Seagate, una dintre companiile cu o lungă istorie în domeniul hard disk-urilor cu platane rotative, este autoarea unei tehnologii ce promite creşteri spectaculoase alte capacităţilor de stocare, pornind de la 5TB în cursul anului viitor şi ajungând la 20TB în preajma anului 2020. Tehnologia numită Shingled Magnetic Recording (SMR) este folosită deja în peste 1 milion de hard disk-uri comercializate de Seagate în lumea întreagă, ce servesc drept mărturie pentru capacitatea companiei de a-şi îndeplinii promisiunile făcute.
Confruntate încă din anul 2010 cu un blocaj tehnologic ce a împiedicat creşterea densităţii de stocare peste limita de 1TB per platan, hard disk-urile mecanice sunt pe cale să intre într-o nouă etapă evolutivă. Pentru anul viitor, Seagate plănuieşte să aducă densitatea de stocare la 1.25TB/platan, concretizată printr-o majorare cu 25% a capacităţii de stocare oferită la hard disk-urile cu format 3.5 inch.
Însă implementarea tehnologiei SMR nu este singurul truc folosit de Seagate. Pentru a ajunge la densităţile de stocare actuale, compania a introdus mai întâi Perpendicular Magnetic Recording (PMR) – o tehnologie care reduce dimensiunea minimă şi distanţa dintre celulele magnetizate ce reprezintă date în sistem binar (1 şi 0), orientând polarizarea acestora perpendicular faţă de suprafaţa de înregistrare.
Un alt truc este înlocuirea aerului din carcasa etanşă a hard disk-urilor cu Heliu – un gaz inert mai puţin dens, ce permite apropierea capetelor de citire/scriere la o distanţă şi mai mică de suprafaţa platanelor, îmbunătăţind astfel sensibilitatea şi acurateţea la citirea datelor depozitate.
Revenind la tehnologia Shingled Magnetic Recording, aceasta complementează tehnologia PMR reducând distanţa dintre track-urile de date individuale până când acestea ajung efectiv să se suprapună unul peste celălalt precum ţiglele de pe acoperişul unei clădiri. Problema apariţiei interferenţelor între track-uri de date adiacente, ce afectează mai ales acurateţea operaţiei de scriere predispunând la distrugerea accidentală a datelor deja existente pe hard disk, a fost rezolvată împrumutând un truc folosit deja la dispozitivele de stocare USB flash. În loc de a încerca scrierea track-urilor de date individuale, fără a interfera cu cele adiacente, hard disk-urile cu tehnologie SMR iau împreună mai multe track-uri adiacente şi le tratează asemenea unor blocuri de date unitare. Astfel, pentru scrierea unui track este citit mai întâi întregul bloc de date, aducând-ul în memoria buffer a hard disk-ului împreună cu track-urile adiacente. După adăugarea track-ului modificat, blocul de date este rescris înapoi pe platanul hard disk-ului. În schimb, operaţia de citire nu necesită distrugerea/rescrierea datelor adiacente, track-urile de date măsurând aproximativ 75nm lăţime putând fi deosebite şi citite individual.
În mod surprinzător, Seagate nu dezvăluie exact ce modele de hard disk-uri aflate deja în circulaţie folosesc tehnologie SMR, oferind aceste detalii doar integratorilor OEM care le solicită în mod expres.