie, dacă va mai exista una. Rotiţa cu modurile de fotografiere este fermă şi poate fi învârtită uşor cu degetul mare. Blitzul se deschide mecanic cu un buton lateral.
Având un body amplu, Alpha A3000 are slot-ul pentru card amplasat lateral. Acesta este un lucru de apreciat, mai ales în acele momente când aparatul este montat pe un trepied. În spatele capacului de plastic ce protejează slot-ul SD/MS găsim şi mufa microUSB. Ea poate fi folosită şi pentru încărcărea acumulatorului de 1080 mAh.
Punctul forte al lui Sony A3000 este senzorul. Aşa cum vom vedea, el garantează o calitate foarte bună a imaginii, poate cel mai important aspect căutat de potenţialii clienţi ai aparatului. Trebuie spus faptul că acest senzorul nu vine de la modelele NEX. Acestea sunt dotate cu senzori de 16 MP. Senzorul a fost împrumutat de la ultimele modele SLT, al căror aspect îl imită.
Aceste două elemente reprezintă călcâiul lui Ahile pentru aparat. Sony a ales să facă reducerile de cost aici şi în ciuda faptului că înţeleg decizia, nu sunt un fan al rezultatului. De mult nu am mai văzut un ecran atât de slab pe un aparat capabil de performanţe foto foarte bune. Doar compactele ieftine mai sunt livrate cu ecrane cu 230k puncte. Am testat multe aparate cu senzori mult mai mici decât al lui Alpha A3000, ce aveau ecrane cu 460k puncte sau chiar 920k puncte. Pentru cei care nu înţeleg aceste cifre, aparatul de faţă are un ecran cu o rezoluţie foarte mică.
Aici apare o primă problemă. Nu poţi să-ţi dai seama tot timpul dacă ai prins clar în poză detaliile care te intereseză. De asemenea, nu poţi să-ţi faci o impresie adecvată asupra calităţii imaginii obţinute. Ecranul devine util doar pentru a confirma că ai realizat o poză şi eventual pentru a verifica cât de corectă a fost focalizarea. Pentru a adăuga încă o problemă la cele de mai sus, unghiurile optime de vizibilitate sunt înguste. Dacă ridici aparatul deasupra capului pentru a face o poză, imaginea de pe afişaj capătă o tentă gălbuie.
Ocularul nu ajută utilizatorul prea mult. Nu are o rezoluţie mai bună şi trebuie activat manual. Dacă porţi ochelari, trebuie să fii atent, deoarece marginea exterioară a ocularului este din plastic dur. Aş putea spune chiar că ocularul a fost pus acolo doar pentru că aparatul trebuia să arate ca un DSLR. În condiţii de lumină puternică, el poate fi o opţiune.
Cei ce vor cumpăra Sony Alpha A3000 vor aprecia în primul rând calitatea imaginii. Senzorul redă culori naturale şi detalii foarte bune. Obiectivul nu este remarcabil, însă va fi suficient de bun ţinând cont de preţul aparatului. Doar de-a lungul laturilor pozei sunt vizibile mici zone soft. În rest, pozele arată foarte bine cu setările implicite ale aparatului.
Dacă vă uitaţi la decupajele de mai jos, nu este greu să observaţi cât de curată este imaginea oferită de Sony Alpha A3000 la valori ISO mai mici de 1600. Chiar şi în acel punct zgomotul de imagine este greu de observat, iar detaliile nu sunt afectate deloc. Puţine aparate foto cu senzor APS-C se pot lăuda cu o astfel de performanţă. ISO 3200 este o valoare ce poate fi folosită cu încredere în condiţii de lumină slabă. Granulaţia este vizibilă la ISO 6400, dar detaliile încep să se piardă. Celelalte două valori nu sunt recomandate în nicio situaţie.
Sony A3000 înregistrează cu compresie AVC HD şi o rată de până la 24 Mbps. Aceasta din urmă garantează o calitate foarte bună a imaginii. Focalizarea continuă nu este foarte rapidă, însă majoritatea utilizatorilor nu se vor plânge de ea. Pentru filmare este recomandată folosirea unui trepied. Rotirea inelului de zoom în timp ce aparatul este ţinut în mână poate duce la mişcarea cadrului. Zgomotul motoraşului de zoom nu se aude pe filmare. Chiar şi mişcarea inelului de zoom de pe obiectiv este prea puţin zgomotoasă.
Filmare 1920×1080, AVC HD, 24 Mbps – 87 MB
Filmare 1440×1080, MP4, 12 Mbps – 45 MB
Blitzul lui Alpha A3000 nu se remarcă. El trebuie folosit doar la nevoie, ţinând cont de performanţele la valori ISO mari. Autonomia mare, raportată de Sony pe lista de specificaţii pare să fie bine măsurată. Încărcarea cu ajutorul cablului microUSB este un plus pentru fotografii amatori.
Aparatul Sony Alpha A3000 a fost oferit pentru testare de magazinul foto F64.ro. El poate fi comandat de aici la preţul de 1.800 lei împreună cu obiectivul din kit.
Dacă eşti un fotograf amator ce caută o calitate foarte bună a imaginii la un preţ cât mai mic, atunci, Sony A3000 este cu siguranţă o alegere inspirată. Senzorul APS-C preluat de la seria de aparate SLT este foarte capabil. Din păcate, Sony a făcut multe compromisuri pentru ca preţul să fie atât de scăzut. Ecranul este foarte slab, ocularul are o utilitate limitată, iar carcasa vine cu puţine butoane şi rotiţe pentru ajustări rapide. Dacă ajunge pe mâini capabile, Sony Alpha A3000 poate facilita realizarea unor poze superbe. Pe de altă parte, este posibil ca unii utilizatori să-şi orienteze bugetul spre un mirrorless ceva mai bine dotat şi mai compact.
calitate foarte bună a imaginii
greutate redusă
preţ accesibil
ecran cu rezoluţie mică
ocular electronic slab
puţine butoane şi rotiţe pentru control