Ce este şi cum funcţionează EPOS Digital Pen
Pixurile digitale există de ceva timp pe piaţă, cel mai notabil exemplu fiind Logitech IO 2. Principalul dezavantaj care a împiedicat răspândirea acestora este faptul că necesită hârtie specială destul de scumpă pentru a funcţiona; în plus, procesul de instalare a driverelor aferente este anevoios.
Produsul companiei israeliene EPOS pare să fi depăşit toate aceste probleme. Pixul dezvoltat de ei utilizează un senzor de poziţionare 3D care citeşte orice mişcare a instrumentului de scris şi care poate funcţiona pe orice tip de hărtie. Ca şi tastatura virtuală cu laser, receptorul EPOS emite un câmp infraroşu de dimensiunile unei coli A4 şi detectează automat atunci când acesta este întrerupt de către pix. Dispozitivul poate fi programat în mod portrait sau landscape şi funcţionează chiar şi pe post-it-uri.
O funcţie deosebit de utilă este că receptorul ştie să creeze o pagină virtuală nouă atunci când este scos de pe o foaie şi ataşat alteia. Singura problemă pentru care momentan nu există soluţie este revenirea asupra unei pagini mai vechi. Receptorul funcţionează şi ca flash drive USB, ceea ce înseamnă că toate sistemele de operare de după Windows 98 şi MacOS 9.1 îl vor recunoaşte automat. Pe stick există deja preinstalată o aplicaţie de vizualizare a „notiţelor”, care permite salvarea acestora în format PDF.
Descifrarea hieroglifelor
Poate că este un subtitlu ce surpinde, dar soft-ul de recunoaştere a scrisului de mână livrat odată cu produsul s-a descurcat mai bine în a identifica ideogramele japoneze (kanji) decât literele alfabetului latin. Aplicaţia este similară sistemelor OCR (Optical Character Recognition) care însoţesc scannerele. Aceasta permite delimitarea unor porţiuni din documentul scris în funcţie de anumiţi parametri: scris de tipar, scris de mână, figuri geometrice, imagini etc. Se poate de asemenea selecta limba în care este scris textul. Sistemul, care recunoaşte câteva alfabete exotice, nu este încă disponibil pentru limba română.
Am încercat să scriem cât mai lizibil, dar se pare că învăţătorii au avut dreptate să nu ne dea nota zece la caligrafie. Aplicaţia s-a descurcat bine în cazul cifrelor şi a textelor scrise numai cu majuscule de tipar, însă rata succesului pentru scrisul de mână a scăzut sub 30%. Ecuaţiile matematice l-au dezorientat complet. Desigur, soft-ul poate fi antrenat, asemenea sistemelor OCR sau de recunoaştere a vorbirii şi, după un timp, se va obişnui cu scrisul fiecărui utilizator. Aplicaţia de recunoaştere este disponibilă numai pentru sistemul de operare Windows.
Alte caracteristici
Producătorii spun că receptorul poate monitoriza mişcările pixului timp de 20 de ore până va fi nevoie să îl reîncarci de la portul USB. Sincer, am încercat să vedem dacă spun adevărul, însă am cedat după a şaptea oră. Un buton de pauză situat pe receptor îţi permite să mai conservi câteva minute de energie. Pixul în sine utilizează baterii standard de ceas, care necesită înlocuire odată la şase luni.
Rezervele de pastă ar putea fi o problemă, deoarece produsul EPOS utilizează mine de dimensiuni reduse, care nu se găsesc în România. Le poţi însă comanda de pe site-ul distribuitorului. Capacitatea de stocare a dispozitivului testat este de 256 MB, suficient pentru a înmagazina circa 500 de pagini cu scris digital. În curând vor fi disponibile şi versiuni de 1 GB.
Disponibilitate şi preţ
Produsul va fi comercializat în Europa începând cu luna martie de către compania franţuzească Dane-Elec, sub numele Zpen. Preţul recomandat de vânzare este de aproximativ 80 de dolari.