Lenovo IdeaCentre A720 – un All-in-One elegant dar submotorizat

12.10.2012
Lenovo IdeaCentre A720 - un All-in-One elegant dar submotorizat

Sistemele desktop All-in-One şi sistemele portabile Ultrabook par a fi singurele direcţii către care un producător se mai poate orienta în această perioadă, acestea reuşind să rupă monotonia peisajului lumii PC care determină declinul constant al acestei pieţe. Lenovo nu este la primul său sistem din gama All-in-One, nici măcar la primul model touchscreen, însă noul IdeaCentre A720 marchează o schimbare de design care face din acest model unul dintre cele mai arătoase sisteme All-in-One de pe piaţă.

Prezentare, construcţie

Dacă cei mai mulţi producători au preferat să construiască un sistem AIO prin înghesuirea tuturor componentelor în spatele ecranului, Lenovo a preferat o alta apropiere în cazul modelului A720. Ecranul de 27 de inchi al sistemului este amplasat într-o carcasă subţire de 1,5 centimetri, componentele hardware fiind amplasate în postamentul masiv al suportului sistemului.

Acoperit în totalitate de un strat protector de sticlă, ecranul este prima componentă care se va face remarcată la noul sistem AIO de la Lenovo. Masivul ecran de 27″ este încastrat într-o carcasă din material plastic gri, a cărei culoare şi textură îl face să se armonizeze perfect cu baza, fabricată din aluminiu şlefuit.

Lenovo IdeaCentre A720

Un design elegant şi bine închegat

Toate butoanele pentru control, cu excepţia celui Eject al unităţii Blu-ray, sunt amplasate pe rama ecranului. LED-urile de semnalizare pentru Power, Bluetooth, Wi-Fi, HDD şi intrarea video selectată sunt amplasate în colţul din stângă-jos, în timp ce butoanele capacitive cu iluminare pentru controlul luminozităţii, volumului, selectării unuia din cele trei profiluri de culoare, selectării intrării HDMI şi aprindere a ecranului sunt plasate în dreapta-jos. Butonul general de Power este amplasat tot în această zonă, acesta fiind amplasat pe rama laterală.

După cum se remarcă, Lenovo a ignorat reglajele avansate specifice unui monitor dedicat, cei care vor dori control asupra contrastului, nivelului gamma sau culorilor trebuind să se mulţumească cu reglajele software oferite de driver.

Cel mai interesant aspect al construcţie este piciorul rabatabil, care permite rotirea ecranului la orizontală şi coborârea lui deasupra bazei, ceea ce transformă IdeaCentre A720 într-un sistem similar Microsoft PixelSense (fost Surface) pentru mediul casnic. Această idee şi execuţia bună sunt însă trase în jos de utilitatea reală – chiar şi după o viitoare actualizare la Windows 8, care va oferi un mediu grafic mult mai bine optimizat pentru ecranul touch decât versiunea 7 cu care sistemul vine preinstalat, acest mod de lucru se adresează unei nişe foarte înguste de utilizatori şi aplicaţii.

PixelSense pentru acasă

Observaţia se poate extinde şi asupra lucrului touchscreen normal – cu excepţia apăsării ocazionale a butoanelor de mari dimensiuni din Media Center sau a aplicaţiilor şi jocurilor din Lenovo Entertainment Center, utilizarea este dificilă pe perioade mai lungi de un sfert de oră, după care durerile musculare încep să devină evidente.

O problemă a acestui picior rabatabil este înălţimea la care marginea inferioară a ecranului poate fi ridicată. Deşi acesta oferă un grad mare de libertate, orientarea având o cursă de 95 de grade, piciorul permite ridicarea ecranului doar la un maxim de 8 cm de suprafaţa mesei, fapt ceea ce ar putea fi deranjant pentru unii utilizatori.

Conectorii oferiţi de IdeaCentre A720

Masivul postament din aluminiu oferă un cititor de carduri şi unitatea DVD-RW/Blu-ray reader în partea dreaptă, un conector USB 3.0 şi conectorii HDMI de intrare şi ieşire în partea stângă, şi trei conectori USB (dintre care încă unul de tip 3.0), intrare audio dublă (IN şi MIC) şi port Gigabit Ethernet în spate. Decizia de a amplasa mai puţin utilizaţii conectori HDMI în lateral, în detrimentul mai importantelor mufe USB, este o decizie stranie luată de Lenovo.

Toate aceste mici detalii nu pot clătina impresie generală: IdeaCentre A720 este un sistem bine clădit, atent finisat şi elegant.

Specificaţii

Ecran – 27″, panou MVA, 1920 x 1080 pixeli, mutitouch 10 puncte
Sunet – Stereo, Dolby Home Theater v4
Procesor – Intel Core i7 3610QM, 2,3GHz
Placa video – NVIDIA GTX 630M, 2GB VRAM
Memorie RAM – 8GB DDR3 1600MHz (2x4GB)
Chipset placă de bază – Intel HM76
Hard disk – Western Digital Scorpion Blue 1000GB, 2,5″, 5400rpm
Unitate optică – DVD-RW/Blu-ray Reader, slot-in
Dotări speciale – Webcam, 720p
Opţiuni conectivitate – Gigabit Ethernet, Wi-Fi 802.11 b/g/n 2,4GHz 1×1, Bluetooth 4.0
Conectori – 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, HDMI In, HDMI Out, intrare audio, intrare microfon
Sistem de operare – Windows 7 Home Premium x86-64
Accesorii incluse – Tastatură, mouse
Alimentare – externa, 150W
Dimensiuni – 658 x 490.5 x 224.8 mm
Greutate – 11,6 kg

Ecran, hardware, răcire, performanţe

Întru mulţumirea utilizatorilor cu pretenţii pentru calitatea grafică, Lenovo a ales un panou MVA pentru acest sistem. Dacă acesta nu oferă o acurateţe ridicată a culorilor precum un panou IPS, acesta recuperează prin luminozitatea bună, nivelul de negru mai mult decât mulţumitor şi contrastul puternic, fiind un salt vizibil faţă de modelele rivale care folosesc panouri ieftine TN.

Unghiurile de vizibilitate sunt bune, însă contratul şi luminozitatea sunt afectate, atunci când privim ecranul din unghiuri mai mici, de suprafaţa lucioasă de sticlă a ecranului. Timpul de răspuns este însă doar satisfăcător, acesta generând umbre vizibile ale obiectelor grafice în cursul deplasărilor rapide.

Marea problemă a acestui ecran este însă rezoluţia. Lenovo a ales un panou cu 1920 x 1080 pixeli care, la această dimensiune, are o densitate foarte mică şi dă un aspect deranjant granular, net inferior imaginilor oferite de Apple iMac sau Dell XPS One, care au optat pentru rezoluţii WQHD (2560 x 1440 pixeli) şi care sunt în aceeaşi gamă de preţ.

Platforma hardware folosită, un procesor Intel Core i7-3610QM tactat la 2,3GHz, este una destinată sistemelor portabile, fiind de fapt cea mai mică soluţie quad-core oferită de Intel producătorilor de laptopuri. Aceasta este însoţită de un procesor grafic modest, soluţia NVIDIA GTX 630M cu 2GB memorie video fiind suficientă pentru utilizarea multimedia, căreia dealtfel i se adresează sistemul, dar fiind mult prea slabă pentru jocuri.

Din păcate, lista de compromisuri nu se opreşte aici. HDD-ul, cu o capacitate de 1TB, este un Western Digital Scorpion Blue de 2,5″ şi 5400rpm, o soluţie care nu are performanţe slabe dar este dezamăgitor atunci când îl descoperim într-un sistem cu un preţ de 8100 de lei. În plus, adaptorul wireless Realtek RTL8188CUS, compatibil cu standardele 802.11b/g/n, nu oferă suport pentru banda de 5GHz şi are o arhitectură 1×1, ceea ce va limita ratele maxime de transfer la 150Mbps.

Sistemul de răcire este foarte tăcut în modul de lucru Office, căldura preluată şi degajată de carcasa de aluminiu fiind rezonabilă. Odată ce aţi pornit însă o aplicaţia 3D care solicită procesorul şi/sau placa video, nivelul de zgomot devine sesizabil iar în jocuri, în funcţie de temperatura ambientală, acesta poate deveni de-a dreptul deranjant iar aerul degajat va fi foarte cald.

PC Mark Vantage: 10231 (Productivity – 7916, HDD – 4164)
3D Mark Vantage (performance): P5227
3D Mark Vantage (high): H3272
PC Mark 7: 2843 (Productivity – 1216, Storage – 1587)
3D Mark 11: P1305
Cinebench (OpenGL): 28,22
CineBench (CPU): 6,20
HD Tune: Burst/max/min: 117/112/53MB/s, timp de acces 17,4 ms
Iniţializare sistem de operare: boot 54 secunde / suspend: 7 secunde

Tastatură, mouse, webcam, redare audio

Ca orice sistem AIO, şi Lenovo IdeaCentre A720 vine la pachet cu un kit format din tastatură şi mouse wireless. Folosind un layout compact chiclet cu bloc numeric, tastatura oferă butoane cu răspuns bun şi cursă amplă, fiind foarte confortabilă pentru scris. Foarte uşoară, aceasta are o priză excelentă pe masă şi nu derapează, iar problemele cu latenţa semnalului wireless au fost insesizabile. Tastele produc un zgomot redus în timpul utilizării, doar unele butoane duble sau mai mari precum spacebar având un zgomot ceva mai ridicat, tastatura fiind însă plăcut de silenţioasă.

Versiunea primită în teste are câteva probleme cu aşezarea tastelor, cum ar fi butonul Shift stâng care este prea mic şi butonul Enter care este prost dimensionat, însă acest lucru este valabil doar în cazul modelului cu layout UK. Layout-ul US, cu care suntem toţi obişnuiţi, rezolvă aceste probleme. Din păcate, comutatorul Fn este aşezat în acelaşi enervant loc, în locul tastei Control din stânga.

Tastatură compactă şi mouse laser wireless

Dacă tastatura este foarte bună, mouse-ul este însă doar o prezenţă cenuşie, acesta fiind un modest periferic cu senzor laser şi două butoane care nu se face remarcat cu nimic. Ambele periferice folosesc un singur receptor wireless USB.

Camera Web integrată, cu o rezoluţie maximă de 1280 x 720 pixeli, oferă o calitate bună a imaginii, deşi aceasta este influenţată negativ la capitolul white-balance de lumina artificială. Aceasta nu oferă însă autofocus şi nici compensare pentru flickering.

Dacă prestaţia modestă a platformei hardware poate fi scuzată de specificaţiile clasei multimedia, din care sistemul face parte, ne-am fi aşteptat în schimb la o prestaţie audio mai bună. Cele două difuzoare stereo, care sunt amplasate frontal pe rama suportului sistemului şi poartă certificarea Dolby Home Theater v4, oferă un volum puternic dar au o calitate modestă: basul este anemic, sunet are rezonanţe metalice iar claritatea este mediocră.

Concluzii

Lenovo şi-a propus să creeze un sistem All-in-One multimedia elegant şi solid, şi acest lucru i-a reuşit. Ce nu a reuşit însă a fost păstrarea sub control a preţului final: 8100 de lei este o sumă prea mare pentru un sistem cu performanţe de laptop bun şi un ecran de 27″ cu o rezoluţie cam mică, 1080p. Faţă de alte modele, IdeaCentre A720 are avantajul ecranului touchscreen bun şi a posibilităţii orientării orizontale, însă acestea nu sunt puse în valoare de sistemul de operare Windows şi aplicaţiile care rulează pe el, concurenţii precum Apple iMac sau Dell XPS One oferind, cam la acelaşi preţ, platforme hardware mai puternice şi ecrane mai bune.

Părţi pozitive

Design elegant
Construcţie
Ecran touchscreen de 27"
Panou bun al ecranului
Tastatură

Părţi negative

Preţ
Rezoluţia mică a ecranului
Platformă hardware pentru portabile
Sistem de răcire cam zgomotos
Lipsa telecomandă MCE şi port Firewire

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News