Atunci când unul dintre hard disk-uri se defectează subit, cei mai mulţi utilizatori constată că garanţia asigurată de producător pentru hardware-ul achiziţionat nu oferă o consolarea prea mare, în contextul pierderii datelor importante găzduite pe respectivul dispozitiv de stocare. Sigur, astfel de neplăceri pot fi prevenite realizând backup-uri periodice pentru fişierele importante şi luând păsuri pentru redundanţă sporită, cum ar fi dublarea dispozitivelor de stocare într-o configuraţie de tip RAID-1.
O soluţie modernă poate fi abonarea la un serviciu de stocare cloud, care să asigure prin intermediul unei aplicaţii dedicate sincronizarea automată al tuturor fişierelor importante. Chiar şi cu toate măsurile de siguranţă deja luate, alegerea unui hard disk dintr-o serie recunoscută pentru fiabilitatea peste medie poate evita multe bătăi de cap cu depanarea PC-ului şi restaurarea datelor salvate în spaţiul cloud, sau din copii de siguranţă păstrate pe dispozitive de stocare externă.
Backblaze este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii pentru stocare cloud, rapoartele sale publice privind hard disk-urile instalate în centrele de stocare administrate oferind o sursă credibilă de informare pentru cumpărătorii de rând, care se gândesc să achiziţioneze un hard disk nou pentru stocarea colecţiei de poze, muzică, filme, jocuri, etc.
La sfârşitul anului 2019 Backblaze monitoriza 122.658 de hard disk-uri utilizate pentru stocarea datelor. Pentru o evaluare corectă, au fost eliminate din statistici acele unităţi care au fost folosite în scopuri de testare şi loturile de hard disk-uri care nu au totalizat durata minimă de 5000 de zile de funcţionare până la finalul trimestrului IV-2019. Astfel, sunt luate în calcul un total de 122.507 hard disk-uri, tabelul de mai jos acoperind ratele de apariţie a defectelor pentru întreg anul 2019
Singurul model HDD care nu a avut nici un exemplar defectat în cursul anului 2019 a fost Toshiba MD04ABA400V cu o capacitate 4 TB. Totuşi, raportat la un eşantion de 99 unităţi, rezultatul nu este pe deplin concludent, un singur defect apărut între timp putând ridica dintr-o dată rata anuală de apariţie a defectelor la 0.92%, un rezultat care s-ar înscrie în media celorlalţi producători. Un alt model ceva mai bine testat este Toshiba MG07ACA14TA de 14 TB, care la un număr de 3619 unităţi folosite a obţinut o rată de 0,65% apariţie a defectelor, similar produselor HGST (Hitachi Global Storage Technologies).
Din nou, la coada clasamentului se află HDD-uri produse de Seagate, dintre acestea fiind de evitat modelele ST12000NM0007 de 4TB (3.32% rată de defectare) şi ST4000DM000 de 4TB (2.00% rată de defectare). Interesant este că măsurătorile se raportează unui număr de 37000, respectiv 19200 unităţi, încât nu poate fi vorba de variaţii cauzate de un singur lot de hard disk-ui cu probleme, sau eşantion de testare prea mic. Totuşi, există şi hard disk-uri Seagate mai bune, cum ar fi seriile ST6000DX0000 de 6TB şi ST10000NM0086 de 10TB, cu aproximativ 1% rată de apariţie a defectelor.