AMD a anunţat noua sa generaţie de plăci video din familia Navi, care va oferi concurenţă pentru NVIDIA pe segmentul high-end. Momentan, AMD se va concentra pe soluţii pentru gamerii cu bugete de medie, oferind performanţă mai bună în acelaşi preţ faţă de soluţiile NVIDIA, anunţând trei modele din noua serie Radeon RX 5700. Folosind arhitectura RDNA pe 7nm, AMD spune că aceste cipuri grafice vor fi folosite nu doar pentru PC-uri, ci şi pentru dezvoltarea noilor platforme Xbox, PlayStation, Stadia şi chiar pe telefoane mobile, în urma parteneriatului cu Samsung.
Modelul de bază din seria nouă de plăci video este Radeon RX 5700, o placă video de medie, echipată cu un nou cip Navi 10. Acesta beneficiază de 36 de unităţi de calcul cu 2.304 procesoare de streaming, 144 unităţi de texturare şi 64 unităţi de renderizare. Frecvenţa de bază pentru acest cip este de 1.465 MHz, însă poate urca în boost până la 1.725 MHz pentru o putere de calcul de 7,9 TFLOPs. Placa beneficiază de 8 GB de memorie GDDR6 la 14 Gbps şi are un consum declarat de 180 W.
Există un model superior numit Radeon RX 5700 XT, care beneficiază de 2.560 procesoare de streaming şi 40 de unităţi de calcul, cu 160 de unităţi de texturare şi viteze de operare mai mari. Cipul rulează la 1.605 MHz, cu boost care poate atinge 1.905 MHz atunci când este nevoie, pentru o putere de calcul totală de 9,75 TFLOPs. Memoria pe 256-biţi este aceeaşi: 8 GB GDDR6. Acest model are un consum declarat de 225 W.
În cele din urmă, cea mai puternică variantă de Radeon RX 5700 XT este versiunea aniversară, care sărbătoreşte 50 de ani de la fondarea companiei AMD. RX 5700 50th Anniversary vine cu accente aurii pe carcasă, faţă de cele roşii de pe modelele „normale” şi pare să fie mai degrabă o versiune overclockată a modelului XT. Oferă frecvenţă de bază de 1.680 MHz, boost de 1.980 Mhz şi putere de calcul de 10,14 TFLOPs. Aceasta are un consum declarat de 235 W.
Modelele produse de AMD au fost prezentate cu un sistem de răcire de tip „blower”, cu o carcasă metalică, care va ajuta la răcirea componentelor. Aceasta are un design curbat, care va ajuta atât la reducerea zgomotului produs de turbină, cât şi la conducerea aerului rece spre radiator. Alimentarea tuturor modele se face printr-un conector de 8 pini şi unul de 6 pini, însă producătorii de plăci video parteneri cu siguranţă vor livra modele cu doi conectori cu 8 pini în variante cu overclocking din fabrică.
Varianta aniversară va fi însă exclusiv vândută prin intermediul AMD.com, deci va exista doar în design cu răcire cu turbină. Aceste plăci sunt primele care sunt lansate cu suport pentru PCI Express 4.0, tehnologie care este disponibilă momentan doar pe plăci de bază cu socket AMD.
Ciudat este însă faptul că AMD nu a vorbit deloc despre ray-tracing, o tehnologie pe NVIDIA o împinge foarte agresiv, iar producătorii de console au început deja să vorbească despre ea pentru generaţiile următoare. Fără hardware dedicat, performanţa acestor plăci în jocuri cu suport DXR va fi limitată. Ce a prezentat însă AMD este o alternativă la DLSS, tehnologia FidelityFX, care renderizează jocul la o rezoluţie mai mică pentru a îmbunătăţi performanţa şi creşte din software rezoluţia artificial, cu minimum de impact asupra calităţii imaginii.
De asemenea, noile plăci RX 5700 vor avea o tehnologie „anti-lag” care poate îmbunătăţi timpul de răspuns în timpul jocurilor cu până la 30% faţă de alternativele NVIDIA. Vorbim însă de diferenţe de câteva milisecunde, ceva ce doar cei care sunt foarte pasionaţi de eSports vor putea simţi. AMD sugerează că aceste plăci nu sunt dedicate pentru gaming în rezoluţie 4K, ci mai degrabă pentru jocuri rulate în 1080p la framerate foarte înalt sau pentru 1440p pe detalii înalte.
Preţurile pentru noile plăci video AMD Radeon sunt 379 dolari pentru modelul de bază RX 5700, 449 dolari pentru RX 5700 XT şi 499 dolari pentru varianta Radeon 5700 XT 50th Anniversary. Lansarea va avea loc pe 7 iulie 2019.