ASUS este unul dintre liderii de piaţă când vine vorba despre componente de PC high-end. Întrucât majoritatea celor care îşi construiesc PC-uri de top sunt gamerii, compania taiwaneză a creat o serie de produse dedicată lor, numită Republic of Gamers (ROG). Gama ROG include atât componente individuale, cât şi sisteme întregi, unul dintre cei mai noi membri fiind G20, un sistem cu specificaţii high-end, ascuns într-o carcasă mică.
Asus doreşte astfel să satisfacă şi nevoile celor care nu se pricep să îşi configureze propriul PC, dar care pretind performanţă maximă în toate jocurile de pe piaţă. Avantajul lui G20 este faptul că vine direct asamblat, include numai componente de top şi vine cu un sistem de răcire proprietar. Practic, nu trebuie decât să îl conectezi la o sursă de energie şi să începi să te joci, întrucât ASUS s-a ocupat de restul bătăilor de cap care vin odată cu achiziţionarea unui computer nou.
Deşi este un sistem foarte mic, G20 rămâne fidel designului caracteristic sistemelor ROG. Acesta are o carcasă impunătoare, realizată din plastic mat de culoare neagră, decorat cu finisajele din plastic roşu. Unghiurile ascuţite sunt prezente la tot pasul, fiind asemănător la exterior mai degrabă cu un avion de luptă decât cu un computer. Carcasa dispune şi de trei zone luminate de LED-uri, care pot fi personalizate după bunul plac folosind aplicaţia preinstalată ASUS Command. Astfel, ambele laterale, cât şi suprafaţa de jos a sistemului pot fi colorate exact aşa cum doreşte utilizatorul. Culoarea implicită este roşul, însă am descoperit că ROG G20 arată bine indiferent de culoarea aleasă pentru iluminare.
După cum spuneam, avem de a face cu un sistem de dimensiuni scăzute, însă care încorporează nişte componente foarte puternice. Pentru a putea integra o placă video şi un procesor high-end într-un spaţiu atât de mic, a fost necesară eliminarea sursei din carcasă. Astfel, sistemul este alimentat de o sursă externă, care este realizată din două încărcătoare de laptop. Aceasta a fost probabil soluţia cea mai eficientă şi cea mai ieftină pentru ASUS, întrucât cele două „cărămizi”, care sunt lipite printr-un suport de plastic aderent, erau probabil deja fabricate pentru folosirea împreună cu laptop-uri din oferta companiei.
Aceasta nu este deloc un lucru rău, întrucât consumul de energie scade semnificativ. Una dintre surse alimentează sistemul propriu-zis, iar cealaltă este dedicată în întregime plăcii video. Astfel, G20 este şi mult mai silenţios. Atunci când stă idle nu scoate niciun zgomot, ventilatoarele pornind doar atunci când este solicitat procesorul sau cipul grafic. Totuşi, când este solicitat, nivelul de zgomot este asemănător cu cel scos de două laptopuri în full load. Motivul este simplu: acesta include două ventilatoare similare cu cele din seria de laptop-uri ROG. Pentru gameri acest lucru nu este obligatoriu deranjant, întrucât fie că sunetul iese prin boxe, fie prin căşti, zgomotul este cu uşurinţă acoperit.
Deşi este un PC complet echipat, ROG G20 nu poate fi upgradat. ASUS a realizat o placă de bază proprietară pentru acesta şi nu încurajează încercările de upgrade. Adevărul este că sistemul este destul de punternic pentru a fi capabil să ruleze jocuri câţiva ani buni de acum înainte şi este realizat să funcţioneze atât cu Windows 8.1 (care vine preinstalat), cât şi cu SteamOS de la Valve.
Design excelent
Performanţă de top
Nivel de zgomot redus în idle
Nu necesită asamblare
Preţ ridicat
Luminile pot fi deranjante pe întuneric
Nivel de zgomot ridicat în full load