5 sfaturi esențiale despre cum să faci cumpărături online și să eviți escrocii

26.06.2024
5 sfaturi esențiale despre cum să faci cumpărături online și să eviți escrocii

Escrocheriile online în diverse domenii au explodat în ultimii ani. Cumpărăturile online nu sunt o excepție. Hoții profită că oamenii nu sunt atenți de pe ce site-uri își comandă produse sau nu știu că oferta la telefonul mult-visat este, de fapt, o păcăleală. Iată la ce să fii atent ca să diferențiezi comercianții reali de cei falși.

Prea multe informații personale

Atunci când achiziționezi ceva online, trebuie să completezi doar câmpurile cu numele, prenumele, adresa de livrare și adresa ta de email. În cazul în care îți sunt cerute date sensibile ca seria și numărul buletinului sau informații financiare fără legătură cu achiziția, nu le oferi sub nicio formă. Comerciantul fals le va fura și folosi în scop personal.

Opțiuni riscante de plată fără rambursare

Un comerciant veritabil va oferi întotdeauna opțiuni sigure de plată la achiziția unui produs. Acestea sunt garanția faptului că poți cere banii înapoi dacă observi o fraudă. În cazul în care site-ul îți cere să plătești via transfer bancar sau criptomonede, refuză și raportează comerciantul.

Prețuri mult prea mici

Un alt steag roșu de care să te ferești atunci când cumperi online: prețuri foarte mici. În aceste cazuri, este indicat să folosești unul sau mai multe comparatoare de prețuri ca să verifici dacă oferta respectivă este pe bune sau nu.

Site-uri fără review-uri sau doar cu note mari

Verifică mereu ce note și review-uri a primit site-ul sau comerciantul respectiv. Dacă acestea sunt doar 5 stele din 5 sau nu există nicio părere nicăieri, este indicat să schimbi persoana de la care vrei să cumperi. Un alt sfat ar fi să citești cu atenție comentariile lăsate pe site-ul comerciantului. Conțin exprimări bombastice sau nu au fost verificate? Înseamnă că au fost scrise de boți pentru a contracara părerile negative lăsate de cumpărătorii verificați.

Niciun detaliu despre livrare

Vânzătorii autorizați includ informații despre livrare. Numărul de urmărire, informațiile despre transportator și metoda de livrare vor fi întotdeauna oferite după ce o comandă este procesată și expediată la adresa furnizată. Dacă aceste date nu apar, le ceri în scris și vânzătorul refuză să le ofere sau spune că le va include mai târziu, ai de-a face cu un escroc. Poți primi banii înapoi dacă ai utilizat o metodă de plată rambursabilă.

Spor la cumpărături!

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult