Nextbase 4063 este una dintre camerele auto DVR mai scumpe pe care producătorul britanic le vinde pe piaţa din România. Aceasta este o versiune îmbunătăţită a modelului Nextbase 4061 (vine în plus cu conexiuni Wi-Fi şi GPS). Deşi performantă, fiabilă şi bogată în funcţii, camera are şi câteva minusuri. Despre toate acestea voi scrie mai pe larg în rândurile de mai jos.
Cu dimensiuni compacte, Nextbase 4063 încorporează o mulţime de elemente în carcasă. Ecranul LCD cu diagonala de 2,7” are aspect 16:9 şi rezoluţie de 960 x 240 pixeli. Pe partea din dreapta a display-ului găsim trei butoane fizice: Menu, Mode (Video/Photo/Redare fişiere) şi EV (pentru timpul de expunere). Pe stânga sunt poziţionate două butoane pentru navigarea prin meniuri (sus, jos) şi unul SOS File Protection pentru protejarea, printr-o apăsare, a filmării curente, astfel încât să nu se înregistreze un alt fişier peste ea atunci când memoria este plină.
Pe partea de sus, în dreapta, se găsesc butonul Power şi unul multifuncţional Start/Stop & OK (începi o înregistrare, o opreşti sau validezi opţiunile din meniuri).
Nextbase 4063 include un microfon (lângă colţul din stanga jos al ecranului) şi difuzoare pe partea din faţă, pentru redarea direct pe cameră a înregistrărilor. Slotul pentru cardul micro-SD este poziţionat pe partea din stânga.
Încărcătorul pentru maşină nu se conectează direct la cameră, ci la suportul acesteia, care se prinde (foarte puternic, trebuie precizat) cu o ventuză de parbriz. Camera este uşor de prins de suport (o ghidezi în lăcaşul ei), dar nu la fel de uşor de scos de acolo. Pentru a o elibera trebuie să ridici o mică pârghie din plastic, iar accesul la aceasta este dificil pentru cei cu degete groase sau mâini mari. Mai mult, eu am uitat aproape de fiecare dată dacă trebuie să ridic de elementul respectiv sau să apăs pe el pentru a elibera camera. Aş fi preferat un buton simplu, pe care doar să apeşi sau orice altă modalitate mai intuitivă de fixare.
Totodată, mă deranjează puţin faptul că atât camera, cât şi suportul ei pentru parbriz, au porturi mini-USB. În cazul în care deteriorezi sau pierzi cablul vei găsi cu greu prin casă unul de rezervă. De câţiva ani buni cam toate electronicele au cabluri micro-USB sau USB Type-C.
Funcţia GPS încorporată de cameră este foarte precisă şi îi permite dispozitivului să marcheze cu precizie coordonatele unui incident petrecut în trafic, alături de dată şi oră. Traseul poate fi chiar vizualizat ulterior în programul dedicat, disponibil în versiuni pentru Windows şi Mac. Tot acolo pot fi administrate şi redate înregistrările. CD-ul este inclus în cutia camerei.
Cablul de alimentare pentru maşină cu care vine camera este foarte lung şi poate fi tras pe după parasolar şi pe lângă stâlpii frontali ai cabinei maşinii. În cazul în care nu aveţi suficiente surse de alimentare la bord, puteţi folosi un încărcător obişnuit pentru smartphone cu două ieşiri USB. În una ţineţi telefonul, iar de la cealaltă alimentaţi camera cu cablul de date livrat în cutie.
Camera este setată astfel încât începe să filmeze automat atunci când simte că automobilul se mişcă, fără să fie necesară apăsarea unui buton. În cazul unui impact, senzorul G va proteja automat înregistrarea care se face la momentul respectiv pentru ca aceasta să nu fie rescrisă după ce cardul de memorie se umple. Fişierele protejate vor fi găsite într-un director separat atunci când camera este conectată la computer prin intermediul cablului USB. Senzorii pot declanşa automat filmarea şi atunci când detectează mişcare în câmpul vizual de 150 de grade al camerei. Această funcţie este utilă pentru cazurile în care maşina se află în parcare. Totuşi, pentru ca înregistrarea să se facă pentru perioade mai lungi de timp este necesară conectarea camerei la o sursă externă de energie. Asta deoarece autonomia maximă, pe baterie, este de 30 de minute.
Camera include şi tehnologie WDR (Wide Dynamic Range) pentru o calitate mai bună a înregistrărilor. Aceasta surprinde mai multe detalii prin realizarea mai multor înregistrări la contrast diferit.
Calitatea imaginilor înregistrate cu Nextbase 4063 este foarte bună. Se disting toate detaliile importante, chiar şi pe timp de noapte, după cum vedeţi în mostrele video pe care le-am ataşat mai jos.
Filmare pe timp de noapte:
Filmare într-o zi cu cerul acoperit:
Filmare într-o zi cu soare (aici ar fi trebuit să modific timpul de expunere de la butonul dedicat, dar nu am făcut acest lucru):
Am folosit, pe timpul testului, un card micro-SD de 64 GB. Potrivit Nextbase, acesta permite 480 de minute de înregistrare continuă. Când cardul este plin intră în acţiune funcţia Loop. Camera începe să înregistreze din nou peste fişierele cele mai vechi. Utilizatorul poate alege din setări, la secţiunea Loop, lungimea maximă, în minute, pentru fiecare filmare: 2, 3 sau 5.
În era mobilităţii, producătorul britanic oferă suport pentru o aplicaţie pentru Android şi iOS, numită FinalCam, care nu este dezvoltată de Nextbase. Aceasta permite trimiterea înregistrărilor direct pe smartphone, prin intermediul funcţiei Wi-Fi de care dispune camera. Totuşi, aplicaţia are o calitate destul de slabă. Nu vede toate fişierele, iar uneori redarea lor începe cu întârziere. La acest capitol Nextbase mai are de lucru. Compania are şi o aplicaţie proprie, Cam Viewer, dar aceasta nu este compatibilă, deocamdată, cu modelul testat.
Calitate bună a filmărilor
Este fiabilă şi realizată din materiale de calitate
Uşor de folosit şi setat
Cablul de alimentare dedicat este lung
Începe să filmeze automat, imediat ce porneşte maşina
Scoaterea camerei din suport nu se face uşor
Mai este de lucru la aplicaţia pentru mobil
Are porturi mini-USB