După lansarea celei mai scumpe plăci video pentru jocuri din istorie, GTX Titan Z cu preţ de 3000 dolari şi performanţe doar la nivelul competitorului Radeon R9 295X2 oferit de AMD la jumătate din preţul celei dintâi, Nvidia face o nouă încercare cu seria GeForce GTX 980 şi varianta mai accesibilă GTX 970. Bazate pe un design de GPU simplificat, dar mult mai eficient, noua serie de plăci video promite să ofere performanţe crescute folosind mai puţină energie decât soluţiile rivale de pe piaţă.
Cu nume de cod GM204-400, nucleul grafic din seria Nvidia Maxwell este creat folosind procesul de fabricaţie pe 28nm şi îngrămădeşte aproximativ 5.2 miliarde tranzistori pe un cip de siliciu cu suprafaţă 398mm2. Spre comparaţie, vechiul nucleu Kepler folosit pentru seria GTX 780Ti aduna 7.2 miliarde tranzistori pe un cip cu suprafaţă de 561 mm2, fiind inevitabil mai costisitor de produs şi cu cerinţe crescute în privinţa consumului de energie (TDP 250W) şi răcire.
Deşi are menţionat un consum TDP de numai 165W, noul GPU Maxwell atinge impresionanta frecvenţă de 1126MHz (1216MHz în mod boost) şi dispune de 4GB memorie GDDR5 la 7GHz. Cele 2048 procesoare de shader sunt ţinute ocupate folosind o cantitate de 2MB memorie cache L2, adăugată pentru a compensa reducerea bus-ului de acces pentru memoria video la 256 biţi (384 biţi pentru nucleul Kepler). Tot pentru gestionarea mai eficientă a memoriei video avem folosirea unui algoritm avansat pentru compresia texturilor şi alte optimizări la nivel de microarhitectură.
La final, ne alegem cu o placă video doar cu puţin mai rapidă decât vechiul GTX 780Ti şi actualul top de gamă single-GPU AMD Radeon R9 290X. Noua serie GTX 980 este însă mai eficientă, plusând prin silenţiozitate şi temperaturi de funcţionare reduse.
Tot la capitolul inovaţii avem şi funcţia Dynamic Super Resolution, sau DSP pe scurt. Gândit ca o abordare prin forţă brută, modul DSP îmbunătăţeşte calitatea vizuală a jocurilor redate pe ecrane cu rezoluţie 1080p generând imagini la rezoluţie 4K (3840×2160), pentru ca apoi acestea să fie redimensionate de GPU pentru afişare la rezoluţia nativă a monitorului. Presupunând că puterea de procesare a plăcii video este suficientă, suportul DSP îmbunătăţeşte vizibil calitatea imaginii, permiţând afişarea detaliilor la nivel de sub-pixel.
Demonstrat prima dată cu seria de plăci video entry-level GeForce GTX 750, nucleul Maxwell a impresionat prin performanţe neaşteptat de bune şi eficienţa energetică superioară soluţiilor actuale existente pe piaţă. Deşi mult mai costisitoare, noua serie de plăci video probabil că încă nu arată întregul potenţial oferit de microarhitectura Maxwell. Având în vedere consumul de energie redus şi cerinţele nu foarte mari pentru răcire, putem aştepta ca Nvidia să ofere în curând succesor pentru costisitoarea Titan Z, placa video dual-GPU bazată pe nucleul Kepler.
Între timp, primele exemplare GeForce GTX 970 şi GTX 980 au ajuns deja în oferta magazinelor din ţara noastră, putând fi obţinute la preţ de 1630 Lei şi 2550 Lei.